«Λύθηκε» το μυστήριο του Στόουνχετζ – Γιατί δημιουργήθηκε το μνημείο

Το μυστήριο του Στόουνχεντζ μπορεί τελικά να λύθηκε τελικά από ερευνητές που λένε ότι είναι ένα γιγάντιο ηλιακό ημερολόγιο που μπορεί να συνδέει το Ηνωμένο Βασίλειο με την αρχαία Αίγυπτο.
 
Σύμφωνα με το SkyNews, o καθηγητής Timothy Darvill, από το Πανεπιστήμιο του Μπόρνμουθ, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το μνημείο δημιουργήθηκε με βάση ένα ηλιακό έτος 365,25 ημερών για να βοηθήσει τους ανθρώπους να παρακολουθούν ημέρες, εβδομάδες και μήνες.
 
Οι εβδομάδες ήταν δέκα μέρες και οι μήνες ήταν περισσότεροι από αυτούς που έχουμε συνηθίσει σήμερα.
 
«Ένα τέτοιο ηλιακό ημερολόγιο αναπτύχθηκε στην ανατολική Μεσόγειο στους αιώνες μετά το 3000 π.Χ. και υιοθετήθηκε στην Αίγυπτο ως Πολιτικό Ημερολόγιο γύρω στο 2700 π.Χ. και χρησιμοποιήθηκε ευρέως στην αρχή του Παλαιού Βασιλείου περίπου το 2600 π.Χ.», είπε.
 
Είναι πιθανό το ημερολόγιο που παρακολουθούσε το Στόουνχετζ  να επηρεάστηκε από έναν από αυτούς τους πολιτισμούς.
 
Η τοποθεσία του Στόουνχετζ  είναι ευθυγραμμισμένη προς την κατεύθυνση της ανατολής του ηλίου του θερινού ηλιοστασίου και του ηλιοβασιλέματος του χειμερινού ηλιοστασίου, κάτι που από καιρό έχει ωθήσει τους ανθρώπους να προτείνουν ότι πρόκειται για κάποιο είδος ημερολογίου, είπε ο καθηγητής Darvill.
 
Το πιο εξωτερικό τμήμα του Στόουνχεντζ – ένας κύκλος από 30 όρθιες πέτρες sarsen – κατασκευάστηκε γύρω στο 2.500 π.Χ.
 
Ο καθηγητής Darvill βασίστηκε σε αυτή τη γνώση αναλύοντας τις πέτρες και συγκρίνοντάς τις με άλλα ημερολόγια αυτής της περιόδου.
 
«Το προτεινόμενο ημερολόγιο λειτουργεί με πολύ απλό τρόπο», είπε.
 
«Κάθε μία από τις 30 πέτρες στον κύκλο sarsen αντιπροσωπεύει μια ημέρα μέσα σε ένα μήνα, η οποία χωρίζεται σε τρεις εβδομάδες η καθεμία από 10 ημέρες.»

 
Οι χαρακτηριστικές πέτρες στον κύκλο σηματοδοτούν την αρχή κάθε εβδομάδας και το σχέδιο αντικατοπτρίζει επίσης μια μετάβαση την ημέρα κάθε τέσσερα χρόνια – που χαρακτηρίζεται από τις τέσσερις πέτρες σταθμών έξω από τον κύκλο sarsen, από τις οποίες έχουν απομείνει μόνο δύο.
 
Ένας πενθήμερος μήνας εισήχθη στο ημερολόγιο για να εναρμονιστεί με το ηλιακό έτος – που αντιπροσωπεύεται από τους πέντε τριλίθους στο κέντρο της τοποθεσίας.
 
Το τρίλιθο είναι μια κατασκευή που αποτελείται από δύο μεγάλες κάθετες πέτρες που στηρίζουν μια τρίτη πέτρα τοποθετημένη οριζόντια στην κορυφή.
 
Η ευθυγράμμιση του ημερολογίου με τον ήλιο σημαίνει ότι τυχόν σφάλματα στην καταμέτρηση των ημερών θα γίνουν εύκολα αντιληπτά καθώς ο ήλιος θα βρισκόταν σε λάθος θέση κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και του χειμερινού ηλιοστασίου.

Σχετικές δημοσιεύσεις