Κολομβία – 1.200 άνθρωποι εκτοπίστηκαν εξαιτίας των μαχών στη Βενεζουέλα

Πάνω από χίλιοι άνθρωποι προσέφυγαν στην Κολομβία για να σωθούν από τις μάχες που ξέσπασαν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου στη Βενεζουέλα ανάμεσα στον στρατό και μια κολομβιανή ένοπλη οργάνωση με αποτέλεσμα, σύμφωνα με το Καράκας, να σκοτωθούν τουλάχιστον τρεις άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 14.

Οι εχθροπραξίες προκάλεσαν «μαζικό εκτοπισμό κατοίκων» της πολιτείας Απούρε της Βενεζουέλας προς την παραμεθόρια κοινότητα Αραουκίτα, ανακοίνωσαν οι αρχές αυτού του δήμου της Κολομβίας, κάνοντας λόγο για 1.200 ανθρώπους, ανάμεσά τους 296 παιδιά, 31 ηλικιωμένα πρόσωπα και τρεις εγκύους.

Οι μάχες ξέσπασαν την Κυριακή ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις της Βενεζουέλας και κολομβιανή «παράνομη οργάνωση» με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τρεις άνθρωποι, να τραυματιστούν άλλοι δεκατέσσερις και να αιχμαλωτιστούν 32, κατά την κυβέρνηση του σοσιαλιστή προέδρου Νικολάς Μαδούρο.

Έξι καταυλισμοί καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια επιχείρησης του στρατού που βαπτίστηκε Escudo Bolivariano 2021, ενώ ένας άνδρας που κατονομάστηκε μόνο με το προσωνύμιο «Ελ Νάντο» και δύο άνδρες του στρατού της Βενεζουέλας σκοτώθηκαν.

Σύμφωνα με εξόριστο αξιωματικό του στρατού της Βενεζουέλας που ερωτήθηκε σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο, η επίθεση έγινε εναντίον αποστατών της πρώην οργάνωσης ανταρτών Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας-Λαϊκός Στρατός (FARC-EP).

Η κυβέρνηση του δεξιού προέδρου της Κολομβίας Ιβάν Ντούκε κατηγορεί συχνά αυτή του σοσιαλιστή προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο ότι προσφέρει καταφύγιο σε μέλη της οργάνωσης Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN) και σε αποστάτες των FARC, που απορρίπτουν τη συμφωνία ειρήνης του 2016 και ξαναπήραν τα όπλα. Το Καράκας το διαψεύδει.

Η Κολομβία και η Βενεζουέλα, τα πορώδη σύνορα των οποίων έχουν μήκος 2.200 χιλιόμετρα, διέκοψαν τις διπλωματικές σχέσεις τους αφότου η Μπογοτά αναγνώρισε ως νόμιμο πρόεδρο τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης, τον Χουάν Γκουαϊδό, τον Ιανουάριο του 2019.

Σχετικές δημοσιεύσεις