Κατάσχεση ιρανικών όπλων από «συμμάχους» προοριζόμενα για την Υεμένη, ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ

Το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε χθες Τετάρτη την κατάσχεση μεγάλης ποσότητας ιρανικών όπλων προοριζόμενων για την Υεμένη, που έκαναν τον περασμένο μήνα μη κατονομαζόμενοι «δυτικοί σύμμαχοι»· σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal, επρόκειτο για μέλη των γαλλικών ειδικών δυνάμεων.

Πάνω από 3.000 τουφέκια εφόδου, 578.000 σφαίρες και 23 κατευθυνόμενοι αντιαρματικοί πύραυλοι κατασχέθηκαν σε επιχείρηση που διεξήχθη τη 15η Ιανουαρίου στον Κόλπο του Ομάν, ανέφερε το μεικτό διοικητήριο των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (USCENTCOM) στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Διευκρίνισε πως ο αμερικανός στρατός υποστήριξε την επιχείρηση, χωρίς να κατονομάσει τη χώρα που προχώρησε στην κατάσχεση.

Η Γουόλ Στριτ Τζέρναλ, επικαλούμενη πηγές ενήμερες σχετικά, αναφέρθηκε σε επιχείρηση της Γαλλίας.

Διεξήχθη «κατά μήκος θαλάσσιων οδών που χρησιμοποιούνται παραδοσιακά για τη διακίνηση όπλων από το Ιράν στην Υεμένη», κατά την ανακοίνωση των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.

Την 6η Ιανουαρίου, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ αναχαίτισε αλιευτικό που μετέφερε 2.116 τουφέκια εφόδου ΑΚ-47, με προορισμό κατά την Ουάσιγκτον τους αντάρτες Χούθι.

Η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Υεμένης, η οποία υποστηρίζεται από στρατιωτική συμμαχία υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, κατηγορεί συχνά το Ιράν ότι εξοπλίζει τους Χούθι. Η Τεχεράνη το διαψεύδει.

Σχετικές δημοσιεύσεις