Μαφιόζικη εκτέλεση στον Βύρωνα – Τα στοιχεία και ο ρόλος της Golden Visa

Ένας νεκρός, μια τραυματίας και ένα περιστατικό που εκτυλίχθηκε μπροστά στα μάτια πολλών ανθρώπων, μεταξύ των οποίων και ο ανήλικος γιος του θύματος, είναι ο απολογισμός του συμβολαίου θανάτου που εκτελέστηκε στον Βύρωνα.Από την αστυνομία διαρρέεται ότι ο εκτελεσθείς ήταν γνώριμος των αλβανικών αρχών και ότι είχε συμμετάσχει σε άλλη εκτέλεση, σε νυχτερινό κέντρο στην Αλβανία, όπου είχε εισβάλει με ομάδα άλλων κρατώντας καλάσνικοφ. Σύμφωνα με αλβανικά μέσα ενημέρωσης το θύμα ήταν γνωστό με το όνομα Σιντορέλ Πρέντ, και φέρεται ότι συμμετείχε το 2021 στη δολοφονία του Brilant Martinaj σε μπαρ στην πόλη Lezha της Αλβανίας. Οι αλβανικές αρχές τον καταζητούσαν και για εμπλοκή στη δολοφονία του Ylli Brahim.

Τα δυο θύματα -ένας νεκρός και μια τραυματίας- επέβαιναν σε μαύρο ΙΧ και περίμεναν στο σημείο το παιδί τους, το οποίο έπαιζε σε διπλανό πάρκο, από την απέναντι πλευρά του δρόμου Ξαφνικά ήρθε μια μοτοσυκλέτα με μεγάλη ταχύτητα και ο οδηγός σταμάτησε στη μέση του δρόμου, έβγαλε ένα όπλο και άρχισε να γαζώνει το αυτοκίνητο.

Ο 32χρονος πέθανε ακαριαία ενώ η 37χρονη συνοδηγός τραυματίστηκε ελαφρά το παιδί μάλιστα έπαιζε εκείνη την ώρα στο πάρκο και είδε το περιστατικό έτρεξε προς το σημείο φωνάζοντας  «βοήθεια, ο μπαμπάς μου».

Ωστόσο, η εκτέλεσή του στον Βύρωνα έχει και άλλα χαρακτηριστικά, τα οποία έχουν καταγραφεί σε άλλες εκτελέσεις. Οι δράστες επέβαιναν σε μηχανή, παρακολουθούσαν είτε το θύμα, είτε το παιδί του, είχαν αποφασιστικότητα, οπλοπολυβόλο και δεν δίστασαν να ενεργήσουν μπροστά σε πολλούς μάρτυρες. Τα στοιχεία αυτά αποτελούν μήνυμα ισχύος των εκτελεστών και των εντολέων τους.

Εισαγόμενο έγκλημα λόγω golden visa

Η δράση εκτελεστών του οργανωμένου εγκλήματος στην Ελλάδα γίνεται ολοένα και εντονότερη και αυτό είναι αποτέλεσμα παραγόντων όπως της Golden Visa που έδωσε άδειες παραμονής σε υπηκόους τρίτων χωρών, με αντάλλαγμα επενδύσεις, κυρίως σε ακίνητα, χωρίς να ελέγχεται η προέλευση των χρημάτων. Έτσι, σκιώδη πρόσωπα, ακόμα και διεθνώς καταζητούμενοι, μέσω παρένθετων προσώπων απέκτησαν περιουσία στην Ελλάδα και σε ήρεμες συνοικίες της μεσαίας τάξης ή ακόμα και σε high profile, καθώς και σε παραθεριστικές περιοχές. Καθώς τα πρόσωπα αυτά εδραιώθηκαν και έχτισαν ζωές άρχισαν να βγαίνουν από την αφάνεια και έτσι μπήκαν ξανά στα ραντάρ…

Η Golden Visa στην Ελλάδα, χωρίς ελέγχους προέλευσης χρημάτων έπαιξε ρόλο μαγνήτη για εγκληματίες και παρανόμους και πλυντηρίου βρόμικου χρήματος. Η αναγκαιότητα που την επέβαλε ήταν αρχικά η έλλειψη καταθέσεων στις τράπεζες, η ανάγκη για εισροή συναλλάγματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, η συντονισμένη προσπάθεια για ενίσχυση των αξιών στα ακίνητα, καθώς ενίσχυσε τα έσοδα ιδιοκτητών, συνέβαλλε στη διάθεση αποθέματος από τις τράπεζες και ανατίμησε την αξία των εχέγγυων, βελτιώνοντας την ελκυστικότητα χαρτοφυλακίων κόκκινων δανείων. Επίσης, σε πολλές περιπτώσεις προσελκύθηκαν υπήκοοι άλλων χωρών, μεγάλης οικονομικής επιφάνειας, οι οποίοι μετεγκαταστάθηκαν μόνιμα στην Ελλάδα, συμβάλλοντας έτσι στην ενίσχυση της οικονομίας και του brain .

crisismonitor.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις