Κρήτη – Ελάχιστο το επιτραπέζιο σταφύλι για εξαγωγή.. λόγω βροχών

Βαρύ ήταν το πλήγμα που υπέστη η αμπελοκαλλιέργεια στην Κρήτη εξαιτίας των πρόσφατων βροχοπτώσεων που ισοπέδωσαν και την όποια ελπίδα είχαν οι αμπελοκαλλιεργητές για μεγάλες ποσότητες παραγωγής.

Όπως αναφέρουν εκπρόσωποι του κλάδου οι ζημιές στα επιτραπέζια σταφύλια ήταν καθολικές ενώ όπως δηλώνει στο Ράδιο Κρήτη ο Πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης, Πρίαμος Ιερωνυμάκης, καταγράφεται μία πτώση της τάξεως του 70% σε σχέση με το προηγούμενο έτος στις εξαγωγές επιτραπέζιου σταφυλιού.

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπήρχε η προσδοκία ότι φέτος θα παραχθούν περί τους 17.000 τόνους επιτραπέζιου σταφυλιού για εξαγωγή όμως λόγω των καιρικών συνθηκών και των βροχοπτώσεων του Αυγούστου η παραγωγή έπεσε κατακόρυφα και έφτασε περίπου τους 3.000 τόνους.

Ζημιές όμως υπάρχουν και στην σταφίδα καθώς μία μεγάλη ποσότητα βράχηκε και κατά συνέπεια υπέστη ζημιές από τις βροχές ενώ σύμφωνα με τον κ. Ιερωνυμάκη, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν πάνω από 300 τόνοι σταφίδας που παρήχθησαν.

Την ίδια ώρα οι γεωπόνοι του ΕΛΓΑ πηγαίνουν από νωρίς το πρωί στα χωριά και καταγραφούν τις ζημιές που έχουν υποστεί τα αμπέλια προκειμένου να φανεί στο σύνολό του το μέγεθος της καταστροφής.

Σχετικές δημοσιεύσεις