Ντέμης Ρούσσος – Πως προέκυψε η ιστορία της κελεμπίας

Πέντε χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τον θάνατο του σπουδαίου καλλιτέχνη Ντέμη Ρούσσου.

Ο διεθνούς φήμης Έλληνας τραγουδιστής, γνώρισε παγκόσμια επιτυχία, κυρίως τη δεκαετία του ‘70.

Οι πωλήσεις των δίσκων του ξεπερνούν τα 60 εκατομμύρια.

Εκτός από την μοναδική φωνή του, το  αμίμητο, έθνικ στιλ του,  τον έκανε να ξεχωρίζει από όλους τους άλλους τη δεκαετία του 70.  

O Ντέμης Ρούσσος επέβαλε ένα πρότυπο που δεν ήταν μίμηση του δυτικού στιλ. 

Η ιστορία της κελεμπίας

Την ιστορία της κελεμπίας, είναι μια ιστορία που προέκυψε τυχαία. Την αφηγήθηκε σε μια παλιότερη συνέντευξη στον Δημήτρη Ρηγόπουλο, στην Καθημερινή.

«Έκανα περιοδεία στην Ιταλία και ήταν μια πολύ ζεστή ημέρα. Το μεσημέρι βρήκα ένα κατάστημα που πουλούσε κελεμπίες. Την αγόρασα μεταξύ σοβαρού κι αστείου, αλλά εκείνη τη μέρα με είχε σώσει. Πήγα στη συναυλία με την κελεμπία, ο κόσμος ενθουσιάστηκε και η κελεμπία έμεινε. Έφτασε μια στιγμή που τις πούλησα και τις πούλησα σε πολύ καλή τιμή. Όλα τα χρήματα πήγαν σε φιλανθρωπικές οργανώσεις. Τώρα στο σπίτι μου- είχε πει –  δεν θα βρείτε ούτε μισή. Από τη στιγμή που τελειώνει κάτι, τελειώνει. Επιβιώνει ως ανάμνηση αλλά μέχρις εκεί, δεν έχει νόημα να κάθεσαι πάνω τους».

Το αληθινό του όνομα ήταν Αρτέμης Βεντούρης Ρούσσος. Παιδί μιας Αλεξανδρινής οικογένειας, που έχασε τα πάντα και επέστρεψε στην Ελλάδα, με μητέρα την διάσημη τότε Νέλλη Μασλούμ.   Όταν έφτασε στην Ελλάδα άρχισε να δραστηριοποιείται στη μουσική. Τα ποπ συγκροτήματα έκαναν την εμφάνισή τους και ο 17χρονος Ντέμης Ρούσσος συνέπραξε με ένα από τα καλύτερα της εποχής, τους The Idols και τους λιγότερο διάσημους We Five.

Το 1968 ανατέλλει στο μουσικό στερέωμα ένα μοναδικό συγκρότημα οι Aphrodite’s Child. Ένα συγκρότημα προοδευτικής ροκ μουσικής που ιδρύθηκε το 1967 από τους Βαγγέλη Παπαθανασίου (πλήκτρα), Ντέμη Ρούσσο (μπάσο κιθάρα και φωνητικά), τον Λουκά Σιδερά (ντράμς και φωνητικά) και Αργύρη “Silver” Κουλούρη (κιθάρα). 

Μετά την διάλυση των Aphrodite’s Child, o Ντέμης Ρούσσος άρχισε σόλο καριέρα, με το τραγούδι “We Shall Dance”. Έγινε πολύ σύντομα γνωστός και ένας από τους πιο γνωστούς, διάσημους τραγουδιστές της Νότιας Ευρώπης. Η σταδιοδρομία του έφτασε στο ζενίθ τη δεκαετία του ’70 με πολλούς δίσκους που έγιναν επιτυχίες.

Το “Forever and Ever” ανέβηκε σε πολλά ευρωπαϊκά charts το 1973.  

Tο όνομά του θα απογειωθεί μαζί με μεγάλες επιτυχίες.

Το 1980 έκανε επιτυχία με το «Lost in Love», που το τραγούδησε ντουέτο μαζί με την Florence Warner των «Air Supply» και με τον Ντικ Μορισέι στο σαξόφωνο.

Με τον Βαγγέλη Παπαθανασίου συνεργάστηκαν ξανά στο «Race to the End», μια φωνητική προσαρμογή του μουσικού θέματος από το βραβευμένο με Οσκαρ «Δρόμοι της φωτιάς». 

Η αεροπειρατεία

Το διακριτικό φωνητικό του ύφος, άμεσα αναγνωρίσιμο, γοήτευσε ακόμα και τους αεροπειρατές σε πτήση της TWA, το 1985, οι οποίοι μόλις έμαθαν ότι στην πτήση ήταν ο ο Ντέμης Ρούσσος διοργάνωσαν μια μικρή γιορτή για τα γενέθλιά του! Το σουρεαλιστικό αυτό περιστατικό το έχει διηγηθεί αμέτρητες φορές. Αλλά είναι ένα περιστατικό της ζωής του μέσα από το οποίο μπορεί να καταλάβει κάποιος την παγκόσμια ακτινοβολία και δημοφιλία του.  

Η εμφάνιση στις 25 Ιουνίου 2010 στο Ηρώδειο ήταν η πρώτη του Ντέμη Ρούσσου στην Ελλάδα ύστερα από 37 χρόνια! Τα εισιτήρια της μιας και μοναδικής συναυλίας στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών εξαφανίστηκαν μέσα σε λίγες ώρες.  

Ο Ντέμης Ρούσσος, πέθανε τα ξημερώματα της 25ης Ιανουαρίου το 2015 σε ηλικία 68 χρονών στο νοσοκομείο Υγεία στην Αθήνα όπου νοσηλευόταν. Δίπλα του ήταν η κόρη του Έμιλι. 

Σχετικές δημοσιεύσεις