Κλιματική αλλαγή – Στο προσκήνιο τώρα και οι εκπομπές μεθανίου

Στο επίκεντρο κάθε συζήτησης για την κλιματική αλλαγή βρίσκεται, πάντα, το διοξείδιο του άνθρακα. Παγιδεύει τη θερμότητα αυξάνοντας τη θερμοκρασία της ατμόσφαιρας, πυροδοτεί κλιματικές θεομηνίες και κάθε χρόνο μας κοστίζει δισεκατομμύρια δολάρια. Το 2019 προκάλεσε το 80% της ρύπανσης από ανθρώπινη δραστηριότητα. Ο περιορισμός του, λοιπόν, είναι αυτονόητο ότι διαδραματίζει κομβικό ρόλο στην επίτευξη της οικονομίας μηδενικού ισοζυγίου άνθρακα. 

Ωστόσο, η δημοσιοποίηση της έκθεσης της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ (IPCC) για την κλιματική αλλαγή, δείχνει ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη να περιοριστεί ένα ακόμα τοξικό αέριο: το μεθάνιο.Σε βάθος χρόνου εικοσαετίας, αυτός ο υδρογονάνθρακας έχει 80 φορές μεγαλύτερη ικανότητα παγίδευσης θερμότητας συγκριτικά με το διοξείδιο του άνθρακα. Αποτελεί, λοιπόν, πρωταγωνιστή της κλιματικής κρίσης.

Το συμπέρασμα της έκθεσης των επιστημόνων του ΟΗΕ ήταν σαφές: αν θέλουμε να διατηρήσουμε τον έλεγχο των παγκόσμιων θερμοκρασιών οφείλουμε, άμεσα, να εστιάσουμε την προσπάθειά μας στη μείωση της ρύπανσης από μεθάνιο. Καθώς αυτός ο άκυκλος κορεσμένος υδρογονάνθρακας έχει βραχύ χρόνο ζωής (περί τα 12 χρόνια, ενώ το διοξείδιο του άνθρακα ζει για εκατοντάδες χρόνια), η μείωση των εκπομπών του θα συμβάλει στον καθαρισμό της ατμόσφαιρας και τη βελτίωση της θερμοκρασίας, επηρεάζοντας θετικά τους βραχυπρόθεσμους κλιματικούς στόχους μας. 

Το φυσικό αέριο που χρησιμοποιούμε κατά κόρον, αποτελείται κατά 85% έως 90% από μεθάνιο. Μπορεί η καύση του να απελευθερώνει λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα, συγκριτικά με το κάρβουνο, αλλά σε κάθε στάδιο παραγωγής και διανομής του οι διαρροές του δυναμιτίζουν την προσπάθεια χαλιναγώγησης της κλιματικής αλλαγής. Αναμφίβολα πρέπει να κρατήσουμε αέρια όπως το μεθάνιο μακριά από την ατμόσφαιρα. 

Η παγκόσμια αξιολόγηση των εκπομπών μεθανίου, τον Μάιο, έδειξε ότι η μείωσή τους κατά 45% μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό της παγκόσμιας υπερθέρμανσης κατά 0,3 βαθμούς Κελσίου ήδη από το 2040. Μπορεί κάτι τέτοιο να μη φαίνεται σημαντικό, αλλά θα βοηθήσει τις ευάλωτες κοινότητες σε όλο τον κόσμο. Ηδη βιώνουμε τις κατακλυσμιαίες συνέπειες θέρμανσης του πλανήτη κατά έναν βαθμό Κελσίου. 

Από τους φονικούς θερμικούς θόλους στις βορειοδυτικές ΗΠΑ, μέχρι την έξαρση επιβλαβούς φυτοπλαγκτού που σκότωσε τα ψάρια που ξεβράστηκαν στις παραλίες της Φλόριντα, όλα είναι αποτελέσματα της ανθρώπινης δραστηριότητας. Προκαλέσαμε το πρόβλημα, αλλά πλέον διαθέτουμε τα όπλα για την αποκατάστασή του..

Σχετικές δημοσιεύσεις