ΜέΡΑ25 Σερρών

ΜΕΡΑ 25

 Αδιανόητη αύξηση 90% στα διόδια Στρυμωνικού
Ήρθε να προστεθεί στο «τσουνάμι» της ακρίβειας και η αδικαιολόγητη εκτίναξη του κόστους στα διόδια της Π.Ε. Σερρών από 1 ευρώ στα 1,90 ευρώ. Μία απόφαση που πλήττει σημαντικά όλους τους Σερραίους πολίτες που μετακινούνται προς τη Θεσσαλονίκη αλλά και τους επαγγελματίες.
Μία αύξηση «δώρο» των κυβερνητικών βουλευτών στην εκλογική τους περιφέρεια αφού είναι τριπλάσια του μέσου όρου των αυξήσεων σε άλλους σταθμούς ανά την Ελλάδα (έως 33%).
Μήπως οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας το θεωρούν ως «κίνητρο» για να
ξεκολλήσουμε από την τελευταία θέση του Πίνακα όλων των Π.Ε. της Ελλάδας; Όπως είναι γνωστό τις αυξήσεις αυτές απαίτησε και πέτυχε η κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ- Egis. Για όσους δεν το γνωρίζουν, αναφέρουμε ότι τελείως συμπτωματικά πρόεδρος της εταιρείας ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΑΕ, είναι ο κ. Μιχαήλ Γουρζής, πατέρας της συζύγου (πεθερός δηλαδή) του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη . Να σημειώσουμε επίσης, ότι το Δημόσιο δεν θα λάβει ούτε ευρώ αφού όλα τα χρήματα διοχετεύονται στον ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΙΟΥΧΟ.
Και όλα αυτά τη στιγμή που οι πολίτες καταβάλουν κάθε χρόνο τα Τέλη Κυκλοφορίας, τα οποία υποτίθεται ότι πηγαίνουν στη συντήρηση του οδικού δικτύου της χώρας. Αντί λοιπόν η κυβέρνηση του κ.Μητσοτάκη να συμβάλλει με όλα τα θεσμικά όπλα που διαθέτει στην μείωση της ακρίβειας, αυτή αντίθετα την επιτείνει και την μεγεθύνει.

Το ΜέΡΑ25 μόλις πριν λίγες ημέρες πρότεινε τρία μέτρα άμεσης ανακούφισης για τα νοικοκυριά τα οποία είναι:

  1. Μείωση του ΦΠΑ
    Δραστική μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ: από 24% σε 15% για τον βασικό συντελεστή, από 13% σε 6% για τον μειωμένο και από 6% σε 0% για τον υπερμειωμένο συντελεστή.
  2. Σπάσιμο των καρτέλ Ταυτόχρονα, απαιτείται άμεσα σπάσιμο των καρτέλ της ενέργειας και των σούπερ μάρκετ, με ουσιαστική ενεργοποίηση, δηλαδή σημαντική ενίσχυση και στελέχωση, της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η οποία θα έχει την εντολή να ελέγχει αν πληρούνται κάποια και να επιβάλλει βαρύτατες κυρώσεις και λουκέτα, εάν αυτά διασαλεύονται. Επίσης, τα στοιχεία κόστους και τιμών που θα παρακολουθεί η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα ενημερώνονται σε καθημερινή βάση και θα είναι δημόσια, προσβάσιμα σε όλες και
    όλους.
    ΚΡΙΤΗΡΙΑ που πρέπει να πληρούνται:
  • Για το σπάσιμο του καρτέλ της ενέργειας
    Η τιμή της κιλοβατώρας να μην ξεπερνά το μέσο κόστος παραγωγής της, συν ένα λογικό ποσοστό κέρδους (π.χ. 5%). Όταν αυτό διασαλεύεται, θα επιβάλλονται βαρύτατες κυρώσεις και λουκέτο.
  • Για το σπάσιμο του καρτέλ των σούπερ μάρκετ Το κριτήριο είναι πολύ απλό: σύγκριση του δείκτη αύξησης των τιμών χονδρικής των
    σούπερ μάρκετ, των τιμών δηλαδή στις οποίες προμηθεύονται τα αγαθά και τα προϊόντα που εμπορεύονται, με τον δείκτη αύξησης των τιμών της λιανικής, τις τιμές δηλαδή που πωλούν στο ράφι. Όταν ο δεύτερος δείκτης ανεβαίνει πιο γρήγορα από τον πρώτο, αυξάνουν δηλαδή τις τιμές στο ράφι περισσότερο από την αύξηση του κόστους προμήθειας των εμπορευμάτων, διαπιστώνεται ξεκάθαρα αισχροκέρδεια. Ομοίως με το καρτέλ ενέργειας, όταν διασαλεύεται το κριτήριο, θα επιβάλλονται βαρύτατες κυρώσεις και λουκέτο.

Πριν δύο χρόνια ένα λίτρο λάδι έκανε 7 ευρώ. Σήμερα κάνει 12! Σε σχέση με ένα χρόνο πριν, έλαια και βούτυρα αυξήθηκαν 31,4%. Τα φρούτα 12%, τα λαχανικά 10,8%, το κρέας 8,1%, τα ψάρια 9,5%. Όσον αφορά το ρεύμα, πριν μπει σε εφαρμογή το Χρηματιστήριο Ενέργειας το 2021, η κιλοβατώρα ήταν στα 8,5 σεντς. Τώρα είναι παγιωμένη στα 16 σεντς, 90% πάνω. Ο πραγματικός πληθωρισμός για τους εργαζόμενους, δηλαδή ρεύμα και τρόφιμα, αυξήθηκε 20% σε σχέση με πέρυσι. Οι μισθοί μόνο 4%.
ΚΑΛΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ:

  • Την κυβέρνηση να ξαναδεί το θέμα.
  • Να πάρουν θέση οι τέσσερις άφωνοι και άλαλοι κυβερνητικοί βουλευτές
  • Τον αντιπεριφερειάρχη να μιλήσει
  • Και τους κομματικούς Δημάρχους που πρόσκεινται στη Νέα Δημοκρατία και στην κυβέρνηση να πάρουν θέση, εκτός αν θεωρούν φυσιολογική την κατά 90% αύξηση των διοδίων. Και να πάρουν θέση με πράξεις και όχι με λόγια. Υπενθυμίζουμε δε σε όλους, ότι έχει ήδη εδώ και καιρό ανακοινωθεί ότι η πρόσφατη αύξηση δεν θα είναι η τελευταία, αλλά θα ακολουθήσουν πολύ γρήγορα και άλλες δύο.
    Και τέλος αναρωτιόμαστε αφού τα όποια «ψίχουλα» διαθέτει η κυβέρνηση για το νομό είναι «κατόπιν ενεργειών» κάποιου κυβερνητικού βουλευτή, για τις αυξήσεις αυτές ποιος άραγε από τους κυβερνητικούς βουλευτές είναι υπεύθυνος ή μήπως και οι τέσσερις;
    ΜέΡΑ25 Σερρών

Σχετικές δημοσιεύσεις