Κωνσταντίνος Καραμανλής έφυγε σαν σήμερα..

Κωνσταντίνος Καραμανλής γεννήθηκε το 1907 στην κωμόπολη Πρώτη Σερρών της τότε υπόδουλης Μακεδονίας.Άσκησε αρχικά τη δικηγορία και πολιτεύθηκε από τη δεκαετία του 1930 ως υποψήφιος στο ΛΑΙΚΟ ΚΟΜΜΑ

Την περίοδο του εμφυλίου πολέμου διετέλεσε υπουργός διαφόρων υπουργείων, μεταξύ των οποίων υπουργός μεταφορών, θέση από την οποία ήταν υπεύθυνος για την κατάργηση του δικτύου του τραμ. Η κατάργηση του τραμ αποτέλεσε θέμα οξυμένης πολιτικής αντιπαράθεσης το οποίο ανέδειξε η αντιπολίτευση και σε συνδυασμό με την κατεδάφιση νεοκλασικών κτιρίων – που συντελέστηκε εκείνη την εποχή ώστε να οικοδομηθούν πολυκατοικίες – θεωρείται μελανή σελίδα στην ιστορία της Αθήνας και ταυτόχρονα του Καραμανλή.

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε τρεις αδελφούς και τρεις αδελφές που κατά σειρά γέννησης ήταν η Όλγα (1911), ο Αλέκος (1914), η Αθηνά (9 Δεκεμβρίου 1916-28 Δεκεμβρίου 2015), η Αντιγόνη (1921), ο Γραμμένος (1925) και ο Αχιλλέας.Φοίτησε στο δημοτικό σχολείο της Πρώτης Σερρών, στη συνέχεια στο ημιγυμνάσιο στη Νεα Ζίχνη και επειτα στο Γυμνάσιο Σερρών.

 Το 1923 μετακόμισε στην Αθήνα .Αφού υπηρέτησε στρατιωτική θητεία 4 μηνών ως μέλος πολύτεκνης οικογένειας, άσκησε δικηγορία στις Σέρρες από το 1930 έως το 1935

Κατά την πρώτη του πρωθυπουργία, την οκταετία 1955-1963, εφάρμοσε την γρήγορη εκβιομηχάνιση τής χώρας μας και επένδυσης σε έργα υποδομής και βελτίωσης της γεωργικής παραγωγής, το οποίο οδήγησε από τις αρχές της δεκαετίας του 1950 στο ΕΛΛΗΝΙΚΟ οικονομικό θαύμα.

Εφάρμοσε ακόμη την παραχώρηση πλήρους δικαιώματος ψήφου στις γυναίκες.

Μετά από σύγκρουσή του με το παλάτι παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία το 1963 και μετοίκησε στο Παρισι εως και το 1974.

Τον Ιούλιο του 1974 κλήθηκε να αναλάβει την πολιτική διακυβέρνηση της χώρας και σχημάτισε κυβέρνηση εθνικής ενότητας πολιτικών προσώπων. 

Ιδρύει και την ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ και οργάνωσε το Νοέμβριο τις πρώτες εκλογές του 1974, στις οποίες η ΝΔ απέσπασε άνω του 50% των ψήφων.

Νοσηλεύθηκε στο ιδιωτικό θεραπευτήριο Υγεία όπου και απεβίωσε στις 23 Απριλίου 1998. Τάφηκε μετά από επιθυμία του στην Αττική και συγκεκριμένα στη Φιλοθέη, στο ίδρυμα που φέρει το όνομά του. Από το 1984 με παρέμβασή του νομοθετήθηκε το θέμα της ταφής ώστε να μπορεί κάποιος να κηδεύεται και εκτός των κοιμητηρίων.

Σχετικές δημοσιεύσεις