Λευκορωσία – Έφοδοι σε σπίτια ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας της Λευκορωσίας πραγματοποίησαν σήμερα έρευνες σε σπίτια δικηγόρων και ακτιβιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο πλαίσιο μιας νέας επιχείρησης καταστολής εναντίον των αντιπάλων του προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο, ανακοίνωσαν δύο οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι αρχές έχουν κλείσει επικριτικά και μη ελεγχόμενα από το κράτος μέσα ενημέρωσης και έχουν διακόψει τη λειτουργία οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα στον απόηχο των μαζικών διαδηλώσεων του περασμένου Αυγούστου έπειτα από τις προεδρικές εκλογές, οι οποίες σύμφωνα με την αντιπολίτευση αμαυρώθηκαν από νοθεία.

Η αστυνομία ερεύνησε τα σπίτια των ακτιβιστών της οργάνωσης προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Viasna-96, σύμφωνα με την ίδια που πρόσθεσε ότι τα μέλη της δεν ήταν σε θέση να επικοινωνήσουν με τον αρχηγό της Άλες Μπιαλιάτσκι.

Ο ανεξάρτητος φιλανθρωπικός όμιλος μέσων ενημέρωσης Imena, που δεν αυτοχαρακτηρίζεται αντιπολιτευόμενο μέσο, ανακοίνωσε ότι η αστυνομία ερεύνησε τα γραφεία του.

Η εφημερίδα Nasha Niva έγραψε ότι η αστυνομία επιχειρούσε να ερευνήσει τα γραφεία μιας άλλης οργάνωσης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της Λευκορωσικής Επιτροπής του Ελσίνκι.

Τα μέσα Viasna-96, Nasha Niva και Imena δεν έδωσαν κάποια δικαιολογία για τις έρευνες. Αξιωματούχοι ασφαλείας της χώρας δεν ήταν διαθέσιμοι για να σχολιάσουν.

Η Viasna-96 είναι η μεγαλύτερη οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην πρώην σοβιετική αυτή χώρα και η κύρια πηγή πληροφόρησης για τις συλλήψεις και τις προσαγωγές με πολιτικό κίνητρο.

Μέχρι χθες το απόγευμα 555 άνθρωποι θεωρούνταν πολιτικοί κρατούμενοι στη Λευκορωσία, λέει η οργάνωση.

Οι αρχές στην Λευκορωσία ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι μπλόκαραν την ιστοσελίδα της Nasha Niva.

Στη συνέχεια είπαν ότι συνέλαβαν τον διευθυντή και τρεις δημοσιογράφους της.

Σχετικές δημοσιεύσεις