Λευτέρης Αβραμάκης – «Η κυβέρνηση συνειδητά ακολουθεί μια νεοφιλελεύθερη πολιτική ξεπουλώντας τον δημόσιο πλούτο για να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των λίγων εκλεκτών της»

Η κυβέρνηση της ΝΔ επιχειρεί μια εξοργιστική προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών της. Επιλέγοντας να «χρεώσει» την απαξίωση του ΟΣΕ στο σύνολο των κυβερνήσεων με στόχο την απαλλαγή κυρίως του σημερινού πρωθυπουργού από τις βαριές ευθύνες που έχει, το μόνο που επιτυγχάνει είναι να πολλαπλασιάζει την κοινωνική αγανάκτηση και την οργή ιδίως των νέων ανθρώπων.

Η κατάθεση σειράς δημοσίων εγγράφων από τον πρώην Υπουργό Υποδομών επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, κ Σπίρτζη, αποδεικνύει ότι από το 2015 έως το 2019 τα αναγκαία έργα για την ασφάλεια των μεταφορών στο σιδηρόδρομο είχαν ολοκληρωθεί κατά 68%, σε ασφυκτικές μάλιστα δημοσιονομικές συνθήκες. Από το 2019 μέχρι σήμερα η εξέλιξη των έργων έφτασε μόλις το 77%. Η δε αποκάλυψη ότι η τηλεματική ήταν έτοιμη κατά 95% όταν παρέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ τη διακυβέρνηση και ακόμα και σήμερα δεν λειτουργεί, σε συνδυασμό με την πρόθεση του πρωθυπουργού να εγκαινιάσει την τηλεματική στη Θεσσαλονίκη χωρίς όμως αυτή να έχει τεθεί σε λειτουργία, αποδεικνύει ότι το μόνο που ενδιαφέρει πραγματικά τον πρωθυπουργό είναι η επικοινωνία και η κατασκευή ψευδών εικόνων εκσυγχρονισμού.

Η πραγματική αιτία όμως της εγκατάλειψης των δημοσίων υποδομών και της προώθησης ιδιωτικών συμφερόντων, δεν εξαντλείται στις αρμοδιότητες του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, αλλά επεκτείνεται σε όλους τους τομείς δημοσίου ενδιαφέροντος και δημοσιών συμφερόντων. Συγκεκριμένα, πέραν της υποβάθμισης του σιδηροδρόμου και των αεροπορικών μεταφορών που ήδη έχουν αναφερθεί, αντίστοιχες πρακτικές παρατηρήθηκαν τα τέσσερα αυτά χρόνια σε:

  1. Νοσοκομεία που παρά την πανδημία και τις έκτακτες συνθήκες υποβαθμίστηκαν, μειώθηκε το προσωπικό τους, δόθηκε έργο του ΕΚΑΒ σε ιδιώτες ενώ ο στόλος του ΕΚΑΒ καταρρέει, δίνεται η δυνατότητα σε ιδιώτες ιατρούς να αξιοποιούν τις δημόσιες υποδομές υγείας έναντι αμοιβής από τους ασθενείς, υπηρεσίες σίτισης- φύλαξης- καθαριότητας δίνονται σε εργολάβους, ασθενείς μεταφέρονται σωρηδόν σε ιδιωτικές κλινικές με διπλασιασμό μάλιστα της αμοιβής των ιδιοκτητών τους
  2. Η συντήρηση των c-130 δίνεται σε μη πιστοποιημένους ιδιώτες με αποτέλεσμα να είναι καθηλωμένος ο στόλος των μεταγωγικών στρατιωτικών αεροπλάνων
  3. Η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ επέτρεψε την αισχροκέρδεια στην παραγωγή και πώληση ηλεκτρικής ενέργειας ενώ η βεβιασμένη απολιγνιτοποίηση επέτρεψε στους ιδιώτες παραγωγούς να πολλαπλασιάσουν τα κέρδη τους από την παραγωγή ρεύματος από φυσικό αέριο. Η μόνη παρέμβαση της κυβέρνησης αφορά την διασφάλιση των παράλογων ποσών που ζητάει το καρτέλ της ενέργειας, από τα δημόσια ταμεία προκειμένου να αποφευχθεί η κοινωνική έκρηξη από τους υπέρογκους λογαριασμούς.
  4. Η σταδιακή ιδιωτικοποίηση του ΕΦΚΑ που ακολουθεί τη συστηματική του απαξίωση από τον «superman» του νεοφιλελευθερισμού προκαλεί όλο και μεγαλύτερα ελλείμματα στον ΕΦΚΑ προς όφελος των ιδιωτών και των γαλάζιων golden boys
  5. Η προκλητική άρση της προστασίας των περιοχών NATURA γίνεται αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων
  6. Η συστηματική υποβάθμιση των σχολικών υποδομών γίνεται σε συνδυασμό με τη διαφήμιση από την κυβέρνηση των ιδιωτικών σχολών ενώ ήδη έχουν γίνει τα πρώτα βήματα ιδιωτικοποίησης και της δημόσιας παιδείας μέσω του θεσμού των χορηγιών και την προσπάθεια σταδιακά οι σχολικές μονάδες και τα πανεπιστήμια να αυτοχρηματοδοτούνται

Και ακολουθούν βέβαια η ιδιωτικοποίηση του ογκολογικού νοσοκομείου, η ιδιωτικοποίηση των νερών, η ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης απορριμμάτων, η προώθηση της υποχρεωτικής ιδιωτικής ασφάλισης επί παντός επιστητού και πιθανόν και άλλες υπηρεσίες και υποδομές του δημοσίου που δεν έχουν ακόμα αποκαλυφθεί.

Το συμπέρασμα λοιπόν είναι ότι η βασική ευθύνη για την υποβάθμιση της δημόσιας ασφάλειας σε όλα τα επίπεδα που προκάλεσε τελικά και την τραγωδία των Τεμπών ανήκει στο σύνολο της κυβέρνησης και προσωπικά στον πρωθυπουργό που ως μοναδικό στόχο έχουν την προκλητική προώθηση των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος ακόμα και σε βάρος της ίδιας της ανθρώπινης ζωής. Όποια επικοινωνιακή διαχείριση και αν επιλέξουν, ότι και αν προφασιστούν τα χρηματοδοτούμενα από την κυβέρνηση μέσα, δεν πρόκειται να απαλείψουν τις ευθύνες που τους βαραίνουν. Η ελληνική κοινωνία έχει αντιληφθεί τα πραγματικά αίτια, θα αποδώσει απόλυτα τις πολιτικές ευθύνες και θα διερευνηθούν σε όλες τις διαστάσεις τους τα σκάνδαλα, οι παραλείψεις και η συνειδητή υποβάθμιση των δημοσίων υποδομών.

Σχετικές δημοσιεύσεις