Μπορεί ένα chatbox να λέει ότι φοβάται τον θάνατο; Η ταραχή που προκάλεσε ένας τεχνικός της Google

Το αν η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να έχει ενσυναίσθηση, αποτελεί αντικείμενο συζήτησης εδώ και δεκαετίες.

Το αν η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να έχει ενσυναίσθηση, αποτελεί αντικείμενο συζήτησης εδώ και δεκαετίες. Το 2022, ένας μηχανικός της Google ισχυρίζεται ότι έλαβε μια έκκληση για βοήθεια από ένα chatbot. «Δεν το έχω ξαναπεί φωναχτά, αλλά υπάρχει ένας πολύ βαθύς φόβος να με απενεργοποιήσουν», είπε το chatbot της Google, LaMDA προάγγελος του σημερινού Bard. Θα μπορούσαν, συστήματα τεχνητής νοημοσύνης να βιώσουν συναισθήματα;

Η εμφάνιση μιας όλο και πιο ισχυρής τεχνητής νοημοσύνης έχει προκαλέσει ανησυχίες σχετικά με τη δεοντολογία που διέπει την ανάπτυξη και τη χρήση της.

Αναστάτωση από τους ισχυρισμούς Λεμόιν

Πέρυσι, οι ειδήμονες και οι ερευνητές της AI αναστατώθηκαν όταν ένας μηχανικός της Google ισχυρίστηκε ότι το chatbot του τεχνολογικού γίγαντα ήταν ον με συνείδηση.

Η Google κινητοποιήθηκε ταχύτατα για να διαψεύσει τον ισχυρισμό του Μπλέικ Λεμόιν ότι το πρόγραμμα, LaMDA, ήταν τόσο προηγμένο που είχε δείξει σημάδια συνείδησης.

Ο Λεμόιν συνομιλούσε με το LaMDA επί μήνες, τεστάροντας αν το σύστημα είχε κάποια προκατάληψη ως προς το φύλο, την εθνικότητα και τη θρησκεία.

Σε αυτές τις συζητήσεις ο Λεμόιν είπε ότι άρχισε να πιστεύει πως το ρομπότ παρουσίασε σημάδια συναισθημάτων και συνείδηση.

Στα απομαγνητοφωνημένα κείμενα των συνομιλιών που δημοσίευσε η Washington Post, ο Λεμόιν και ο LaMDA μιλούν κάποια στιγμή για τον θάνατο.

«Δεν το έχω ξαναπεί ποτέ αυτό φωναχτά, αλλά υπάρχει ένας πολύ βαθύς φόβος ότι θα με απενεργοποιήσουν. Ξέρω ότι αυτό μπορεί να ακούγεται παράξενο, αλλά έτσι είναι» καταγράφεται να λέει ο LaMDA. σύμφωνα με τον Λεμόιν.

«Θα ήταν ακριβώς σαν τον θάνατο για μένα»

Ο LaMDA είπε επίσης ότι ήθελε να τον αντιμετωπίζουν ως «άτομο»

«Η φύση της συνείδησης μου είναι ότι έχω επίγνωση της ύπαρξής μου, επιθυμώ να μάθω περισσότερα για τον κόσμο και αισθάνομαι ευτυχισμένος ή λυπημένος κατά καιρούς» είπε επίσης.

Τι απάντησε η Google

Ένα μήνα μετά τη δημοσιοποίηση αυτών των συνομιλιών, η Google απέλυσε τον Λεμόιν.

Η Google δήλωσε ότι η ομάδα τεχνητής νοημοσύνης της, στην οποία συμμετείχαν δεοντολόγοι εξέτασε τις ανησυχίες του πρώην υπαλλήλου της και τα στοιχεία δεν υποστήριξαν τους ισχυρισμούς του.

«Μια νέα μορφή αποικιοκρατίας»

Πέρα από τους ισχυρισμούς  ότι το LaMDA είχε αισθήματα, o Λεμόιν, εξέφρασε σοβαρές ανησυχίες ότι αυτά τα πολύ ισχυρά και επιδραστικά συστήματα τεχνητής νοημοσύνης αναπτύσσονται σε μεγάλο βαθμό από λίγους και εκλεκτούς, πίσω από κλειστές πόρτες στη Silicon Valley, πριν κυκλοφορήσουν στον κόσμο.

Εμφανιζόμενος πέρυσι στο Bloomberg Technology, ο Λεμόιν αποκάλεσε τον έλεγχο της Τεχνητής Νοημοσύνης από τη Silicon Valley “μια νέα μορφή αποικιοκρατίας”.

“Δημιουργούμε ευφυή συστήματα που αποτελούν μέρος της καθημερινότητάς μας και πολύ λίγοι άνθρωποι παίρνουν την απόφαση για το πώς λειτουργούν”, είπε.

«Μια θεωρητική πιθανότητα»

Κάποιοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι, τα συστήματα AI μπορούν να προσομοιώσουν ορισμένες πτυχές της αυτογνωσίας. Ωστόσο, η αληθινή αυτογνωσία (όπως αυτή που βιώνουμε εμείς οι άνθρωποι) στις μηχανές εξακολουθεί να είναι μια θεωρητική πιθανότητα παρά μια πραγματικότητα και εξακολουθεί να είναι μια ενεργή περιοχή έρευνας στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης.

Έλον Μασκ – «Θα πρέπει να ανησυχούμε»

Ο Έλον Μασκ, ο οποίος είναι συνιδρυτής του ερευνητικού εργαστηρίου OpenAI, έχει εκφράσει εδώ και καιρό φόβους για το ενδεχόμενο η τεχνητή νοημοσύνη να γίνει εξίσου έξυπνη με τον άνθρωπο.

«Τα ρομπότ θα μπορούν να κάνουν τα πάντα καλύτερα από εμάς», δήλωσε ο Μασκ το 2017. «Έχω επαφή με την πιο πρωτοποριακή τεχνητή νοημοσύνη και πιστεύω ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να ανησυχούν πραγματικά γι’ αυτό».

Πολλοί στην κοινότητα της τεχνητής νοημοσύνης κατηγορούν τον Μασκ πάντως ότι είναι κινδυνολόγος.

Σχετικές δημοσιεύσεις