Ξάνθη – Αντί παρέλασης, αιμοδοσία με αποκριάτικη στολή

Μια τελείως διαφορετική Αποκριά θα ζήσουν φέτος οι κάτοικοι της Ξάνθης και οι πολυάριθμοι φίλοι του Ξανθιώτικου Καρναβαλιού. Τέτοιες μέρες άλλες χρονιές, όλη η πόλη ζούσε στους ξέφρενους ρυθμούς της μεγάλης γιορτής που ξεκινούσε με την αρχή του Τριωδίου και ολοκληρωνόταν την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς, με τη μεγάλη καρναβαλική παρέλαση στους κεντρικούς δρόμους, που φέτος όμως θα δώσει τη θέση της σε μια εθελοντική αιμοδοσία.

Η πανδημία του κορονοϊού και τα αυστηρά υγειονομικά μέτρα που ισχύουν, αναγκάζουν τον Δήμο Ξάνθης και το Κέντρο Πολιτισμού να τροποποιήσουν ριζικά το πρόγραμμα των ετησίων Θρακικών Λαογραφικών Εορτών (ΘΛΕ), αναβάλλοντας ουσιαστικά για την επόμενη χρονιά τις καρναβαλικές εκδηλώσεις με τον τρόπο που όλοι γνώριζαν.

Φέτος, όλα θα είναι διαφορετικά. Ξεκινώντας από την αφίσα και το επίκαιρο μήνυμα που στέλνει, μέχρι τη μορφή των εκδηλώσεων, οι οποίες στο μεγαλύτερο μέρος τους θα είναι ψηφιακές, δηλαδή θα μεταδοθούν μέσω διαδικτύου από επιλεγμένα μέρη της Ξάνθης.

Στο πρόγραμμα των φετινών ΘΛΕ, ο Ξανθιώτης Καρνάβαλος αφήνει τις καρναβαλικές μάσκες και φορά τη χειρουργική, στέλνοντας το επίκαιρο μήνυμα «Αποκριές με λάθος μάσκα» και ελπίζοντας ότι την επόμενη χρονιά, το 2022, θα επιτρέψει ξανά το ξεφάντωμα του μεγάλου αποκριάτικου θεσμού.

Η έναρξη των 55ών Θρακικών Λαογραφικών Εορτών θα γίνει όπως πάντα από τον δήμαρχο Ξάνθης Μανώλη Τσέπελη, το μεσημέρι της Κυριακής 28 Φεβρουαρίου, μέσα από τη σελίδα του Κέντρου Πολιτισμού Ξάνθης στο Facebook. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει το μήνυμα των συλλόγων που συμμετέχουν με τις ομάδες τους στις καρναβαλικές γιορτές. Το απόγευμα της ίδια μέρας, πάλι μέσα από την ηλεκτρονική σελίδα του Κέντρου Πολιτισμού Ξάνθης, θα πραγματοποιηθεί η ομιλία του Ξανθιώτη φιλόλογου, συγγραφέα και ποιητή Θανάση Μουσόπουλου, με θέμα: «Ο Διόνυσος και οι Θρακικές Λαογραφικές Γιορτές».

Την Κυριακή 7 Μαρτίου θα μεταδοθεί διαδικτυακά το καρναβαλικό μήνυμα των σχολείων της Ξάνθης, ενώ αμέσως μετά θα ακολουθήσει διάλεξη με θέμα: «Η συμβολή των Θρακικών Χρονικών στην ανάπτυξη των Λαογραφικών Εορτών της Ξάνθης». Στην εκδήλωση παρουσιάζεται ο ρόλος του συγγραφέα Στέφανου Ιωαννίδη, ως επιφανούς ανθρώπου της πνευματικής ζωής της Ξάνθης και ιδρυτικού μέλους και προέδρου της ΦΕΞ, στην προαγωγή της λαογραφικής έρευνας του τοπικού πολιτισμού. Τονίζεται η καθοριστική συνεισφορά του, από το 1966 και μέχρι το τέλος της ζωής του, στην ίδρυση και λειτουργία του Λαογραφικού Μουσείου Ξάνθης και στη δημιουργία και ανάπτυξη του θεσμού των Λαογραφικών Εορτών της πόλης.

Παράλληλα, στο κτίριο του διοικητηρίου της Αντιπεριφέρειας Ξάνθης θα γίνει ανάρτηση των καρναβαλικών μασκών που κατασκεύασαν οι μαθητές των σχολείων.

Κέντρο.. μουσικού εμβολιασμού από τους djs

Στο μεταξύ, από τη Δευτέρα 8 Μαρτίου και για μια εβδομάδα γνωστοί και δημοφιλείς djs της πόλης συστήνουν ένα …μουσικό εμβόλιο ως «αντίδοτο» στον κορονοϊό, δημιουργώντας ένα διαφορετικό κέντρο μουσικού εμβολιασμού και γεμίζοντας με ήχους κεντρικά σημεία της Ξάνθης, πάντα με μάσκα και ας είναι η «λάθος» μάσκα, όπως τονίζουν οι διοργανωτές.

Σε τέσσερις συνεχόμενες εκπομπές, στο δημοτικό ραδιόφωνο Ξάνθης «Όμορφη Πόλη 89,9» οι ραδιοφωνικοί παραγωγοί του Underground Radio μαζί με τους αρθρογράφους του GUM Magazine, μέσα από μουσικές και συγγραφικές αναζητήσεις αντίστοιχα, θα ανοίξουν μία μεγάλη και ανοιχτή συζήτηση γύρω από την αγάπη και τον έρωτα, σε κάθε τους μορφή και έκφανση. Οι εκπομπές που θα πραγματοποιηθούν θα έχουν ως άξονα κείμενα τα οποία θα έχουν γραφτεί από την ομάδα περιοδικού του GUM και θα πλαισιώνονται μουσικά από τους ραδιοφωνικούς παραγωγούς του Underground Radio.

Στο πλαίσιο των διαδικτυακών εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθεί παράσταση καραγκιόζη από τον πολιτιστικό σύλλογο φοιτητών Ξάνθης, με τίτλο: «Ο Καραγκιόζης και ο κορονοϊός». Την Παρασκευή 12 Μαρτίου, το βράδυ, θα πραγματοποιηθεί συναυλία του μουσικού σχήματος Underhill West, που σε ζωντανή μετάδοση από το δημοτικό αμφιθέατρο θα παρουσιάσουν μία συναυλία γεμάτη disco ρυθμούς, 90’s νοσταλγία και rock ‘n’ roll για να διασκεδάσουν μαζί τους από το σπίτι όλοι οι φίλοι του καρναβαλιού.

Αντί παρέλασης αιμοδοσία με αποκριάτικη στολή

Την τελευταία Κυριακή της Απόκριας, η καθιερωμένη παρέλαση θα δώσει φέτος τη θέση της σε μια εθελοντική αιμοδοσία. Οι διοργανωτές των ΘΛΕ προτρέπουν όλους τους πολίτες να φορέσουν την καρναβαλική τους στολή και τη μάσκα τους και να δώσουν αίμα στην εθελοντική αιμοδοσία που διοργανώνεται από το σύλλογο εθελοντών αιμοδοτών «Η ΑΓΑΠΗ» και την κινητή μονάδα αιμοδοσίας το Γ.Ν. «Γεώργιος Παπανικολάου».

Η λήξη των αποκριάτικων γιορτών με το παραδοσιακό κάψιμο του «Τζάρου» στην όχθη του ποταμού Κόσυνθου που διασχίζει την πόλη θα μεταδοθεί επίσης διαδικτυακά. Οι πολίτες θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν από τα μπαλκόνια και τις ταράτσες τους τα εντυπωσιακά πυροτεχνήματα που και φέτος θα φωτίσουν το νυχτερινό ουρανό της πόλης με τα χίλια χρώματα, σηματοδοτώντας το τέλος μιας διαφορετικής, τελείως ανατρεπτικής Aποκριάς, στα 55 χρόνια του θεσμού των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών.

Σχετικές δημοσιεύσεις