Μπόρις Τζόνσον – Ο Πούτιν με απείλησε με πυραυλικό πλήγμα – “Μ’ έναν πύραυλο, ένα λεπτό θα πάρει”

Nτοκιμαντέρ του BBC μεταφέρει μία συνδιάλεξη μεταξύ του Μπόρις Τζόνσον και του Βλαντίμιρ Πούτιν έπειτα από επίσκεψη του πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας στο Κίεβο τον Φεβρουάριο του 2022.

Ο Μπόρις Τζόνσον αποκάλυψε ότι ο Ρώσος πρόεδρος τον απείλησε με πυραυλικό πλήγμα σε ένα «έκτακτο» τηλεφώνημα εν όψει της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας είπε ότι ο Πούτιν του είπε ότι  «μ’ έναν πύραυλο, ένα λεπτό θα πάρει». Σύμφωνα με τον Τζόνσον, το σχόλιο έγινε αφού προειδοποίησε ότι ο πόλεμος θα ήταν μια «απόλυτη καταστροφή» κατά τη διάρκεια μιας «πολύ μακράς» κλήσης τον Φεβρουάριο του 2022.

Τότε ο Πούτιν συνέχιζε να διαβεβαιώνει πως δεν είχε πρόθεση να διατάξει εισβολή στη γειτονική χώρα, παρά τη μαζική συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων στα ουκρανικά σύνορα.Remaining Time-0:00FullscreenMute

Οι λεπτομέρειες της επικοινωνίας γίνονται γνωστές σε ντοκιμαντέρ του BBC, που εξετάζει τις αλληλεπιδράσεις του Πούτιν με τους παγκόσμιους ηγέτες.

Στη συνδιάλεξη μεταξύ των δύο ανδρών, ο Τζόνσον προειδοποίησε τον Πούτιν ότι η εισβολή στην Ουκρανία θα οδηγήσει σε κυρώσεις από τη Δύση και περισσότερα στρατεύματα του ΝΑΤΟ στα σύνορα της Ρωσίας. Προσπάθησε επίσης να αποτρέψει τη ρωσική στρατιωτική δράση λέγοντας στον Πούτιν ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ «στο ορατό μέλλον».

Όπως αναφέρει ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας: «Μου είπε: ‘Μπόρις, λέτε ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί στο NATO σύντομα (…) Τι εννοείτε όταν λέτε “σύντομα”;’». «Λοιπόν, δεν θα ενταχθεί στο NATO στο εγγύς μέλλον, το γνωρίζετε πολύ καλά».

Αλλά ο Τζόνσον υποστήριξε ότι ο Ρώσος πρόεδρος τον απείλησε κάποια στιγμή λέγοντας: «”Μπόρις, δεν θέλω να σας κάνω κακό, αλλά μ’ έναν πύραυλο, ένα λεπτό θα πάρει”, ή κάτι τέτοιο». «Αλλά νομίζω ότι από τον πολύ χαλαρό τόνο που έπαιρνε, το είδος της αποστασιοποίησης που φαινόταν να έχει, απλώς έπαιζε μαζί με τις προσπάθειές μου να τον κάνω να διαπραγματευτεί», σχολίασε επίσης ο Τζόνσον.

Είναι αδύνατο να γνωρίζουμε αν η απειλή του Πούτιν ήταν αληθινή.

Στο ντοκιμαντέρ εκφράζεται επίσης ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που δεν κρύβει πως ήταν έξαλλος με τη συμπεριφορά των ηγετών της Δύσης πριν από το ξέσπασμα του πολέμου: «Αν ξέρετε πως αύριο η Ρωσία θα εισβάλει στην Ουκρανία, γιατί δεν μου δίνετε κάτι με το οποίο να μπορώ να τη σταματήσω; Κι αν δεν μπορείτε, σταματήστε τη μόνοι σας», αφηγείται πως είχε πει.

Στο ίδιο ντοκιμαντέρ, ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας Μπεν Γουάλας μιλά για το ταξίδι που είχε κάνει στη Μόσχα τον Φεβρουάριο του 2022, στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να αποτρέψει το ξέσπασμα του πολέμου. Αφηγείται πως είδε τον Ρώσο υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου και τον αρχηγό του γενικού επιτελείου Βάλερι Γκεράσιμοφ.

«Θυμάμαι πως είπα στον υπουργό Σόιγκου ‘θα πολεμήσουν’, μου απάντησε ‘η μάνα μου είναι Ουκρανή, δεν θα πολεμήσουν’. Είπε ακόμα πως δεν είχε καμία πρόθεση να εισβάλει», δηλώνει ο Γουάλας.

«Αυτό ήταν κάτι που θα το έλεγαν ‘Βράνιε’ στα ρωσικά. ‘Βράνιε’ σημαίνει επίδειξη δύναμης, εκφοβισμός: Θα σου πω ψέματα. Θα ξέρεις πως λέω ψέματα. Θα ξέρω ότι ξέρεις πως λέω ψέματα, μολαταύτα θα σου πω ψέματα. Ήξερε πως ξέρω και ήξερα πως ξέρει. Αλλά νομίζω πως το μήνυμα που ήθελε να στείλει ήταν πως είναι πανίσχυρος».

«Ήταν το σχετικά ανατριχιαστικό αλλά ξεκάθαρο ψέμα πως δεν επρόκειτο να το κάνουν αυτό που με έπεισε πως όντως θα το έκαναν. Θυμάμαι πως καθώς βγαίναμε έξω ο στρατηγός Γκεράσιμοφ είπε: ‘Δεν θα ταπεινωθούμε ποτέ ξανά. Είχαμε τον τέταρτο στρατό στον κόσμο, τώρα έχουμε τον δεύτερο μεγαλύτερο. Είμαστε η Αμερική κι εμείς τώρα’. Και εκείνη τη στιγμή σχημάτισα την αίσθηση πως δυνητικά αυτός μπορεί να ήταν ο λόγος» που θα εισέβαλαν, διατείνεται ο Γουάλας.

Σχετικές δημοσιεύσεις