Καμπούλ – Οι Ταλιμπάν αφαιρούν τοιχογραφίες των ΗΠΑ

Σε ακόμη μία κίνηση που εγείρει προβληματισμό προχωρούν οι Ταλιμπάν καλύπτοντας με τα χρώματα της σημαίας τους τόσο τον χώρο έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Καμπούλ, όσο και τοιχογραφίες στις οποίες απεικονίζονται σημαντικά κοινωνικά και πολιτικά γεγονότα της Αμερικής, ανάμεσά τους και η συμφωνία για ειρήνη.

Πολύχρωμες τοιχογραφίες με Αφγανούς πρόσφυγες, τη συμφωνία για ειρήνη με τους Ταλιμπάν, τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, στους δρόμους της Καμπούλ, αντικαθίστανται με σημαίες της οργάνωσης και ισλαμιστικά συνθήματα.

Τη Δευτέρα, μάλιστα, οι Ταλιμπάν εθεάθησαν να ζωγραφίζουν σημαία σε τοίχο έξω από την αμερικανική πρεσβεία της Καμπούλ.

Στο έλεος της απόλυτης κυριαρχίας των Ταλιμπάν βρίσκεται το Αφγανιστάν, αφότου η ισλαμιστική οργάνωση κατέλαβε τον πλήρη έλεγχο της χώρας, αιχμαλωτίζοντας τους αντάρτες της επαρχίας Παντζσίρ. Η διάθεση για συνεργασίες και σεβασμό ελευθεριών που προέβαλαν, αρχικώς, οι Ταλιμπάν φαίνεται να πέφτουν, τις τελευταίες ώρες, στο κενό δεδομένων των θηριωδιών που έχουν ήδη καταγραφεί και που βασίζονται στην εφαρμογή της πιο σκληρής πτυχής του νόμου της σαρία.

Από τότε που οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την εξουσία, στις 15 Αυγούστου, έχουν προσπαθήσει να δώσουν μία πιο μετριοπαθή εικόνα. Ωστόσο, σε περιοχές του Αφγανιστάν αναφέρονται περιστατικά βίας και καταστολής.

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν καταγράψει δολοφονίες εκδίκησης, κρατήσεις και εκτελέσεις θρησκευτικών μειονοτήτων. Οι Ταλιμπάν δημοσίως έχουν υποστηρίξει ότι δεν θα επιδιώξουν αντίποινα εις βάρος όσων εργάστηκαν για την προηγούμενη διακυβέρνηση.

Η εικόνα για το τι επικρατεί στο Αφγανιστάν είναι θολή, ενώ πολλοί εκφράζουν ανησυχίες για το μέλλον. Υπάρχουν και Αφγανοί που επέλεξαν να αναζητήσουν καταφύγιο σε ασφαλείς περιοχές.

Σχετικές δημοσιεύσεις