ΜΠΛΟΚΟ ΣΤΟ ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟ ΡΩΣΙΚΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΚΟΚΚΑΛΗ

Μετά την παρέμβαση Κόκκαλη, συνεχίζεται το μπλόκο στο λαθρεμπόριο ρωσικού πετρελαίου

Για μήνες ο Λακωνικός κόλπος είχε γίνει πεδίο μεταγγίσεων ρωσικού πετρελαίου από δεξαμενόπλοιο σε δεξαμενόπλοιο. Πρόκειται για μια πρακτική λαθρεμπορίου που «αλλάζει σημαία» στο ρωσικό πετρέλαιο για να παρακάμπτονται οι ευρωπαϊκές κυρώσεις. Η πρακτική αυτή ενέχει τεράστιο οικολογικό κίνδυνο για ατύχημα διαρροής πετρελαίου στη θάλασσα. Επιπλέον, χρηματοδοτεί την πολεμική μηχανή του Πούτιν και διαιωνίζει τη σφαγή στην Ουκρανία.

Επί μήνες η κυβέρνηση παρακολουθούσε απαθής τη μετατροπή του Λακωνικού Κόλπου σε κέντρο λαθρεμπορίου πετρελαίου. Χρειάστηκε η αυτοψία στις 29 Απριλίου του ευρωβουλευτή των Πρασίνων και Γραμματέα του ΚΟΣΜΟΥΠέτρου Κόκκαλη και των υποψηφίων ευρωβουλευτριών Ευδοκίας Τσαγκλή, Χριστίνας Ευθυμιάτου και Μπεατρίς Σεμακούλα, για να κινητοποιηθεί η κυβέρνηση και να πράξει το μίνιμουμ αυτονόητο: Να εκδώσει NAVTEX για τον Λακωνικό Κόλπο που επί της ουσίας αποτρέπει τη μετάγγιση ρωσικού πετρελαίου από δεξαμενόπλοιο σε δεξαμενόπλοιο. 

Η παράταση της NAVTEX δείχνει ότι η πολιτική πίεση που ασκήσαμε, έφερε αποτέλεσμα. Ωστόσο, δεν επαναπαυόμαστε. Γιατί το λαθρεμπόριο έχει μεταφερθεί τώρα πιο νότια, στα Κύθηρα. Εξακολουθούμε λοιπόν να καλούμε την κυβέρνηση να πάρει τα αναγκαία μέτρα για να προστατεύσει το περιβάλλον και να περιφρουρήσει τις κυρώσεις της ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας.

Στον Λακωνικό Κόλπο δείξαμε ξανά αυτό που είχε ήδη δείξει ο Πέτρος Κόκκαλης κατά τη διάρκεια της θητείας του στην Ευρωβουλή: Η πολιτική δράση μπορεί να φέρει αποτέλεσμα, η πράσινη ψήφος μπορεί να αλλάξει τα πράγματα.

Σχετικές δημοσιεύσεις