Μονή Κατερινούς – μεγάλες ζημιές από τη φωτιά αλλά άθικτη η εικόνα της Παναγίας-βραχυκύκλωμα η αιτία

Ήταν περί τις 2.30 το μεσημέρι Πέμπτη 1η Απριλίου, που οι πυροσβεστικές δυνάμεις της περιοχής δέχτηκαν κλήση για φωτιά στην Μονή Παναγίας της Κατερινούς.
Δυνάμεις από Αγρίνιο και τον κοντινό Εθελοντικό Σταθμό της Γαβαλούς έσπευσαν στο ιστορικό μοναστήρι βρίσκεται στη βόρεια πλαγιά του Αρακύνθου. Η εστία της φωτιάς ήταν στην εκκλησία της Μονής και η κατάσβεση της έγινε γρήγορα πριν επεκταθεί. Οι φλόγες δεν προκάλεσαν μεγάλη ζημιά αλλά ήταν το «φαινόμενο ατελούς καύσης» που προκάλεσε την σχεδόν ολοσχερή καταστροφή στο εσωτερικό του Ναού. Καθώς ήταν κλειστός δηλαδή από τους καπνούς προκλήθηκαν φθορές σε κειμήλια, τοιχογραφίες.

Η εικόνα της Παναγίας ευτυχώς εντοπίστηκε άθικτη. Πρόκειται για τον πολυτιμότερο πνευματικό θησαυρό της Μονής , η οποία ιστορήθηκε το 1865 και ανήκει στις θαυματουργικές εικόνες της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Από τη φωτιά δεν κινδύνεψε κανείς, δυο καλόγριες διαβιούν μόνιμα στο Μοναστήρι, ενώ αποτράπηκε η επέκταση της κυρίως λόγω της τσιμεντένιας οροφής της εκκλησίας.
Η Πυροσβεστική ενεργεί την έρευνα για τα αίτια της φωτιάς με τις ενδείξεις να οδηγούν στο βραχυκύκλωμα. Το ζήτημα ωστόσο είναι η επόμενη ημέρα και, όπως διαβεβαιώνει στο agrinionews.gr ο πρόεδρος της κοινότητας Γαβαλούς Ανδρέας Γούλας , ο δήμος η Περιφέρεια και η Μητρόπολη είναι σε επαφή για τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν.

Σχετικές δημοσιεύσεις