Κοριοί στη Γαλλία – Έκλεισαν επτά σχολεία- Έκτακτες συνεδριάσεις της κυβέρνησης

Συνεχίζονται τα προβλήματα με τους κοριούς στη Γαλλία με το υπουργείο Παιδείας να ανακοινώνει πως επτά σχολεία έχουν κλείσει επειδή εντοπίστηκαν τα εν λόγω έντομα.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στο τηλεοπτικό δίκτυο France 5 ο Γάλλος υπουργός, Γκαμπριέλ Ατάλ, «οι κοριοί εντοπίστηκαν σε διάφορα επίπεδα σε 17, πιστεύω, σχολεία. Αυτή τη στιγμή που σας μιλάω επτά από αυτά τα σχολεία είναι κλειστά για αυτόν τον λόγο».

Την ώρα που στη Γαλλία γίνεται αυτή την περίοδο το Παγκόσμιο Κύπελλο Ράγκμπι και το Παρίσι ετοιμάζεται να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024, η κυβέρνηση πραγματοποιεί σειρά συνεδριάσεων για να εφαρμόσει ένα πλάνο αντιμετώπισης του προβλήματος με τους κοριούς, που δείχνει πως ολοένα και χειροτερεύει.

Χθες, το γαλλικό υπουργείο Παιδείας είχε αναφέρει σε δήλωση του στο AFP ότι πέντε σχολεία με συνολικά 1.500 μαθητές είχαν κλείσει. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, οι αρχές ανακοίνωσαν ότι δύο σχολεία –ένα στη Μασσαλία και το άλλο έξω από τη Λυών στη νοτιοανατολική Γαλλία– είχαν κλείσει για απολύμανση.

«Έχουμε συνολικά σχεδόν 60.000 σχολεία και εδώ μιλάμε για καμιά ντουζίνα, αλλά είναι αλήθεια ότι τα κρούσματα συσσωρεύονται», δήλωσε από την πλευρά του ο Γκαμπριέλ Ατάλ. «Χρειάζεται να κινηθούμε άμεσα, έτσι ώστε να μπορέσουμε να απολυμάνουμε τα σχολεία εντός 24 ωρών».

Παράλληλα, ανέφερε πως έχει σχηματιστεί μία λίστα με «εγκεκριμένες και αναγνωρισμένες» εταιρείες, σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας και τους περιφερειακούς φορείς υγείας, «ώστε οι διευθυντές των σχολείων να μπορούν να ενεργήσουν τάχιστα για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα».

Την ίδια ώρα, μια δημοτική βιβλιοθήκη στη βόρεια πόλη της Αμιάν πρόκειται να ανοίξει ξανά σήμερα, αφού παρέμεινε κλειστή για αρκετές ημέρες μετά τον εντοπισμό κοριών σε δημόσιους χώρους ανάγνωσης, όπως ανέφερε η δήμαρχος της πόλης, Μπριζίτ Φουρέ.

Όπως είπε η δήμαρχος, ένας σκύλος ανιχνευτής επιστρατεύθηκε να ψάξει όλο το κτίριο και δεν βρήκε κανένα ίχνος των παρασίτων μετά την απολύμανση που έγινε στη βιβλιοθήκη.

Γαλλία: Το 10% των νοικοκυριών είχαν πρόβλημα με κοριούς

Όπως αναφέρει ο Guardian, το ένα δέκατο όλων των γαλλικών νοικοκυριών πιστεύεται ότι είχαν πρόβλημα με κοριούς τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα να πρέπει να καλέσουν εξειδικευμένα συνεργεία που κοστίζουν αρκετές εκατοντάδες ευρώ, σε έναν έλεγχο που συχνά χρειάζεται να επαναληφθεί.

Σημειώνεται πως κοριοί έχουν εντοπιστεί στο μετρό του Παρισιού, σε τρένα υψηλής ταχύτητας και στο αεροδρόμιο Σαρλ ντε Γκολ του Παρισιού.

Ωστόσο, οι μεμονωμένες περιπτώσεις δεν έχουν επιβεβαιωθεί από τις αρχές και ο σταθμός RMC TV ανέφερε ότι μια έρευνα της εταιρείας μεταφορών RATP του Παρισιού δεν εντόπισε κοριούς στις υπηρεσίες της.

Σχετικές δημοσιεύσεις