Νέα δίοδος μετάβασης για τη στήριξη της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης της χημικής βιομηχανίας

Σήμερα η Επιτροπή δημοσίευσε δίοδο μετάβασης για τη χημική βιομηχανία, με την οποία παρουσίασε ένα κοινό σχέδιο που καταρτίστηκε με βασικούς εκπροσώπους της χημικής βιομηχανίας, ΜΚΟ και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη.

Η δίοδος θα συμβάλει στην κατάρτιση ενός επιχειρηματικού σχεδίου και ενός χάρτη πορείας για επενδύσεις σε ασφαλή και βιώσιμα χημικά προϊόντα. Οι περιγραφόμενες δράσεις, οι οποίες θα υλοποιηθούν από ολόκληρο το οικοσύστημα, επιδιώκουν να προωθήσουν τη συνεργασία στον τομέα της καινοτομίας και τη συλλογή πληροφοριών για τη στήριξη της διαφοροποίησης των πρώτων υλών, και να βελτιώσουν τον εφοδιασμό καθαρής ενέργειας χάρη στον εξηλεκτρισμό, την παραγωγή υδρογόνου ή την επαναχρησιμοποίηση αποβλήτων.  Τα μέτρα αυτά μπορούν να στηρίξουν τον μετασχηματισμό της χημικής βιομηχανίας και να διασφαλίσουν την ανταγωνιστικότητά της και τη συμβολή της στην παραγωγή των πράσινων και ψηφιακών τεχνολογιών του αύριο.

Η δίοδος περιλαμβάνει επίσης επισκόπηση του χρονοδιαγράμματος των ρυθμιστικών δράσεων στο συγκεκριμένο βιομηχανικό οικοσύστημα. Η Επιτροπή θα παρουσιάσει τη δίοδο την 1η Φεβρουαρίου στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης υψηλού επιπέδου για τη χημική βιομηχανία. Στη συνέχεια, τα ενδιαφερόμενα μέρη θα συνεργαστούν για την από κοινού υλοποίηση των συμφωνημένων δράσεων, την περαιτέρω αξιολόγηση των επενδυτικών αναγκών και την παρουσίαση των δεσμεύσεών τους για τη μετάβαση.

Κατά την επικαιροποίηση της βιομηχανικής στρατηγικής τον Μάιο του 2021 η Επιτροπή πρότεινε την ανάπτυξη διόδων μετάβασης σε διάφορα οικοσυστήματα, στο πλαίσιο των προσπαθειών για επιτάχυνση του πράσινου και του ψηφιακού μετασχηματισμού της ευρωπαϊκής βιομηχανίας. Μέχρι στιγμής η Επιτροπή έχει αναπτύξει, από κοινού με τα ενδιαφερόμενα μέρη, διόδους μετάβασης για τους τομείς του τουρισμού, των ενεργοβόρων βιομηχανιών και των οικοσυστημάτων της εγγύτητας και της κοινωνικής οικονομίας. Πληροφορίες σχετικά με τη δίοδο μετάβασης για τη χημική βιομηχανία καθώς και περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη χημική βιομηχανία της ΕΕ διατίθενται εδώ.

Σχετικές δημοσιεύσεις