Μας προετοιμάζουν για αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ

Ζήτημα αναπροσαρμογής των τιμολογίων της ΔΕΗ τέθηκε στο συνέδριο του Economist, τόσο από τους εκπροσώπους της επιχείρησης όσο και από την αγορά.

Μπορεί η εταιρεία να μην καταρρέει και  τα οικονομικά της προβλήματα είναι διαχειρίσιμα και για την αντιμετώπισή τους η εταιρεία έχει εκπονήσει από κοινού με τη McKinsey 5ετές επιχειρησιακό πλάνο «το οποίο ήδη υλοποιείται», σημείωσε ο αντιπρόεδρος της ΔΕΗ Γιώργος Ανδριώτης.

Ο κ. Γιώργος Ανδριώτης, μιλώντας στο συνέδριο του Economist, ανέφερε ότι προέκυψαν προβλήματα από τις ζημίες στο δεύτερο εξάμηνο του 2018, τις οποίες απέδωσε σε παράγοντες όπως η εξάρτηση από τον άνθρακα και η αύξηση της επιβάρυνσης από τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ.

Μάλιστα συμπλήρωσε ότι αν το 20018 η κυβέρνηση είχε μετακυλήσει στους πολίτες το κόστος, αυτό θα της επέτρεπε να εξασφαλίσει ομολογιακό δάνειο με ευνοϊκούς όρους.

Παράλληλα, αναγνώρισε ότι η ΔΕΗ χρειάζεται σήμερα ενίσχυση της ρευστότητάς της, υπογραμμίζοντας:

«Η αύξηση του κόστους για τη λειτουργία της δεν καλύπτεται από τα υφιστάμενα τιμολόγια και αυτό «δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ ακόμη».

Από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής Ηλεκτροπαραγωγής της Μυτιληναίος Ντίνος Μπενρουμπή ανέφερε ότι αν μια επιχείρηση χάνει χρήματα, θα πρέπει να προχωρήσει σε αύξηση των εσόδων και μείωση των εξόδων. «Δεν υπάρχουν, τόνισε, ανώδυνες λύσεις.

Τουλάχιστον δεν μπορεί να γίνονται υπερβολικές εκπτώσεις. Δεν ξέρω πώς θα διαχειριστεί η ΔΕΗ το 10% της έκπτωσης για τους συνεπείς πελάτες, χρειάζεται όμως κοστοστρέφεια».

Ο ίδιος ανέφερε ότι δεν μπορεί κανείς να ανταγωνιστεί μία ζημιογόνα επιχείρηση, ενώ πρόσθεσε πως είναι αντιοικονομικό να παραμένουν σε λειτουργία λιγνιτικές μονάδες που έπρεπε να έχουν κλείσει, κρατώντας εκτός μονάδες φυσικού αερίου.

Όπως σημείωσε, δεν έχουμε ανοιχτή αγορά και το εργαλείο των δημοπρασιών λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ (ΝΟΜΕ) έφθασε στο τέλος του καθώς στη σημερινή δημοπρασία έμειναν αδιάθετα τα 200 από τα 700 μεγαβάτ.

Τόσο ο κ. Ανδριώτης όσο και ο κ. Μπενρουμπής σημείωσαν ότι η ΔΕΗ δεν καταρρέει.

Μάλιστα ο αντιπρόεδρος της επιχείρησης να επισημαίνει πως από το 2015 το χρέος της ΔΕΗ έχει μειωθεί κατά 1 δισεκατομμύριο ευρώ, ενώ οι επενδύσεις πέρσι ήταν 750 εκατομμύρια και φέτος θα διαμορφωθούν σε 790 εκατ. ευρώ.

Αναφερόμενος δε στον διαγωνισμό για την πώληση λιγνιτικών μονάδων που δεν προσέλκυσε ενδιαφέρον επενδυτών, είπε ότι αυτό συνέβη λόγω πολιτικής συγκυρίας ενώ υποστήριξε ότι ένα παραγωγικό μείγμα μαζί με υδροηλεκτρικά θα μηδενίσει την αξία των λιγνιτικών μονάδων και θα περιορίσει τον ανταγωνισμό.

Παρουσιάζοντας τις προτεραιότητες της πολιτικής, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς υπογράμμισε την ανάγκη για σταδιακή απεξάρτηση από το λιγνίτη, ενίσχυση των υδάτινων πόρων και γρήγορη ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Σημείωσε ακόμη ότι η μακροχρόνια στρατηγική για την ενέργεια περνά μέσα από την περιφερειακή ανάπτυξη στα Βαλκάνια, όπου το 90% του συστήματος είναι πεπαλαιωμένο και συνεπώς παρουσιάζονται επενδυτικές ευκαιρίες. Την ανάγκη για ταχεία εφαρμογή του νέου μοντέλου – στόχου για την αγορά ενέργειας μέσα στο 2019 και για ταχεία επίσης έγκριση του μηχανισμού αποζημίωσης ισχύος των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής «είτε αυτός αφορά τις ελληνικές μονάδες είτε όχι» υπογράμμισε ο σύμβουλος της Edison, Ροβέρτο Πότι (Roberto Poti).

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης ανέφερε ότι ο Διαχειριστής θα είναι έτοιμος για το target model τον Δεκέμβριο και η αγορά συνολικά το δεύτερο τρίμηνο του 2020.

Τέλος ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ Στέφανος Οκταποδάς ανέφερε ότι αδικούν τους εργαζόμενους οι χαρακτηρισμοί για μπλακ άουτ όταν αναφέρονται σε διακοπές μικρής έκτασης και διάρκειας και ζήτησε κατανόηση για τις βλάβες.

ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ: Το θέμα είναι εθνικό

«Τα σχέδια της κυβέρνησης για το μέλλον της ΔΕΗ ήρθαμε να συζητήσουμε με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη» είπε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Γιώργος Αδαμόπουλος εισερχόμενος στο υπουργείο για τη συνάντηση του προεδρείου της συνομοσπονδίας με τον υπουργό.

Όπως είπε ο κ. Αδαμόπουλος, «ο υπουργός δέχθηκε αίτημά μας για να συζητήσουμε τα σχέδια της κυβέρνησης για τη ΔΕΗ το οποίο είναι εθνικό ζήτημα.

Δεν προσφέρεται για στείρες πολιτικές αντιπαραθέσεις και θα συζητήσουμε τα νέα σχέδια για πλήρη σωτηρία της επιχείρησης και περιμένουμε να γίνει το καλύτερο δυνατό τόσο για την επιχείρηση όσο και για τους πολίτες. Θα ακούσουμε τις προτάσεις του υπουργείου και θα τοποθετηθούμε στη συνέχεια».

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας της ΓΕΝΟΠ Αντώνης Καράς ανέφερε ότι «η επιχείρηση βρίσκεται σε δεινή θέση και χρειάζεται ομαλή μετάβαση προς όφελος της επιχείρησης, των πολιτών και των εργαζόμενων. Θα ακούσουμε τον υπουργό, θα λειτουργήσουν τα όργανα και θα πάρουμε τις δικές μας αποφάσεις» τόνισε.

Κ. Χατζηδάκης: Θα τρέξουν πρώτα τα θέματα της ΔΕΗ και η επιτάχυνση έργων ενεργειακών υποδομών

Τα θέματα της ΔΕΗ, η επιτάχυνση των έργων ενεργειακών υποδομών και η αντιμετώπιση των ανοιχτών εκκρεμοτήτων με την Κομισιόν είναι οι άμεσες προτεραιότητες του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ανέφερε ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας σήμερα το πρωί στο συνέδριο του Economist που πραγματοποιείται στην Αθήνα.

Σε ό,τι αφορά την ΔΕΗ, περισσότερες ανακοινώσεις θα γίνουν στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Για τις ενεργειακές υποδομές, ο υπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός φυσικού αερίου συζητείται από την προηγούμενη θητεία του στο υπουργείο, το 2009.

Εξέφρασε πάντως την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ξεπέρασε, όπως είπε, τις δοξασίες «και έχει προσχωρήσει στις δικές μας απόψεις ως προς το ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει κόμβος στον τομέα της ενέργειας.

Έτσι υπάρχει μια βάση για τις επιχειρήσεις και τους διεθνείς παράγοντες». Έχει σημασία να πάμε γρήγορα, υπάρχουν πολιτικά και οικονομικά ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν για την υλοποίηση των έργων, ανέφερε.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Χατζηδάκης και στις διασυνδέσεις των νησιών και κυρίως της Κρήτης, λέγοντας ότι η κυβέρνηση στηρίζει τόσο την μικρή (μέσω Πελοποννήσου) όσο και τη μεγάλη (μέσω Αττικής) διασύνδεση. «Προφανώς θα θέλαμε σύνδεση με την Κύπρο, αλλά η ενεργειακή επάρκεια της Κρήτης είναι επείγον θέμα. Υπάρχει τρόπος να προχωρήσουν όλα μαζί», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.

Σχετικές δημοσιεύσεις