Κανένα κρούσμα κορονοϊού μέχρι τώρα στα σχολεία της Κ. Μακεδονίας

Στις εκπαιδευτικές δομές που λειτουργούν στην Κεντρική Μακεδονία δεν έχει αναφερθεί μέχρι τώρα ύποπτο κρούσμα κορονοϊού σε εκπαιδευτικό ή μαθητή, σύμφωνα με την συνολική εικόνα που έχει από τους τοπικούς διευθυντές η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας.

Σύμφωνα με τον περιφερειακό διευθυντή Αλέξανδρο Κόπτση τα μέτρα πρόληψης και προφύλαξης από τον κορονοϊό, όπως έχουν εξειδικευτεί βάσει των εισηγήσεων και οδηγιών της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι της COVID-19 εφαρμόζονται χωρίς προβλήματα στις σχολικές μονάδες, ενώ οι αντιδράσεις στη χρήση μάσκας έχουν «μία περιορισμένη δυναμική» και «συζητούμε με τους μαθητές και τους γονείς, ώστε να υπάρχει σωστή ενημέρωση, να απαντηθούν με τον διάλογο οι ανησυχίες».

Μαθητές επτά σχολικών μονάδων στη Δυτική Θεσσαλονίκη προχώρησαν σήμερα σε καταλήψεις αντιδρώντας στη χρήση μάσκας και ζητώντας λειτουργία των σχολείων με ολιγομελή τμήματα. Όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κόπτσης, «στις περισσότερες περιπτώσεις έληξαν οι καταλήψεις σε δύο ώρες».

Σε ό,τι αφορά τα σχολεία στην Πέλλα, για τα οποία αργά χθες το απόγευμα υπήρξε εισήγηση προς το υπουργείο Παιδείας από την επιτροπή εμπειρογνωμόνων να παραμείνουν και σήμερα και αύριο κλειστά, λόγω του αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου στην περιοχή, ο περιφερειακός διευθυντής διευκρίνισε ότι θα υπάρξει την Παρασκευή νέα απόφαση για το αν θα ανοίξουν τη Δευτέρα.

«Σήμερα είχαμε τηλεδιάσκεψη όλοι οι διευθυντές εκπαίδευσης στην Κεντρική Μακεδονία με τον γενικό διευθυντή Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας και με όλους τους διευθυντές δημόσιας υγείας των περιφερειακών ενοτήτων για κοινή αντιμετώπιση πιθανών κρουσμάτων, τη διαχείριση περιστατικών. Είμαστε σε ετοιμότητα», διαβεβαίωσε ο κ. Κόπτσης.

Σχετικά με την αναπλήρωση των κενών εκπαιδευτικών, τα οποία έχουν καταγραφεί μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης των προσλήψεων αναπληρωτών ο κ. Κόπτσης γνωστοποίησε πως έχει αποσταλεί η επικαιροποιημένη λίστα με τις ελλείψεις στο υπουργείο Παιδείας και τις επόμενες μέρες θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη φάση των διορισμών.

«Πάνω από 50 εκπαιδευτικοί στη Δυτ. Θεσσαλονίκη στις ευπαθείς ομάδες που απαλλάσσονται από διδακτικά καθήκοντα»

«Τα σχολεία στην Κεντρική Μακεδονία, περιλαμβανομένων των σχολείων της Διεύθυνσης Π.Ε. Δυτικής Θεσσαλονίκης άνοιξαν κανονικά» είπε και αναφερόμενος στα στοιχεία που επικαλούνται συνδικαλιστικές ενώσεις εκπαιδευτικών για τον αριθμό των κενών στην περιφερειακή ενότητα δυτικής Θεσσαλονίκης διευκρίνισε: «Προηγήθηκε ένα μεγάλο κύμα αποσπάσεων εκπαιδευτικών το καλοκαίρι, καθώς και η α’ φάση προσλήψεων αναπληρωτών, η μαζικότερη των τελευταίων ετών, που κάλυψαν το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των λειτουργικών αναγκών. Ειδικά στην περιφερειακή ενότητα Δυτικής Θεσσαλονίκης τα κενά Νηπιαγωγών και εκπαιδευτικών καλύφθηκαν πλήρως στις παραπάνω φάσεις. Κάποιες σποραδικές ελλείψεις που εντοπίζονται και ανακύπτουν έχουν τον χαρακτήρα του απρόοπτου και θα καλυφθούν άμεσα με τη β’ φάση αποσπάσεων που θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες».

Παρατήρησε ακόμη πως «τα κενά αναδιαμορφώνονται συνεχώς, καθώς έχουν να κάνουν με ανθρώπινο δυναμικό που επηρεάζεται από απρόβλεπτους παράγοντες και μεταβαλλόμενες συνθήκες» και «είναι χαρακτηριστικό ότι τις τελευταίες μέρες λάβαμε από τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές γνωματεύσεις, σύμφωνα με τις οποίες περισσότεροι από 50 εκπαιδευτικοί της Διεύθυνσης Π.Ε. Δυτικής Θεσσαλονίκης, με σοβαρά προβλήματα υγείας, πρέπει να απαλλαγούν από τα διδακτικά τους καθήκοντα για όλη τη σχολική χρονιά».

Αναφορικά με τη συνολική εφαρμογή της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης και την στέγαση των προνηπίων και νηπίων, ο κ. Κόπτσης δήλωσε ότι «σε 48 ώρες βρήκαμε 27 αίθουσες στη Θεσσαλονίκη και συνολικά 80 αίθουσες το τελευταίο δίμηνο σε Θεσσαλονίκη, Καλαμαριά και Εύοσμο και 9000 νήπια και προνήπια απορροφήθηκαν από τα σχολεία μας», ενώ «από 2 έως 4 μήνες και οι νέες αίθουσες θα είναι έτοιμες».

Κληθείς να σχολιάσει τις διαμαρτυρίες γονέων για βιβλία που διανεμήθηκαν σε μαθητές δημοτικού σχολείου της Θεσσαλονίκης σε περιτύλιγμα διαφημιστικού απάντησε πως δεν υφίσταται «καμία ευθύνη του υπουργείο Παιδείας ή του Διόφαντου» αλλά «κάποιος υπάλληλος της εταιρείας που ανέλαβε να πραγματοποιήσει τη συσκευασία των βιβλίων χρησιμοποίησε κάποιο χαρτί περιτυλίγματος», ενώ «η συσκευασία έφτασε σε ένα σχολείο και άμεσα οι εκπαιδευτικοί πέταξαν το περιτύλιγμα και έδωσαν τα βιβλία στους μαθητές».

Σχετικές δημοσιεύσεις