Νικήστε την χρόνια φλεγμονή με μεσογειακή διατροφή

Η φλεγμονή είναι ένας φυσικός βιολογικός μηχανισμός που κανονικά προστατεύει τον οργανισμό από τους εξωτερικούς εχθρούς που τον απειλούν (π.χ. μικρόβια, χημικά). 

Μερικές φορές όμως είναι επίμονη και εκδηλώνεται ακόμα κι όταν δεν υπάρχει κάποια εξωτερική απειλή. Σε τέτοιες περιπτώσεις η φλεγμονή είναι χρόνια και μετατρέπεται σε εχθρό για τον οργανισμό.

Πολλές σοβαρές ασθένειες έχουν σχετισθεί με τη χρόνια φλεγμονή. Ανάμεσα σε αυτές συμπεριλαμβάνονται:

Η καρδιοπάθεια

Ο καρκίνος

Ο σακχαρώδης διαβήτης

Η αρθρίτιδα

Η κατάθλιψη

Η νόσος Αλτσχάιμερ

Η διατροφή είναι ένα από τα πιο ισχυρά μέσα για την καταπολέμηση της χρόνιας φλεγμονής. «Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι συστατικά που υπάρχουν στα τρόφιμα και στα ροφήματα μπορεί άλλοτε να ευνοούν τη φλεγμονή και άλλοτε να την καταστέλλουν», λέει ο Dr. Frank Hu, καθηγητής Διατροφής & Επιδημιολογίας στην Σχολή Δημοσίας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι αν τρώτε συστηματικά τα κατάλληλα τρόφιμα, μπορεί να καταπολεμήσετε την φλεγμονή και να προστατευθείτε από χρόνια νοσήματα. Αν όμως καταναλώνετε τρόφιμα που ευνοούν τη φλεγμονή, μπορεί να επιταχύνετε τις συνέπειές της.

Tα τρόφιμα που καταπολεμούν τη φλεγμονή

Αν θέλετε να ακολουθήσετε μια αντιφλεγμονώδη διατροφή, πρέπει να εντάξετε στο ημερήσιο διαιτολόγιό σας ορισμένα τρόφιμα. Μερικά από αυτά είναι τα εξής, κατά τον Dr. Hu:

Ντομάτες

Ελαιόλαδο

Φυλλώδη λαχανικά με σκούρο πράσινο χρώμα, όπως σπανάκι και λαχανίδες

Ξηροί καρποί, όπως τα αμύγδαλα και τα καρύδια

Λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, το σκουμπρί, οι σαρδέλες και ο τόνος

Φρούτα, όπως οι φράουλες, τα βατόμουρα, τα κεράσια, τα πορτοκάλια και τα μήλα

Καφές

«Τα τρόφιμα αυτά μειώνουν τη φλεγμονή και μαζί της τα χρόνια νοσήματα», συνεχίζει ο ειδικός. Τα φρούτα και τα λαχανικά λ.χ. είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες και πολυφαινόλες, που έχουν ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Αντίστοιχα, οι ξηροί καρποί έχουν σχετισθεί σε μελέτες με μειωμένους δείκτες φλεγμονής και χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων και διαβήτη. Όσον αφορά τον καφέ, και αυτός περιέχει πολυφαινόλες και άλλα αντιφλεγμονώδη συστατικά.

Η μεσογειακή διατροφή είναι αντιφλεγμονώδης

Για να μειώσετε τα επίπεδα της φλεγμονής στον οργανισμό σας, θέστε ως στόχο να ακολουθείτε μια υγιεινή διατροφή. Η καλύτερη όλων, για πάρα πολλούς λόγους, είναι η παραδοσιακή, ελληνική, μεσογειακή διατροφή.

Η διατροφή αυτή είναι πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, δημητριακά ολικής αλέσεως, ψάρια και ελαιόλαδο. Ταυτοχρόνως περιέχει λιγοστά επεξεργασμένα τρόφιμα, επομένως ασκεί αντιφλεγμονώδη δράση.

Με τη βοήθειά της όχι μόνο θα προστατευθείτε από τη φλεγμονή και πολλά χρόνια νοσήματα, αλλά θα βελτιώσετε την ψυχική διάθεση και την ποιότητα ζωή σας, καταλήγει ο ειδικός από το Χάρβαρντ.

Πηγή: iatropedia.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις