Με αναισθητικό «οπλίζεται» ο Δήμος για την επιστροφή των αγριογούρουνων στο φυσικό τους περιβάλλον

Οι εικόνες των αγριογούρουνων να κάνουν.. βόλτα σε αρκετές περιοχές της Θεσσαλονίκης, φτάνοντας έως την πλατεία Αριστοτέλους και τα Λαδάδικα, κυριαρχούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αρκετοί είναι οι πολίτες που όταν τα συναντούν σπεύδουν είτε να τα φωτογραφίσουν, είτε να τραβήξουν βίντεο και να απαθανατίσουν το νέο σημείο στο οποίο έκαναν την εμφάνιση τους.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης κινήθηκε ως προς την απόκτηση αναισθητικού όπλου, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί, σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία, προκειμένου μόλις εντοπιστεί αγριογούρουνο, να ναρκωθεί και ακολούθως να μεταφερθεί στον φυσικό του χώρο, που είναι το δάσος του Σέιχ Σου, όπως δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9Fm» ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Σωκράτης Δημητριάδης.

Μαζί με τους πολίτες και οι υπηρεσίες του Δήμου παρακολουθούν τα βιντεάκια που αναρτώνται στο διαδίκτυο και κάνουν έρευνες για τον εντοπισμό του αγριογούρουνου, που εθεάθη και πάλι τα ξημερώματα να κάνει βόλτες στα Λαδάδικα και το λιμάνι. «Το πιο πιθανό να είναι το ίδιο που είδαμε και στην πλατεία Αριστοτέλους. Ο πληθυσμός των αγριογούρουνων συνεχώς αυξάνεται. Προφανώς δεν μπορούν να βρουν τροφή και κατεβαίνουν προς την πόλη. Έχουμε κινηθεί ως Δήμος να πάρουμε αναισθητικό όπλο, να το χρησιμοποιήσουμε με την άδεια και τη συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας ώστε να το ναρκώσουμε και να το οδηγήσουμε στο φυσικό του περιβάλλον», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δημητριάδης.

Οδηγίες προς τους πολίτες που τα συναντούν

Να αποφύγουν να πλησιάσουν και να ταΐσουν τα αγριογούρουνα, να παραμείνουν ψύχραιμοι και να ενημερώσουν όλους τους αρμόδιους φορείς (δασαρχείο, αστυνομία, δήμο) ώστε να μεταβούν στο σημείο και να απομακρύνουν το ζώο από τον αστικό ιστό συστήνει προς τους πολίτες η κτηνίατρος και μέλος της «Δράσης για την Αγρια Ζωή», Σοφία Προύσαλη.

«Αυτά τα αγριογούρουνα δεν είναι εντελώς άγρια. Το πιθανότερο έιναι ότι πρόκειται για υβρίδια. Έχουν ζευγαρώσει άγριοι πληθυσμοί με ζώα που χρησιμοποιήθηκαν ως εκτροφή ελευθέρας βοσκής. Αυτά τα δύο είδη διασταυρώθηκαν και επειδή πολλαπλασιάζονται και δίνουν περισσότερους απογόνους τα ήρεμα γουρούνια έχουμε μεγαλύτερους πληθυσμούς και παρατηρείται το πρόβλημα, ανέφερε η κ. Προύσαλη.

Σύμφωνα με την κτηνίατρο, θα πρέπει ο κόσμος να μην τα ταΐζει καθώς, όπως χαρακτηριστικά λέει, «τους δίνουν από γαριδάκια και ψωμί έως οτιδήποτε άλλο, που σίγουρα δεν είναι κατάλληλη τροφή. Επίσης, πιστεύουν τα ζώα ότι βρίσκουν τροφή και παραμένουν στον χώρο που δεν είναι το φυσικό τους περιβάλλον».

Στην περίπτωση που δεν υπήρχε απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα θα ήταν δύσκολο να φτάσει ένα αγριογούρουνο στο κέντρο της πόλης καθώς, σύμφωνα με την κ.Προύσαλη, αυτό το διάστημα είναι μειωμένη η κίνηση στην περιφερειακή οδό, άρα τα ζώα μπορούν να κατέβουν ευκολότερα από το Σέιχ Σου και να περάσουν τον δρόμο, που άλλοτε η κίνηση από οχήματα ήταν συνεχής ακόμη και τις βραδινές ώρες.

Σχετικές δημοσιεύσεις