Ξεκινά η ανάδειξη του ”Παρθενώνα” της Θεσσαλονίκης

Στο προσεχές χρονικό διάστημα και συγκεκριμένα το φθινόπωρο αναμένεται να ξεκινήσουν ειδικοί καθαρισμοί στον υστεροαρχαϊκό ναό που έχει εντοπιστεί στην πλατεία Αντιγονιδών, στη Θεσσαλονίκη, γνωστός και ως ο «Ναός της Αφροδίτης».

Η ενέργεια αυτή είναι το πρώτο βήμα για την ανάδειξη του μνημείου, η οποία χαρακτηρίζεται ως θετική καθότι εδώ και αρκετά χρόνια δίνεται μάχη για να μην «βυθιστεί» στη λήθη του χρόνου αυτό το σημαντικό για τη Θεσσαλονίκη αρχαιολογικό εύρημα.

Όπως εξήγησε o προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, Γιώργος Σκιαδαρέσης μιλώντας παρότι στο σημείο γίνονται συχνά καθαρισμοί αυτή τη φορά θα χρειαστεί για λόγους τεκμηρίωσης να προχωρήσουν σε ειδικούς και εκτεταμένους, προκειμένου στη συνέχεια να εκπονηθεί αρχιτεκτονική μελέτη ανάδειξης, στατική μελέτη, και κάποιες άλλες συμπληρωματικές.

Ο αρχαιολόγος, αναστηλωτής, ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ Γιώργος Καραδέδος, ο άνθρωπος που από την πρώτη στιγμή της ανακάλυψης του Ναού υποστήριξε την άποψη της ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου ανέφερε ότι «δεν θα είναι η ολοκληρωμένη αποκάλυψη του μνημείου, αλλά θα αναδειχθεί αυτό που σήμερα είναι μέσα στο οικόπεδο».

Ωστόσο ο ίδιος τόνισε ότι «η ανάδειξη αρχικά έστω του 1/3 του έργου που είναι ανασκαμμένο είναι πολύ σημαντική εξέλιξη γιατί δεν κινδυνεύουμε πια να σηκωθούμε ένα πρωί και να δούμε κτισμένη μια πολυκατοικία. Θα αποτραπεί ο κίνδυνος καταστροφής του μνημείου και δεν θα περάσει στη λησμονιά». Επιπλέον υπογράμμισε ότι «αυτό το κομμάτι που θα αναδειχθεί θα το βλέπουμε καθημερινά και θα μας θυμίζει ότι πρέπει να συνεχίσουμε».

Από την άλλη μια προσπάθεια μόνο για συνολική ανάδειξη, και όχι έστω του 1/3, του μνημείου ο κ.Καραδέδος υποστήριξε ότι θα ήταν δύσκολο και πιθανόν να ναυαγούσε, αντίθετα με τώρα που θα γίνει το πρώτο βήμα και εν καιρώ θα συνεχιστεί η ολοκλήρωση του.

Πιστά αντίγραφα θα τοποθετηθούν στο μνημείο

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών, σύμφωνα με τον κ.Καραδέδο στο μνημείο θα τοποθετηθούν πιστά αντίγραφα των αρχαιοτήτων που έχουν εντοπιστεί, ενώ τα αυθεντικά θα συνεχίσουν να εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα ο ίδιος περιέγραψε την πρόταση που έχει καταθέσει για την διαμόρφωση του χώρου λέγοντας ότι επειδή δεν θα επιτρέπεται η κάθοδος των επισκεπτών στο εσωτερικό του μνημείου, πιθανόν να τοποθετηθεί μια αερογέφυρα που θα ενώνει τις δυο πλευρές του Ναού από την μια άκρη του πεζοδρομίου έως την άλλη. Υπό συζήτηση είναι και το ενδεχόμενο ο χώρος που υπάρχει μπροστά από το μνημείο και χρησιμοποιείται ως πάρκινγκ από οχήματα να δεσμευτεί με σκοπό να γίνει διαπλάτυνση του πεζοδρομίου, για να τοποθετηθούν πινακίδες για το μνημείο και να γίνεται καλύτερη εξυπηρέτηση των επισκεπτών.

Σχετικές δημοσιεύσεις