Κακάο – Η τροφή.. των Θεών και της υγείας μας!

Το κακάο είναι γνωστό εδώ και χιλιάδες χρόνια για την γεύση του και τα εξαιρετικά οφέλη του στην υγεία.

Αν γνωρίζαμε πως η επιστημονική του ονομασία είναι Theobroma Cacao, δηλαδή «τροφή των θεών», ίσως του δίναμε περίοπτη θέση στη διατροφή μας.

Οι Αζτέκοι και οι Μάγια συνήθιζαν να καλλιεργούν το φυτό κακάο, το οποίο ονόμασαν «τροφή των Θεών». Μόνο οι πιο πλούσιοι και οι ιδιαίτερα εύποροι, είχαν πρόσβαση σε αυτό.Remaining Time-0:00FullscreenMute

Το κακάο θεωρούταν ως ένα αφροδισιακό συστατικό.

Η σκόνη κακάο παρασκευάζεται με θρυμματισμό των κόκκων κακάου. Είναι πλέον διάσημο για το ρόλο του στην παραγωγή της αγαπημένης μας σοκολάτας.

Η σύγχρονη έρευνα αποκάλυψε ότι το κακάο περιέχει εξαιρετικά συστατικά, που μπορούν να ωφελήσουν σημαντικά τη διατροφή και την υγεία μας.

Σίγουρα έχετε διαβάσει όλες αυτές τις έρευνες που εξυμνούν τα οφέλη της σοκολάτας. Αυτό όμως που δε διευκρινίζουν τα περισσότερα άρθρα είναι ότι τα αποτελέσματα των ερευνών έχουν γίνει πάνω στο κακάο, χωρίς το γάλα και τη ζάχαρη που προστίθεται στη σοκολάτα.

Και η παγίδα κρύβεται στο εξής: αν προστεθεί έστω και λίγο γάλα (αγελαδινό) στο κακάο, η διατροφική του αξία ξαφνικά μηδενίζεται, καθώς το γάλα μπλοκάρει την απορρόφηση των θρεπτικών του συστατικών, αναφέρει στο webmd.com η διατροφολόγος, Kathleen M. Zelman, MPH, RD, LD .

Το ωμό κακάο όταν χρησιμοποιηθεί σωστά έχει πλήθος ευεργετικών στοιχείων: πρωτεΐνη, ασβέστιο, καροτίνη, θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, μαγνήσιο, φλαβανοειδή, απαραίτητα λιπαρά και πλήθος αντι οξειδωτικών σε τέτοια συγκέντρωση που σπάνια συναντάς σε άλλες υπερτροφές, φρούτα και λαχανικά.

Το κακάο είναι πλούσιο σε φλαβανόλες , αντιοξειδωτικά που έχουν πολλά οφέλη στην υγεία από τη μείωση της κόπωσης μέχρι τη βελτίωση της λειτουργίας της καρδιάς, του εγκεφάλου και τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

Η μία κουταλιά της σούπας σκόνη κακάο είναι 15 γραμμάρια και τα 100 γραμμάρια περιέχουν:

  • 227 θερμίδες
  • 8 γρ. κορεσμένα λιπαρά
  • 58 γρ. υδατάνθρακες
  • 33 γρ. φυτικές ίνες
  • 20 γρ. πρωτεΐνες
  • 230 mg καφεΐνη
  • Ασβέστιο
  • Σίδηρο
  • Βιταμίνες D, Ε, B1, Β2, Β6 και B12
  • Φώσφορο
  • Ψευδάργυρο και,
  • 499 mg μαγνήσιο

Εκτός από τις φλαβανόλες, το κακάο είναι φυσική πηγή:

  • Φυτικών ινών, που βελτιώνουν την υγεία του πεπτικού
  • Πρωτεΐνης, που απαιτείται για την διατήρηση της μυϊκής μάζας
  • Καλίου, που είναι σημαντικό για τη μυϊκή και τη νευρολογική λειτουργία
  • Μαγνησίου, που είναι ουσιαστικό για το μεταβολισμό , την υγεία των οστών και των δοντιών και την ψυχική μας υγεία
  • Φυσικών ουσιών που μειώνουν το άγχος και βελτιώνουν τη διάθεση
  • Αντιοξειδωτικών, που συμβάλλουν στην υγεία και στη λάμψη του δέρματος

Ενισχύει την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος

Το κακάο περιέχει πολλά φυτοχημικά συστατικά όπως τα φλαβονοειδή. Πιο συγκεκριμένα η κατεχίνη, η επικατεχίνη και η προκυανιδίνη δρουν χαλαρώνοντας τα αιμοφόρα αγγεία και μειώνοντας την αρτηριακή πίεση. Έτσι μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιακών νοσημάτων και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Ρυθμίζει τη χοληστερόλη

Το κακάο μειώνει την LDL χοληστερόλη (κακή χοληστερόλη) και τα τριγλυκερίδια ενώ αυξάνει τα επίπεδα της HDL χοληστερόλης (καλή χοληστερόλη). Για τους ανθρώπους που θέλουν να βελτιώσουν τη συνολική υγεία της καρδιάς τους , το κακάο είναι μια ωφέλιμη φυσική επιλογή.

Περιέχει αντιοξειδωτικά

Το κακάο έχει περισσότερα αντιοξειδωτικά από το πράσινο τσάι και το κόκκινο κρασί. Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά επειδή καταπολεμούν το σχηματισμό ελεύθερων ριζών. Η παρουσία μιας ελεύθερης ρίζας ενισχύει το σχηματισμό και άλλων, και αυτό είναι καταστροφικό για τα κύτταρα του σώματος. Τα αντιοξειδωτικά ουσιαστικά εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες και έτσι προστατεύουν τα κύτταρα από πιθανή βλάβη.

Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη

Η βλάβη που προκαλεί το οξειδωτικό στρες συνδέεται με διάφορα νοσήματα, όπως τα νοσήματα του καρδιαγγειακού και ο διαβήτης. Το κακάο μειώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη. Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί έτσι μπορεί να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη.

Ενισχύει την υγεία του εγκεφάλου

Φυσικά και το κακάο δεν μας κάνει εξυπνότερους. Όμως τα φλαβονοειδή που περιέχει βελτιώνουν την πνευματική απόδοση. Επίσης τα φλαβονοειδή βελτιώνουν τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο, και έτσι βελτιώνεται η προσοχή, η μνήμη και η ικανότητα επεξεργασίας πληροφοριών.

Ακόμη το κακάο έχει πολύ λίγες θερμίδες. Περιέχει πολλά μεταλλικά στοιχεία όπως το ασβέστιο, ο σίδηρος, ο χαλκός και είναι καλή πηγή πρωτεΐνης και φυτικών ινών. Εάν λοιπόν η σοκολάτα είναι μια ευχαρίστηση που σας δημιουργεί ενοχές, τότε η σκόνη κακάου είναι η καλύτερη επιλογή.

Μειώνει την ανθεκτικότητα στην ινσουλίνη, προστατεύοντας από Διαβήτη ΙΙ

Προστατεύει το νευρικό σύστημα. Το κακάο έχει υψηλή περιέκτικοτητα σε ρεσβερατρόλη, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που βρίσκεται και στο κόκκινο κρασί, γνωστό για την ικανότητα του να περνάει το φράγμα αίματος- μυαλού και έτσι να προστατεύει το νευρικό σύστημα.

Προστατεύει τα νευρικά κύτταρα από φθορές

Μειώνει το ρίσκο καρδιαγγειακών παθήσεων και εμφράγματος. Τα αντιοξειδωτικά που συναντώνται στο κακάο διατηρούν το νιτρικό οξύ σε υγιή επίπεδα. Αν και το νιτρικό οξύ έχει οφέλη για τη καρδιά (χαλαρώνει τα αγγεία και μειώνει τη πίεση) παράγει τοξίνες. Τα αντιοξειδωτικά του κακάο ουδετεροποιούν αυτές τις τοξίνες, προστατεύοντας τη καρδιά και προλαμβάνοντας ασθένειες.

Προφυλάσσουν κατά των ελεύθερων ριζών. Τα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στο κακάο επιδιορθώνουν τη ζημιά των ελεύθερων ριζών μειώνοντας το ρίσκο κάποιων καρκίνων. Για την ακρίβεια το κακάο περιλαμβάνει πολύ περισσότερα αντιοξειδωτικά απ’ αυτά που βρίσκονται σε 100 γρ. ασαί, γκότζι μπέρις και μύρτιλα. Τα αντιοξειδωτικά αποτελούν το 10% του βάρους του κακάο.

Πως μπορείτε τώρα να ετοιμάσετε ένα ρόφημα κακάο;

Βράζετε νερό όσο η ποσότητα μιας κούπας και ρίχνετε 1-2 κουταλιές του γλυκού κακάο. Ανακατεύετε καλά και μόλις φουσκώσει, το κατεβάζετε από τη φωτιά και πίνετε.

Το κακάο είναι ένα σημαντικό συστατικό της σύγχρονης κουζίνας και τα οφέλη του για την υγεία μας είναι άπειρα. Ωστόσο, φροντίστε να χρησιμοποιήσετε καλής ποιότητας σκόνη κακάο ή μαύρη σοκολάτα που να περιέχει περισσότερο από 70% κακάο.

Τι να προσέξετε για το κακάο

Παρά το ότι το κακάο θεωρείται ασφαλής τροφή για τα περισσότερα άτομα, σε υψηλές ποσότητες η καφεΐνη που περιέχει μπορεί να δημιουργήσει νευρικότητα, αύξηση της ούρησης και αϋπνία.

Επίσης καλό θα ήταν να αποφεύγουν το κακάο, όσοι έχουν προγραμματίσει να υποβληθούν σε κάποια επέμβαση.

Σχετικές δημοσιεύσεις