Κορωνοϊός – Νέες οδηγίες για την απομόνωση των ασθενών

Αναθεωρημένες οδηγίες για την απομόνωση και παρακολούθηση των πασχόντων από τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός Covid-19, εξέδωσαν τα αμερικανικά ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC).

Οι οδηγίες αυτές συνοπτικά είναι οι εξής, σύμφωνα με τους ιατρούς της Θεραπευτικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Ιωάννη Ντάναση και Θάνο Δημόπουλο (πρύτανη ΕΚΠΑ):

Απομόνωση και προφυλάξεις ανάλογα με την περίπτωση

Στους περισσότερους ασθενείς με τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, η απομόνωση και οι προφυλάξεις μπορούν να διακοπούν όταν:

Παρέλθουν 10 ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων και

Είναι απύρετοι επί τουλάχιστον 24 ώρες χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών

Τα υπόλοιπα συμπτώματά τους παρουσιάζουν βελτίωση

Ωστόσο, υπάρχουν μερικοί ασθενείς με σοβαρή νόσο, οι οποίοι παράγουν κορωνοϊό ικανό για αναπαραγωγή πέραν των 10 ημερών. Οι ασθενείς αυτοί μπορεί να χρειάζονται απομόνωση και προφυλάξεις επί έως 20 ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων. Για τις περιπτώσεις αυτές, πρέπει να γίνεται συνεννόηση με ειδικό λοιμωξιολόγο.

Στους ασυμπτωματικούς ασθενείς, η απομόνωση και οι προφυλάξεις μπορούν να διακοπούν 10 ημέρες μετά το πρώτο θετικό τεστ κορωνοϊού. Το τεστ αυτό είναι η δοκιμασία RT-PCR.

Ως «έναρξη των συμπτωμάτων» ορίζεται η ημερομηνία εμφάνισης του πρώτου συμπτώματος, ακόμα κι αν δεν ήταν αναπνευστικό.

Νέο τεστ κορωνοϊού κατά την απομόνωση

Οι νέες οδηγίες συνιστούν να μην γίνονται πλέον επαναληπτικά τεστ κορωνοϊού για να αποφασιστεί αν θα διακοπεί ή όχι η απομόνωση. Η απομόνωση πρέπει να καθορίζεται σε 10 ή 20 ημέρες με βάση τα κριτήρια που προαναφέρθηκαν. Εξαιρέσεις σε αυτό αποτελούν:

Οι ασθενείς με πολύ εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα (έπειτα από συνεννόηση με ειδικό λοιμωξιολόγο ιατρό).

Όταν είναι απαραίτητο να διακοπεί η απομόνωση πριν από τις 10 ή τις 20 ημέρες

Επαναληπτικό τεστ κορωνοϊού μετά την ανάρρωση

Μετά το πέρας της απομόνωσης των 10-20 ημερών, νέο τεστ κορωνοϊού συνιστάται να γίνεται ως εξής:

Στους ασθενείς με τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, οι οποίοι είχαν συμπτώματα αλλά είναι ασυμπτωματικοί: Αφού παρέλθουν 3 μήνες από την έναρξη των συμπτωμάτων τους όταν πρωτοαρρώστησαν

Για τους ασθενείς που παρουσιάζουν πάλι συμπτώματα μέσα στους πρώτους 3 μήνες από την αρχική νόσο: Συνιστάται να γίνει έλεγχος για άλλες αιτιολογίες των συμπτωμάτων. Εάν δεν βρεθεί άλλη αιτιολογία, μπορεί να χρειάζεται επαναληπτικό τεστ, σε συμφωνία με ειδικό λοιμωξιολόγο. Σε αυτή τη φάση μπορεί να χρειασθεί νέα απομόνωση του ασθενούς. Αυτό ισχύει κυρίως εάν ένας ασθενής εμφανίσει πάλι συμπτώματα,  επειδή τις δύο τελευταίες εβδομάδες ήρθε σε επαφή με γνωστό κρούσμα κορωνοϊού.

Για τους ασθενείς που ήταν αρχικά ασυμπτωματικοί: Ως ημερομηνία έναρξης της νόσου Covid-19 πρέπει να θεωρείται η μέρα του πρώτου θετικού τεστ για τον κορωνοϊό. Ανάλογα με την έκβασή τους, θα αποφασιστεί αν θα γίνει νέο τεστ.

Διακοπή των ορολογικών τεστ

Τα ορολογικά τεστ δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για να διαπιστωθεί η παρουσία,  απουσία ή επανεμφάνιση της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός.

Σχετικές δημοσιεύσεις