Κατακαλόκαιρο ξεκίνησε ο πρώτος παγκόσμιος πόλεμος.. Ήταν τέλη Ιουλίου και αρχές Αυγούστου – 8,5 εκατομμύρια στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους..

εικόνα από τις εκδόσεις Ιωλκός https://iolcos.gr/eshop/

Ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος ξεκίνησε στις 28 Ιουλίου 1914 και διήρκεσε μέχρι τις 11 Νοεμβρίου 1918. Οι κύριοι λόγοι που οδήγησαν στην έναρξή του ήταν περίπλοκοι και συνδεδεμένοι με πολιτικές, στρατιωτικές και οικονομικές αντιξοότητες μεταξύ διεθνών δυνάμεων. Οι κύριοι παίκτες στον πόλεμο ήταν οι δύο συμμαχίες: οι Σύμμαχοι (Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Ρωσία, Ιταλία, ΗΠΑ κ.ά.) έναντι των Κεντρικών Δυνάμεων (Γερμανία, Αυστροουγγαρία, Οθωμανική Αυτοκρατορία, Βουλγαρία κ.ά.).

Οι κύριοι παράγοντες που οδήγησαν στον πόλεμο ήταν:

  1. Διπλωματικές κρίσεις και συμμαχικά συστήματα: Υπήρχαν πολλές διπλωματικές κρίσεις πριν από τον πόλεμο, όπως η κρίση του Μαρόκου Επίσης, οι χώρες είχαν συγκροτήσει συμμαχίες που ήταν δεσμευτικές, δηλαδή εάν μια χώρα επιτεθεί σε μια άλλη, οι σύμμαχοι της είναι υποχρεωμένοι να την υποστηρίξουν.
  2. Εθνικιστικά αισθήματα και ανταγωνισμός: Ο εθνικισμός ήταν έντονος στην Ευρώπη της εποχής, με πολλές εθνικές κοινότητες που επιθυμούσαν την ανεξαρτησία ή την ενσωμάτωση σε άλλες χώρες.
  3. Ανταγωνισμός για αποικιακή επέκταση και επιρροή: Οι μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις ανταγωνίζονταν για τον έλεγχο εδαφών στην Αφρική, την Ασία και τις άλλες περιοχές.

Η σπίθα που εξελίχθηκε στον πραγματικό πόλεμο ήταν ο δολοφονία του Αυστριακού Αυτοκράτορα Φραγκίσκου Φέρδινανδ και της γυναίκας του από τον ΣερβοΒόσνιο άθεο Γκαβρίλο Πριντσίπ. Αυτό οδήγησε σε μια σειρά εντάσεων και επιθέσεων μεταξύ των χωρών, με αποτέλεσμα τον πολύπλοκο και καταστροφικό Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο,όπου χάθηκαν εκατομμύρια άνθρωποι.

Κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, υπολογίζεται ότι περίπου 8,5 εκατομμύρια στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους. Επιπλέον, πολλοί αμάχοι έχασαν τη ζωή τους λόγω αναποτελεσματικών βομβαρδισμών, επιδημιών, πείνας και άλλων πολέμιων ενεργειών. Ο πλήρης ακριβής αριθμός των θυμάτων είναι δύσκολο να προσδιοριστεί με ακρίβεια λόγω των περίπλοκων συνθηκών και του μεγάλου χρονικού διαστήματος του πολέμου.

Ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος ήταν ένας από τους πιο θανατηφόρους πολέμους στην ιστορία, με εκτεταμένη συμμετοχή από πολλές χώρες και εκτεταμένες περιοχές συγκρούσεων. Ο πόλεμος είχε επιπτώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο και άφησε μια μακρόχρονη επίδραση στον κόσμο και την παγκόσμια ιστορία.

Σχετικές δημοσιεύσεις