Καβάλα – Ένας τοίχος παιδικού σταθμού διηγείται το δικό του παραμύθι

Χρειάστηκε ένας μήνας καθημερινής δουλειάς, πολλή διάθεση, συστράτευση μικρών και μεγάλων, υπομονή και επιμονή, για να αλλάζει όψη το κτίριο του 8ου βρεφονηπιακού σταθμού του δήμου Καβάλας στην περιοχή του Βύρωνα, χάρη στη ζωγραφική. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο ζωγράφος Γιάννης Κανίογλου καταφέρνει να κερδίσει τις εντυπώσεις μέσα από τη δουλειά του, αλλά και την εξαιρετική επικοινωνία που αναπτύσσει με τα παιδιά. Σίγουρα όμως είναι μια από τις λίγες φορές που οι εξωτερικοί τοίχοι ενός σχολείου εξιστορούν τόσο όμορφα ένα ολόκληρο παραμύθι με ζωγραφικές φιγούρες αναγνωρίσιμες από τα μικρά παιδιά. Φιγούρες που αποτυπώθηκαν πάνω στους τοίχους και είναι σαν να έδωσαν νέα πνοή στο κτίριο, χαρίζοντας στα παιδιά έναν όμορφο χώρο παιχνιδιού στους εξωτερικούς χώρους του βρεφονηπιακού σταθμού.

Όπως κάθε φορά, έτσι και τώρα, ο κ. Κανίογλου συμμετείχε ενεργά και συντόνισε αυτή τη συλλογική προσπάθεια, που στόχο είχε την αισθητική αναβάθμιση ενός δημόσιου χώρου. Στην περίπτωση βέβαια του 8ου βρεφονηπιακού σταθμού, για τη ζωγραφική μεταμόρφωση των εξωτερικών τοίχων του κτιριακού συγκροτήματος η έννοια συλλογικότητα απέκτησε το πραγματικό νόημά της, αφού έγινε υπόθεση όλων: των μικρών παιδιών του σταθμού, μαζί με τους γονείς τους, του προσωπικού, των εξωτερικών εθελοντών από τη γειτονιά, που θέλησαν να προσφέρουν χέρι βοήθειας και του δημάρχου της πόλης Θόδωρου Μουριάρη, που έβαλε τη δική του πινελιά.

Ο κεντρικός δρόμος όπου βρίσκεται ο βρεφονηπιακός σταθμός γέμισε με χρώμα και όμορφες εικόνες. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι πρόκειται για μια εξαιρετική προσπάθεια με διάρκεια μέσα στον χρόνο, καθώς θα τη χαρούν αρκετές γενιές παιδιών, που θα φιλοξενηθούν τα επόμενα χρόνια στους χώρους του παιδικού σταθμού.

Με τη συνδρομή του δήμου Καβάλας, του νομικού προσώπου της Δημοτικής Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Προσχολικής Αγωγής και την προσφορά του Γιάννη Κανίογλου, μια ακόμα σχολική μονάδα μεταμορφώθηκε. Το εξωτερικό τοιχίο φιλοξενεί απ’ άκρη σ’ άκρη έναν υπέροχο βυθό με όλα τα είδη της θάλασσας, ενώ οι εξωτερικοί τοίχοι του κτίσματος εξιστορούν το παραμύθι που φαντάστηκε και σχεδίασε ο Γιάννης Κανίογλου, σε συνεργασία με τις παιδαγωγούς του βρεφονηπιακού σταθμού.

Σχετικές δημοσιεύσεις