Μπαράζ φορο-ελέγχων σε εστίαση, μπαρ και Airbnb

Σχέδιο εκτεταμένων ελέγχων στις τουριστικές περιοχές της χώρας θέτει σε εφαρμογή η φορολογική διοίκηση με στόχο να προλάβει την εκτεταμένη φοροδιαφυγή που συντελείται μετά το άνοιγμα της εστίασης και των μπαρ-καφέ. Ταυτόχρονα στο στόχαστρο μπαίνουν και οι ιδιοκτήτες ακινήτων που ενοικιάζουν στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης τα ακίνητα τους.  Το βάρος όπως κάθε καλοκαίρι θα δοθεί στον εντοπισμό κρουσμάτων μη έκδοσης αποδείξεων και απόκρυψης φορολογητέας ύλης από επαγγελματίες και επιχειρήσεις με ροπή προς τις συγκεκριμένες παραβάσεις.

Σύμφωνα με τις οδηγίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων  (ΑΑΔΕ) οι έλεγχοι θα διενεργούνται καθημερινά από μεικτά κλιμάκια ελεγκτών των ΔΟΥ και των τελωνείων με τη συνδρομή υπαλλήλων του Γενικού Χημείου του Κράτους και συνεργείων της Υπηρεσίας Ελέγχου και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (Υ.Ε.Δ.Δ.Ε.) τις πρωινές, απογευματινές και βραδινές ώρες, ακόμη και στις επίσημες αργίες.

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και έως το τέλος του 2021 θα πρέπει να έχουν διενεργηθεί 46.720 επιτόπιοι έλεγχοι από τους οποίους 30.000 από τις Δ.Ο.Υ, 10.000 σε στοχευμένες γεωγραφικές περιοχές ή κλάδους επιτηδευματιών ή σε στοχευμένους ΑΦΜ επιχειρήσεων ή επιτηδευματιών από τις Υ.Ε.Δ.Δ.Ε, 6.000 από τις Υ.Ε.Δ.Δ.Ε καθώς και 720 στοχευμένοι επιτόπιοι έλεγχοι σε τομείς επιχειρηματικής δραστηριότητας που παρουσιάζουν αυξημένους κινδύνους φοροδιαφυγής και κλοπής και απάτης.

Πέραν των 46.720 επιτόπιων φορολογικών ελέγχων, η ΑΑΔΕ έχει προγραμματίσει τη διενέργεια 23.000 πλήρων και μερικών φορολογικών ελέγχων από το Κ.Ε.ΦΟ.ΜΕ.Π., το Κ.Ε.ΜΕ.ΕΠ. και τις ΔΟΥ βάσει κριτηρίων ανάλυσης κινδύνων και με τη χρήση δεδομένων από εσωτερικές και εξωτερικές πηγές πληροφόρησης που είναι διαθέσιμες ηλεκτρονικά στην ΑΑΔΕ.

Σε κλοιό ελέγχων και διασταυρώσεων οι ιδιοκτήτες ακινήτων

Η ζήτηση μετά από περίπου 18 μήνες ακινήτων για βραχυχρόνια μίσθωση έχει εκτιναχθεί στα ύψη. Στο πλαίσιο αυτό η ΑΑΔΕ έχει βάλει στο στόχαστρο κυρίως ακίνητα που μισθώνονται αδρά στις δημοφιλείς περιοχές και μάλιστα πολύ ακριβά. Τα πρόστιμα που προβλέπει η νομοθεσία είναι ιδιαίτερα τσουχτερά και ανέρχονται στο ποσό των 5.000 ευρώ σε όσους αποκρύβουν” από την εφορία τα εισοδήματα που εισπράττουν, τα οποία διπλασιάζονται για όσους εντοπιστούν μέσα σε ένα έτος με τις ίδιες παραβάσεις. Μάλιστα στο ποσό μπορεί να φθάσει έως και 20.000 για κάθε νέα παράβαση που εντοπίζουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί. Για τον εντοπισμό όσων “ξεχνούν” να δηλώσουν τα εισοδήματα από τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες Airbnb, ΗomeAway, Booking.com κ.λ.π. θα συνδράμουν τους ελεγκτές της ΑΑΔΕ και κλιμάκια του υπουργείου Τουρισμού, ενώ και η Οικονομική Αστυνομία εισέρχεται στον έλεγχο των ακινήτων.

ΕΙδικότερα

1.    Για τις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις των στοιχείων θα χρησιμοποιείται κάθε πρόσφορο μέσο ή και μικτά συνεργεία ελέγχου που μπορεί να αποτελούνται από υπαλλήλους της ΑΑΔΕ  και του υπουργείου Τουρισμού ενώ μπορεί να ζητείται η συνδρομή της Οικονομικής Αστυνομίας.  

2.    Στις περιπτώσεις που εντοπίζονται ακίνητα, τα οποία είτε δεν εγγράφηκαν στο “Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής”, είτε αναρτήθηκαν σε ψηφιακές πλατφόρμες χωρίς εμφανή αναγραφή του Αριθμού Μητρώου Ακινήτου (Α.Μ.Α.) Βραχυχρόνιας Διαμονής ή του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας (Ε.Σ.Λ.) ή του Μοναδικού Αριθμού Γνωστοποίησης (Μ.Α.Γ.) αποστέλλονται στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. τα στοιχεία των ακινήτων και “Διαχειριστών”, από όπου προκύπτει το είδος της παράβασης και η ημερομηνία διαπίστωσής της.

3.     Η διαπίστωση των παραβάσεων μπορεί να βεβαιώνεται και με ηλεκτρονική καταγραφή (σε μορφή αρχείου .avi ή .mp4), με τη χρήση λογισμικού καταγραφής οθόνης, της περιήγησης στην ανάρτηση ακινήτου σε ιστότοπο ψηφιακής πλατφόρμας.

4.    Ο ελεγκτικός μηχανισμός επιβεβαιώνει την ιδιότητα του προσώπου που εμφανίζεται ως “Διαχειριστής” αξιοποιώντας τα δεδομένα του “Μητρώου Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής”, του περιουσιολογίου Ε9.  

5.     Ο φορολογούμενος καλείται εντός 10 ημέρων προς ακρόαση στην Εφορία προκειμένου να διατυπώσει τις απόψεις του σχετικά με την επιβολή του προστίμου.

6.    Το αυτοτελές πρόστιμο 5.000 ευρώ επιβάλλεται για κάθε μία από τις εξής παραβάσεις:

– Παράλειψη εγγραφής στο “Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής”

– Μη εμφανή αναγραφή του αριθμού εγγραφής στο “Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής” στην ανάρτηση του “Ακινήτου” στις ψηφιακές πλατφόρμες καθώς και σε κάθε άλλο μέσο προβολής,

– Μη εμφανή αναγραφή του αριθμού του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας (Ε.Σ.Λ.) ή του Μοναδικού Αριθμού Γνωστοποίησης (Μ.Α.Γ.) στην ανάρτηση του “Ακινήτου” στις ψηφιακές πλατφόρμες καθώς και σε κάθε άλλο μέσο προβολής, από τους “Διαχειριστές” για τους οποίους δεν υπάρχει υποχρέωση εγγραφής στο “Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής”.

7. Το πρόστιμο επιβάλλεται στον “Διαχειριστή” και σε περίπτωση που δεν προκύπτει ότι ο “Διαχειριστής” είναι υπεκμισθωτής ή τρίτος, το πρόστιμο επιβάλλεται σε βάρος του κύριου ή του επικαρπωτή του ακινήτου.

8. Από την διαπίστωση της παράβασης, ο “Διαχειριστής” υποχρεούται εντός 15 ημερολογιακών ημερών να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες συμμόρφωσης.

9. Σε περίπτωση που διαπιστώνεται εκ νέου διάπραξη της ίδιας παράβασης εντός ενός έτους από την έκδοση της πράξης επιβολής του προστίμου και εφόσον έχει παρέλθει το 15ημερο ως προθεσμία για την ολοκλήρωση των ενεργειών συμμόρφωσης του “Διαχειριστή”, το πρόστιμο επιβάλλεται στο διπλάσιο και στην περίπτωση κάθε επόμενης ίδιας παράβασης στο τετραπλάσιο του αρχικώς επιβληθέντος.

Σχετικές δημοσιεύσεις