Κλοπή Πικάσο – Πως τα social media «πρόδωσαν» τον δράστη

Για την Ολλανδία ετοιμαζόταν να αναχωρήσει ο 49χρονος που κατηγορείται για την κλοπή των πινάκων από την Εθνική Πινακοθήκη, γεγονός που επίσπευσε την επιχείρηση της Αστυνομίας για τη σύλληψή του.

Είχε κανονίσει να πετάξει για την Ολλανδία σήμερα βγάζοντας εισιτήριο χωρίς επιστροφή, ωστόσο η σύλληψη του χάλασε τα σχέδια, όπως ανέφερε το Open. Αυτός ήταν και ο λόγος που οι αρχές αποφάσισαν χθες να κάνουν την επιχείρηση και να του περάσουν χειροπέδες.

Οι αστυνομικοί κατά την απολογία του κατάλαβαν ότι ο 49χρονος ήταν που μπήκε στην πινακοθήκη και έκλεψε τα έργα. Υπήρχε ένα συγκεκριμένο στοιχείο που το κρατούσαν μυστικό όλα αυτά τα χρόνια. Αυτό ήταν πως ο δράστης είχε σπάσει την περίφημη γυψοσανίδα, η οποία οδηγούσε στη μεγάλη αίθουσα προς τα εκθέματα. Εκείνο λοιπόν που είχαν παρατηρήσει οι αστυνομικοί ήταν πως η γυψοσανίδα είχε σπάσει στην κάτω της πλευρά. Ο δράστης τους ομολόγησε ότι αυτός ήταν… Κάθισε στο έδαφος και ότι με τα πόδια του χαμηλά χτύπησε τη γυψοσανίδα, κατάφερε έτσι να τη σπάσει και να μπει στη μεγάλη αίθουσα.

Τα social media πρόδωσαν τον δράστη.

Το 2014, δηλαδή δύο μόλις χρόνια μετά τη μεγάλη κλοπή στην Εθνική Πινακοθήκη ο 49χρονος έκανε συνεχόμενες αναρτήσεις στα social media με έργα τέχνης. Μάλιστα είχε έμμονη να ανεβάζει έργα του Ολλανδού ζωγράφου Πιτ Μοντριάν και πιο συγκεκριμένα ανεμόμυλους. Υπενθυμίζεται πως το έργο το Πιτ Μοντριάν το οποίο είχε κλέψει το 2012 ήταν ο πίνακας «Ανεμόμυλος Στάμμερ».

Σημαντικός ήταν ο ρόλος μιας αστυνομικού στην διαλεύκανση της υπόθεσης και της εύρεσης των έργων τέχνης. Η συγκεκριμένη αστυνομικός πριν από 9 χρόνια βρέθηκε στο τμήμα Διαρρηκτών και είχε παρακολουθήσει ως νέα στο σώμα την υπόθεση και σήμερα είναι η προϊσταμένη του τμήματος.

Με συνεχή παρακολούθηση στα social media η αστυνομικός κατάφερε να εντοπίσει τον δράστη, ο οποίος τελικά και συνελήφθη.

Σχετικές δημοσιεύσεις