Μπάιντεν – Οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν κάθε σπιθαμή εδάφους του ΝΑΤΟ

MPAINTEN

Την πεποίθησή του ότι η Ρωσία δεν θα καταφέρει ποτέ να επιτύχει τις επιδιώξεις της στην Ουκρανία, εξέφρασε από τη Βαρσοβία ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, συμπληρώνοντας ότι η Δύση δεν εξυφαίνει σχέδια επίθεσης κατά της Ρωσίας.

«Η Δύση δεν σχεδιάζει να επιτεθεί στη Ρωσία, όπως είπε σήμερα ο Πούτιν. Δεν είναι εχθροί οι εκατομμύρια Ρώσοι που θέλουν απλώς να ζήσουν ειρηνικά με τους γείτονες τους», ανέφερε.

Προειδοποίησε τη Μόσχα ότι ενδεχόμενη επίθεση εναντίον χώρας μέλους του ΝΑΤΟ θα πυροδοτούσε μια ισχυρή στρατιωτική απάντηση. «Κάθε μέλος του ΝΑΤΟ το γνωρίζει και η Ρωσία το γνωρίζει επίσης: μια επίθεση εναντίον ενός (μέλους) είναι επίθεση εναντίον όλων. Είναι ιερός όρκος να υπερασπιστώ κάθε σπιθαμή εδάφους (χώρας μέλους) του ΝΑΤΟ», τόνισε.

Πριν από έναν χρόνο, είπε ο αμερικανός πρόεδρος, η διεθνής κοινή γνώμη εξέφραζε ανησυχία για ενδεχόμενη κατάληψη του Κιέβου από τον ρωσικό στρατό. «Μόλις ήρθα από την επίσκεψή μου στο Κίεβο και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι παραμένει ισχυρό, υπερήφανο και πρωτίστως ελεύθερο», συμπλήρωσε ο Μπάιντεν καταχειροκροτούμενος έξω από το Βασιλικό Κάστρο της Βαρσοβίας.

«Δεν πρέπει να υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία: η υποστήριξή μας προς την Ουκρανία θα είναι ακλόνητη, το ΝΑΤΟ δεν θα διχαστεί», είπε ο Μπάιντεν, υποστηρίζοντας ότι ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε την εσφαλμένη εντύπωση ότι θα προκαλούσε ρήγμα στην ενότητα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, αλλά αντιθέτως αυτή είναι σήμερα πιο ενωμένη από ποτέ.

Η ρωσική εισβολή δεν ήταν μια δοκιμασία μόνο για την Ουκρανία, συνέχισε ο Μπάιντεν, αλλά επίσης για τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ. «Θα αντιδρούσαμε ή θα κοιτούσαμε αλλού; Θα ήμασταν δυνατοί ή αδύναμοι; Θα ήμασταν ενωμένοι ή διχασμένοι; Έναν χρόνο αργότερα, γνωρίζουμε τις απαντήσεις», ανέφερε.

Κατηγόρησε τον ρωσικό στρατό ότι διέπραξε «εγκλήματα πολέμου» στην Ουκρανία, αναφερόμενος σε βιασμούς, απαγωγές παιδιών, και βομβαρδισμούς σιδηροδρομικών σταθμών, μαιευτηρίων και ορφανοτροφείων.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ προανήγγειλε επίσης την επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας εντός των προσεχών ημερών: «Διατηρούμε το μεγαλύτερο καθεστώς κυρώσεων που έχει επιβληθεί σε βάρος οποιασδήποτε χώρας στην ιστορία. Και θα ανακοινώσουμε περισσότερες κυρώσεις αυτήν την εβδομάδα, σε συνεργασία με τους εταίρους μας».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα που μίλησε νωρίτερα έστειλε μήνυμα αλληλεγγύης στον δοκιμαζόμενο ουκρανικό λαό. «Ζήτω η ελεύθερη Ουκρανία, ζήτω η συμμαχία της Δημοκρατίας της Πολωνίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες», είπε και επευφημήθηκε από τους παρευρισκόμενους. Απηύθυνε έκκληση στις κυβερνήσεις των χωρών μελών του ΝΑΤΟ να ενισχύσουν τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις. «Μη διστάζετε» να παράσχετε στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, είπε χαρακτηριστικά.

Σχετικές δημοσιεύσεις