Μια ολόκληρη ρωμαϊκή πόλη ανακαλύφθηκε σε εργασίες των σιδηροδρόμων της Βρετανίας

Μια ολόκληρη ρωμαϊκή πόλη ανακαλύφθηκε μισό μέτρο κάτω από την επιφάνεια ενός απομονωμένου χωραφιού στο Νορθάμπτονσάιρ της Βρετανίας.

Ανάμεσα στα ευρήματα είναι ένας ρωμαϊκός δρόμος πλάτους 10 μέτρων, οικιστικά και εμπορικά κτίρια, περισσότερα από 300 νομίσματα και τουλάχιστον 4 πηγάδια. Στην ανασκαφή εργάζονται εδώ και 12 μήνες περισσότεροι από 80 αρχαιολόγοι.

Το σημείο της ανασκαφής, που ονομάστηκε Μπλάκγκραουντς, επειδή το χώμα σε αυτό είναι μαύρο, βρίσκεται στην πορεία του σιδηροδρομικού δικτύου του HS2 (High Speed 2), της υπερταχείας που θα συνδέει το Λονδίνο με το Μπέρμινχαμ.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών για την κατασκευή του σιδιροδρόμου, από το 2018,έχουν ανακαλυφθεί περισσότερα από 100 σημεία αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, αλλά χωρίς αμφιβολία το Μπλάκγκραουντς είναι το πιο σημαντικό.

Το πυκνό σε σύσταση μαύρο χώμα του Μπλάκγκραουντς βοήθησε να διατηρηθούν τα ευρήματα«Όταν ξεκίνησε η καλλιέργεια της γης, το όργωμα βοήθησε να καλυφθούν όσα βρίσκονταν κάτω από αυτό», είπε στην Guardian ο Τζέιμς Γουέστ, ένας από τους αρχαιολόγους της ανασκαφής.

Οι αρχαιολόγοι ήξεραν από το 18ο αιώνα ότι το σημείο είχε αρχαιολογικό ενδιαφέρον, όμως τα ευρήματα ξεπέρασαν κάθε προσδοκία.

«Είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά ευρήματά μας όσο δουλεύουμε στις γραμμές του HS2», είπε ο Γουέστ. «Η ανακάλυψη ενός τόσο καλοδιατηρημένου και μεγάλου ρωμαϊκού δρόμου, αλλά και τόσων ευρημάτων ήταν καταπληκτική και μας λέει πάρα πολλά για τους ανθρώπους που ζούσαν εδώ. Η ανακάλυψη αυτή θα αλλάξει εντελώς την κατανόησή μας για τη ρωμαϊκή εποχή της Βρετανίας».

Στο κέντρο της ανασκαφής βρίσκεται ένα χωριό της εποχής του Σιδήρου με 30 σπίτια, τα οποία χρονολογούνται από την εποχή της ρωμαϊκής εισβολής στη Βρετανία, το 43 Κ.Ε. Κατά τη διάρκεια της ρωμαϊκής κατοχής, η οποία τελείωσε το 410, ο οικισμός επεκτάθηκε και έγινε πολύ εύπορος.

Ανάμεσα στα ευρήματα υπάρχουν λατρευτικά κτίρια, αλλά και κτίρια μεταλλουργίας, εμπορικός φούρνος και εργαστήρια κεραμικής.

Ο δρόμος, που ήταν διπλής κατεύθυνσης, δείχνει ότι η πόλη ήταν εμπορικό κέντρο και οι άμαξες πηγαινοέρχονταν σε αυτήν για τη μεταφορά αγαθών. Οι περισσοτεροι ρωμαϊκοί δρόμοι ήταν πλάτους 4-5 μέτρων, συνεπώς η ανακάλυψη ενός δρόμου πλάτους 10 μέτρων είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή.

«Στο απόγειό της, η πόλη πρέπει να είχε πολλές εκατοντάδες κατοίκους», συμπλήρωσε ο Γουέστ «και αυτό την καθιστά έναν πολύ σημαντικό οικισμό».

Λεπτοδουλεμένα κοσμήματα, γυάλινα δοχεία, κεραμικά από τη Γαλατία, αλλά και προϊόντα ατομικής περιποίησης ήταν ανάμεσα στα ευρήματα. Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν επίσης χειροπέδες, ένδειξη ότι η πόλη είχε και «αστυνομική» παρουσία, ή εμπόριο σκλάβων, αυτό απομένει να διερευνηθεί.

Περισσότεροι από 1.000 αρχαιολόγοι εργάζονται στο μήκος ττης συγκεκριμένης σιδηροδρομικής γραμμής τα τελευταία τρία χρόνια.

Τον περασμένο Οκτώβριο ανακάλυψαν ρωμαϊκά αγάλματα ενός άντρα, μιας γυναίκας και ενός παιδιού σε μια μεσαιωνική εκκλησία στο Μπάκινγχαμσάιρ, ενώ στο σταθμό Γιούστον του κεντρικού Λονδίνου ανασκάφηκαν περισσότεροι από 50.000 σκελετοί.

Ο Μάικ Κορτ, επικεφαλής της αρχαιολογικής υπηρεσίας του HS2, είπε: «Καθώς ολοκληρώνονται οι εργασίες στη διαδρομή από το Λονδίνο στο Μπέρμινχαμ, μπορπ’υμε πλέον να πούμε ότι έχουμε κάνει ανεπανάληπτες ανακαλύψεις. Θα μας δώσουν την ευκαιρία να μελετήσουμε και να κατανοήσουμε με πολύ πιο βαθύ τρόπο τη ζωή των ανθρώπων στη ρωμαϊκή εποχή».

Σχετικές δημοσιεύσεις