Ξεκινούν οι δοκιμές του εκτυπωτή που θα φτιάχνει σπίτια στη Σελήνη

Στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό οδεύει ένας 3D εκτυπωτής που θα φτιάχνει εξωγήινα δομικά υλικά. Η επιστροφή του ανθρώπου στη Σελήνη θεωρείται δεδομένη αφού πολλές διαστημικές υπηρεσίες σχεδιάζουν άμεσα εκεί επανδρωμένες αποστολές ενώ προετοιμάζονται παράλληλα επανδρωμένες αποστολές και στον Άρη. Η διαμονή αρχικά των αστροναυτών και στη συνέχεια επιστημόνων αλλά και αργότερα κάποιων κατοίκων στην Σελήνη είναι ένα σημαντικό ζήτημα που απασχολεί τις διαστημικές υπηρεσίες.

Μια ιδέα που έπεσε τα τελευταία χρόνια στο τραπέζι ήταν να δημιουργηθούν οικήματα στην επιφάνεια της Σελήνης και του Άρη με τοπικά υλικά ώστε να μην είναι απαραίτητη η μεταφορά δομικών υλικών και άλλων συστημάτων κατασκευής από τη Γη. Πολλές ερευνητικές ομάδες βρήκαν ενδιαφέρουσα αυτή την ιδέα και επικέντρωσαν την προσοχή τους στην ανάπτυξη σχετικής τεχνολογίας κυρίως με την χρήση της τρισδιάστατης εκτύπωσης.

Στο νέο φορτίο εξοπλισμού και προμηθειών που οδεύει στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) και θα φτάσει εκεί τα επόμενα 24ωρα θα υπάρχει και ένας 3D εκτυπωτής. Ο εκτυπωτής αυτός δημιουργήθηκε για λογαριασμό της NASA από την εταιρεία Redwire Space και σχεδιάστηκε με στόχο να δημιουργεί δομικά υλικά για την κατασκευή οικημάτων στη Σελήνη από την σκόνη από την οποία καλύπτεται η επιφάνεια της.

Πιο συγκεκριμένα ο εκτυπωτής θα δημιουργεί δομικά υλικά από τον ρεγκόλιθο. Πρόκειται για ένα ενδιάμεσο χαλαρό στρώμα μεταξύ του εδάφους και του μητρικού πετρώματος που ονομάζεται μανδύας αποσάθρωσης ή ρεγκόλιθος και αποτελείται από θραύσματα πετρωμάτων, ορυκτών και γυαλιού. Ρεγκόλιθος υπάρχει στη Γη, στη Σελήνη και τον Άρη. Ο εκτυπωτής θα δοκιμαστεί στις συνθήκες μικροβαρύτητας του ISS για να διαπιστωθούν οι δυνατότητες του και τι είδους αλλαγές και προσαρμογές απαιτούνται για να λειτουργήσει σωστά και να επιτευχθεί με την παρουσία του η εύκολη και γρήγορη κατασκευή υψηλής ποιότητας και ασφάλειας οικημάτων στη Σελήνη και τον Άρη.  

Σχετικές δημοσιεύσεις