Ιταλία – Η ξηρασία επηρεάζει και τη λίμνη Γκάρντα

Η στάθμη των υδάτων της λίμνης Γκάρντα, στην Ιταλία, έχει υποχωρήσει σχεδόν στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ. Η λίμνη Γκάρντα είναι η μεγαλύτερη της χώρας. Η Ιταλία αντιμετωπίζει τη χειρότερη ξηρασία της εδώ και δεκαετίες.

Με 45 κυβικά μέτρα νερού να εκτρέπονται ανά δευτερόλεπτο σε ποτάμια, η λίμνη την Παρασκευή ήταν 32 εκατοστά (12,6 ίντσες) πάνω από τον υδροφόρο ορίζοντα, κοντά στα χαμηλά επίπεδα ρεκόρ το 2003 και το 2007. Ο δήμαρχος της Γκάρντα Νταβίντε Μπεντινέλι επιβεβαίωσε ότι η λίμνη χάνει δύο εκατοστά (0,78 ίντσες) νερού την ημέρα.

Η θερμοκρασία της λίμνης, εν τω μεταξύ, ήταν πάνω από το μέσο όρο για τον Αύγουστο, σύμφωνα με το seatemperature.org. Την Παρασκευή, το νερό της Γκάρντα ήταν στους σχεδόν 26 βαθμούς Κελσίου, αρκετοί βαθμούς πάνω από τη μέση θερμοκρασία του Αυγούστου των 22 βαθμών Κελσίου και πλησίαζε τον μέσο όρο της Καραϊβικής Θάλασσας, περίπου στους 27 βαθμούς Κελσίου.  

Η λίμνη αποτελεί σημαντικό τουριστικό προορισμό, ωστόσο, όσοι φτάνουν στην περιοχή βρίσκονται μπροστά σε ένα πολύ διαφορετικό τοπίο από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια.  

Στη βόρεια Ιταλία δεν έχουν σημειωθεί βροχοπτώσεις εδώ και  μήνες, ενώ οι χιονοπτώσεις  μειώθηκαν φέτος κατά 70%, αποξηραίνοντας σημαντικούς ποταμούς όπως ο Πάδος, ο οποίος διασχίζει την αγροτική και βιομηχανική καρδιά της Ιταλίας. 

Η ξεραμένη κατάσταση του Πάδου, του μακρύτερου ποταμού της Ιταλίας, έχει ήδη προκαλέσει ζημιές δισεκατομμυρίων ευρώ στους αγρότες που συνήθως βασίζονται σε αυτόν για την άρδευση των χωραφιών και των ορυζώνων.

Πολλές ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας, της Γερμανίας, της Πορτογαλίας, της Γαλλίας, της Ολλανδίας και της Βρετανίας, αντιμετωπίζουν συνθήκες ξηρασίας αυτό το καλοκαίρι, αναγκάζοντας τις αρχές να περιορίσουν τη χρήση του νερού.

Σχετικές δημοσιεύσεις