Λόγοι που κάνουν τα Ιωάννινα πόλη- μαγνήτη για τους τουρίστες

«Αναπάντεχα καλή» χαρακτηρίζουν η δημοτική αρχή και οι επιχειρηματίες των Ιωαννίνων τη φετινή τουριστική σεζόν, η οποία -όπως φαίνεται- θα τραβήξει πολύ σε μάκρος αφού και τον Νοέμβριο η πόλη της Ηπείρου είναι γεμάτη από επισκέπτες. Συνδυάζοντας τη λίμνη με τα θεόρατα βουνά, τις παραδόσεις χιλιάδων ετών και τη φιλοξενία των κατοίκων, τα Ιωάννινα «κέρδισαν» το καλοκαίρι και υπάρχει αισιοδοξία πως ο χειμώνας θα είναι ακόμη πιο «δυνατός» σε διανυκτερεύσεις.

«Είναι αναπάντεχο αυτό που συνέβη από τον Μάιο και μετά. Εμείς δεν το περιμέναμε γιατί δεν είμαστε καλοκαιρινός προορισμός. Και τον Νοέμβριο έχουμε πολύ κόσμο, γίνονται και συνέδρια. Είμαστε μια πόλη για όλες τις προτιμήσεις, έχουμε βουνό και θάλασσα, ιστορία και πολυπολιτισμικότητα», είπε ο δήμαρχος Ιωαννιτών Μωυσής Ελισάφ, υποδεχόμενος στο γραφείο του, στο δημαρχείο, δημοσιογράφους από Αθήνα και Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο press trip που διοργάνωσε η εταιρεία Wise Ram, με στόχο την ανακάλυψη των «κρυμμένων» μυστικών της πόλης.

Ο κ. Ελισάφ πρόσθεσε πως στόχος είναι «να υπάρχει πληρότητα στα Ιωάννινα όλο τον χρόνο, με περισσότερους και ποιοτικότερους επισκέπτες», συμπλήρωσε πως επιθυμία του είναι να εδραιωθεί η πόλη ως συνεδριακός τουρισμός αλλά και για αθλητικές εκδηλώσεις, ενώ αποκάλυψε τους στόχους του 2022 για τη Διπλωματία των Πόλεων.

«Στοίχημα είναι η εξωστρέφεια της πόλης και ήταν η πρώτη προτεραιότητα από τη στιγμή που αναλάβαμε ως διοίκηση. Θέλουμε μια πόλη ζωντανή, ανοιχτή προς όλες τις κατευθύνσεις. Και νομίζω ότι μπορούμε να το πετύχουμε. Τα Γιάννενα μπορούν να είναι ένας κόμβος στα δυτικά Βαλκάνια», ανέφερε ο δήμαρχος χαρακτηρίζοντας ως πιο “ ελκυστικές” αγορές την Αλβανία (που ήταν πρώτη χώρα σε διανυκτερεύσεις το 2019), την Κύπρο και το Ισραήλ, από τις οποίες προέρχεται και το μεγαλύτερο ποσοστό των επισκεπτών, ενώ παραδοσιακά η πόλη έχει δεσμούς με Γερμανία και Γαλλία.

Ο δήμος Ιωαννιτών προγραμματίζει μέσα στον ερχόμενο Μάρτιο να αδελφοποιηθεί με την πόλη Σβέρτε, που έχει Γιαννιώτη δήμαρχο, ενώ θα συνεχιστούν οι σχέσεις με το Ισραήλ. Επίσης, την άνοιξη του 2022 θα ακολουθήσουν επαφές με Σλοβακία και Τσεχία, ενώ σειρά θα πάρουν Βουλγαρία, Ρουμανία και Βόρεια Μακεδονία.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, το τρίπτυχο που «κερδίζει» τον επισκέπτη στην περιοχή του είναι η άνετη διαμονή, οι χαμηλές τιμές και οι εύκολες μετακινήσεις, ενώ ειδικότερα για το τελευταίο, ο κ. Ελισάφ τονίζει πως «εκεί που ήμασταν η πιο απομονωμένη περιφέρεια της χώρας, πλέον είμαστε στο κέντρο των οδικών αξόνων».

Ερωτηθείς εάν εξαιτίας της αναγνωρισιμότητάς του «βλέπει» και αύξηση των τουριστών και προβολή της πόλης, απάντησε: «Εγώ όσο ήταν να προβληθώ, έχω προβληθεί. Δεν ήταν αυτοσκοπός να ακούγεται το όνομά μου. Όμως, όσο ακούγεται το όνομα των Ιωαννίνων, αυτό έχει ένα θετικό αντίκρυσμα. Προσπαθώ να επενδύσω το προσωπικό μου κεφάλαιο, αυτό που έφτιαξα εκτός δημαρχιακού αξιώματος, όχι μόνο μέσω της εβραϊκής ταυτότητας, αλλά κυρίως λόγω της επαγγελματικής μου διαδρομής. Είτε ακούγεται η πόλη για τον Ολυμπιονίκη, είτε για τον δήμαρχο τόσο αυξάνεται η προστιθέμενη αξία της».

Λόγοι για να μείνεις στα Ιωάννινα

– Νησί: Είναι από τα ελάχιστα, παγκοσμίως, νησιά σε λίμνη που κατοικείται. Οι περίπου 150 ντόπιοι απολαμβάνουν την ηρεμία του τοπίου και τη θέα της λίμνης. Εκεί βρίσκεται το σπίτι του Αλή Πασά κι ένα σύνολο εκκλησιαστικών μνημείων. Οι επισκέπτες «μαγεύονται» από τον παραδοσιακό οικισμό, τα λιθόστρωτα σοκάκια, τις παραδοσιακές αυλές, τα μαγαζάκια με είδη λαϊκής τέχνης, ενώ οι μόνιμοι κάτοικοι είναι πάντα πρόθυμοι να πουν ιστορίες για παραδόσεις και θρύλους.

– Σπήλαιο Περάματος: Εντοπίστηκε τυχαία από ντόπιους κι από τότε δέχεται κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Από τα πλέον σημαντικά αξιοθέατα της περιοχής, ένα πανέμορφο και σπάνιο γεωλογικό φαινόμενο, ιδιαίτερης σπηλαιολογικής αξίας. Σε γκρουπ οι επισκέπτες μπαίνουν στο χώρο για μία μοναδική περιήγηση, ενώ η θέα της λίμνης στην έξοδο από το σπήλαιο τους ανταμείβει διπλά. Το 2021, οι αριθμοί των επισκεπτών, παρά την πανδημία, «αγγίζουν» σχεδόν τα όρια του 2019.

– Κάστρο: Η περιήγηση στο εσωτερικό του φέρνει τον επισκέπτη σε επαφή με την ιστορία. Από όποια πύλη κι αν διαβεί κάποιος με την είσοδο του, η φασαρία της πόλης μένει απ’ έξω. Ένας παραδοσιακός οικισμός, ένα σταυροδρόμι πολιτισμών και θρησκειών. Επάνω ψηλά, το Ιτς Καλέ, η Ακρόπολη.

– Μουσείο Αργυροτεχνίας: Ένα από τα εννέα θεματικά Μουσεία που δημιούργησε και διαχειρίζεται το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς. Βρίσκεται στο Κάστρο και παρουσιάζεται η τεχνολογία της αργυροχοΐας κατά την προβιομηχανική περίοδο με έμφαση στην περιοχή της Ηπείρου. Κομψοτεχνήματα με περίτεχνες λεπτομέρειες, όπως κοσμήματα, όπλα, ασημικά του σπιτιού και προσωπικά είδη, είναι μερικά από τα αντικείμενα της συλλογής.

– Η πολυπολιτισμική πόλη: Εκκλησίες με αξιοθαύμαστη αρχιτεκτονική, τζαμιά και μια εβραϊκή συναγωγή, από τις σπουδαιότερες στην Ελλάδα, μαρτυρούν τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα των Ιωαννίνων. Μουσουλμάνοι μπορεί να μην υπάρχουν σήμερα και οι Εβραίοι να είναι λίγοι, όσοι κατάφεραν να επιβιώσουν από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, αλλά η πόλη δεν αποτίναξε αυτό το μέρος της ταυτότητάς της.

– Βόλτα στο ιστορικό κέντρο: Μια καλή αφετηρία είναι το Ρολόι της πλατείας απέναντι από το δημαρχείο. Ο κεντρικός δρόμος, γεμάτος χρυσοχοεία και καταστήματα με είδη λαϊκής τέχνης και σουβενίρ. Ένας μικρός λαβύρινθος από διατηρητέα κτίρια, παλιές εμπορικές στοές, χάνια και παλιά λαϊκά σπίτια.

– Λιθαρίτσια: Στα «Λιθαρίτσια», προμαχώνας κάποτε του Αλη Πασά, οι επισκέπτες απολαμβάνουν από ψηλά μέρος του ιστορικού κέντρου και της λίμνης. Στο πάρκο βρίσκεται το Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων και το κτήριο της 8ης Μεραρχίας.

– Ο γύρος με ηλεκτρικά ποδήλατα: Ένας από τους τρόπους για να γνωρίσει καλύτερα κάποιος τα Ιωάννινα είναι να κάνει τον γύρο με …ηλεκτρικό ποδήλατο. Διαδρομές πλάι στη λίμνη και κάτω από τα θεόρατα πλατάνια περιμένουν τους επισκέπτες να τις εξερευνήσουν ξεκούραστα επάνω σε δύο ρόδες, δίχως να ανησυχούν για την κίνηση και το παρκάρισμα.

– Καλά και φθηνά καταλύματα: Πολλά και καλά ξενοδοχεία, boutique hotels και δωμάτια για όλα τα βαλάντια διαθέτει η περιοχή. Ο νομός «μετράει» περίπου 7500 κλίνες, που μπορούν να εξυπηρετήσουν και τους πιο απαιτητικούς.

– Παραδοσιακές γεύσεις: Παραδοσιακές αλλά και νέα «πειραγμένα» πιάτα. Τα ντόπια κρέατα βρίσκονται σε πρώτο πλάνο, μαζί με τον τραχανά και τις παραδοσιακές πίτες, ενώ στο Νησί κυριαρχούν οι καραβίδες και τα βατραχοπόδαρα. Ο μπακλαβάς ως γλυκό είναι ξακουστός, ενώ η Ζίτσα και το Μέτσοβο είναι τα δύο μέρη της περιοχής που κατά κύριο λόγο έβαλαν τα Ιωάννινα στον παγκόσμιο οινικό χάρτη.

Σχετικές δημοσιεύσεις