Κρεμλίνο για φυσικό αέριο: Μόνο οι κυρώσεις εμποδίζουν τη λειτουργία του Nord Stream

Ευθύνες στη Δύση για τη μείωση των ρωσικών εξαγωγών αερίου προς την Ευρώπη επέρριψε για ακόμη μια φορά η Μόσχα, με εκπρόσωπο του Κρεμλίνου να δηλώνει σήμερα πως «δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο» εκτός από τα τεχνολογικά προβλήματα που προκάλεσαν οι κυρώσεις.

Η δήλωση αυτή, που έρχεται μόλις μια ημέρα μετά από μια ακόμη προγραμματισμένη διακοπή λόγω εργασιών συντήρησης, συνέπεσε και με την ανακοίνωση της γαλλικής Engie, που σήμερα αποκάλυψε ότι ενημερώθηκε από τη κρατική Gazprom για περαιτέρω και άμεση μείωση των παραδόσεων φυσικού αερίου «εξαιτίας μιας διαφωνίας των πλευρών για την εφαρμογή των συμβολαίων».

Μάλιστα, η Γαλλία κατηγόρησε σήμερα τη Μόσχα ότι χρησιμοποιεί τον ενεργειακό εφοδιασμό ως «πολεμικό όπλο».

Η Gazprom έχει ανακοινώσει πως θα κλείσει τον αγωγό για τρεις ημέρες, προκειμένου να πραγματοποιηθούν εργασίες συντήρησης σε ένα και μόνο συγκρότημα αντλίας στον σταθμό συμπίεσης Πορτοβάγια.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ απαντούσε σε ερώτηση αν υπάρχουν διασφαλίσεις ότι η Gazprom θα ξαναρχίσει να διοχετεύει φυσικό αέριο μέσω του Nord Stream 1 μετά τις εργασίες συντήρησης.

«Υπάρχουν διασφαλίσεις ότι, εκτός από τα τεχνολογικά προβλήματα που προκαλούνται από τις κυρώσεις, τίποτα δεν εμποδίζει τον εφοδιασμό», απάντησε.

Οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν εκτοξευθεί στην Ευρώπη στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών εν μέσω σφιχτού εφοδιασμού από τη Ρωσία.

Διοχετεύει αέριο μέσω του Nord Stream 1 μόνο στο 20% της δυναμικότητάς του, επικαλούμενη προβλήματα με τον εξοπλισμό.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση απορρίπτει την εκδοχή της Μόσχας ότι φταίνε προβλήματα στην τουρμπίνα και οι κυρώσεις.

Ο Πεσκόφ είπε στους δημοσιογράφους:

«Ευρωπαϊκές χώρες, ο Καναδάς, οι ΗΠΑ, η Βρετανία επέβαλαν κυρώσεις εναντίον της Ρωσικής Ομοσπονδίας, που δεν επιτρέπουν να πραγματοποιηθούν κανονικές εργασίες συντήρησης και επισκευής, και δεν επιτρέπουν επίσης νόμιμη καταχώρηση της επιστροφής εξαρτημάτων και μηχανημάτων στους χώρους λειτουργίας τους».

Και πρόσθεσε:

«Δεν υπάρχουν άλλα εμπόδια για τη Ρωσία, ώστε να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της».

Σχετικές δημοσιεύσεις