Κολομβία – Απέδρασε από τη φυλακή ο «Ματάμπα», ηγετικό στέλεχος της Clan del Golfo

Ένας από τους ηγέτες του ισχυρότερου κολομβιανού καρτέλ των ναρκωτικών, του Clan del Golfo, γνωστότερος με το ψευδώνυμο Ματάμπα, τον οποίο θέλει να δικάσει η δικαιοσύνη των ΗΠΑ, απέδρασε χθες Παρασκευή από φυλακή στην πρωτεύουσα Μπογοτά, υπόθεση που προκάλεσε νέο σκάνδαλο για τις σωφρονιστικές αρχές.

Ο Χουάν Λάρισον Κάστρο Εστουπινιάν, ο λεγόμενος Ματάμπα, που κρατείτο στη διαβόητη φυλακή Λα Πικότα, είχε συλληφθεί τον Μάιο του 2021 κι ανέμενε να εκδοθεί για να δικαστεί στη Φλόριντα (Μαϊάμι) για διακίνηση ναρκωτικών και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Ένας από τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους έχει ήδη συλληφθεί, σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης Ουίλσον Ρουίς.

Σε βάρος του Ματάμπα διενεργείτο έρευνα για συνωμοσία με σκοπό τη διάπραξη ενός φόνου, εκβιάσεων, καθώς και για οπλοκατοχή.

Στα μέσα Φεβρουαρίου, δύο απόστρατοι συνταγματάρχες και πέντε στρατιωτικοί εν ενεργεία συνελήφθησαν, καθώς τους βαρύνουν υποψίες ότι είχαν σχέσεις με τον Ματάμπα και ότι του παρείχαν «υποστήριξη», σύμφωνα με την εισαγγελία.

Ο Χουάν Λάρισον Κάστρο Εστουπινιάν ήταν άλλοτε μέλος των μαρξιστών ανταρτών που δρούσαν στην Κολομβία προτού ενταχθεί στις τάξεις παραστρατιωτικών ομάδων της άκρας δεξιάς, ορκισμένων εχθρών των ανταρτών. Αργότερα, αφού παζάρεψε με τον Οτονιέλ, ανέλαβε επικεφαλής δύναμης 200 μελών της Clan del Golfo, σύμφωνα με τις αρχές.

Η Κολομβία σπαράσσεται εδώ και πάνω από μισό αιώνα από εξαιρετικά περίπλοκο εμφύλιο πόλεμο στον οποίο έχουν εμπλακεί αντάρτες της άκρας αριστεράς, ακροδεξιοί παραστρατιωτικοί, λαθρέμποροι ναρκωτικών και οι κρατικές δυνάμεις. Είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη παραγωγή κοκαΐνης στον κόσμο, που αποτελεί πηγή χρηματοδότησης των παράνομων ένοπλων ομάδων.

Ο πρόεδρος Ντούκε ανήγγειλε «πλήρη μεταρρύθμιση του σωφρονιστικού συστήματος» της Κολομβίας μετά το νέο σκάνδαλο.

Στις αρχές Μαρτίου, η κυβέρνησή του απέπεμψε τον επικεφαλής της υπηρεσίας φυλακών (INPEC) και τον διευθυντή της μεγαλύτερης φυλακής της Κολομβίας, διότι είχαν δώσει χωρίς να τις δικαιούται άδειες εξόδου σε γνωστό επιχειρηματία, φυλακισμένο για διαφθορά.

Σύμφωνα με έρευνα του τηλεοπτικού δικτύου Caracol, ο Κάρλος Μάτος, που εμπλεκόταν σε μεγάλο διεθνές σκάνδαλο δωροδοκιών, είχε βγει τουλάχιστον δύο φορές χωρίς άδεια από τη φυλακή Λα Πικότα, με όχημα της INPEC.

Ο πρόεδρος Ντούκε, μπροστά σε «αυτές τις συμπεριφορές», διεμήνυσε πως θα υπάρξουν «παραδειγματικές τιμωρίες».

Σχετικές δημοσιεύσεις