Οι εισαγωγές πλήττουν τη χαλυβουργία

Το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι εγχώριες βιομηχανίες χάλυβα πλήττονται από τις εισαγωγές κατεργασμένου χάλυβα κατασκευών από την Κίνα και από το Μεξικό και ότι θα δώσει οδηγία στην ομοσπονδιακή υπηρεσία Τελωνείων και Προστασίας των Συνόρων (CBP) να ζητεί εγγυήσεις υπό μορφή καταθέσεων σε μετρητά από τους εισαγωγείς χάλυβα αυτού του είδους ενόψει των οριστικών αποφάσεών του για το ζήτημα αργότερα φέτος.

Κατά την ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορίου, διαπιστώθηκε ότι ο εισαγόμενος κατεργασμένος χάλυβας κατασκευών που εισάγεται στη χώρα από τον Καναδά δεν επιχορηγείται αθέμιτα.

Η Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου των ΗΠΑ ανακοίνωσε τον Μάρτιο ότι οι εισαγωγές προϊόντων κατεργασμένου χάλυβα κατασκευής από τον Καναδά, από την Κίνα και από το Μεξικό ζημιώνουν τις αμερικανικές χαλυβουργίες.

Τα προϊόντα αυτού του είδους χρησιμοποιούνται σε μεγάλα κατασκευαστικά έργα, όπως οι γέφυρες, τα κτίρια, οι χώροι στάθμευσης, τα λιμάνια και άλλα. Μια ένωση χαλυβουργιών είχε υποβάλει αίτημα να κινηθεί διαδικασία εξέτασης της υπόθεσης από τις αμερικανικές αρχές.

Το 2018, οι ΗΠΑ εισήγαγαν κατεργασμένο χάλυβα κατασκευών αξίας 722,5 εκατομμυρίων δολαρίων από τον Καναδά, 897,5 εκατ. δολαρίων από την Κίνα και 622,4 εκατ. δολαρίων από το Μεξικό, σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου.

Το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ αναμένεται να καταλήξει σε οριστικές αποφάσεις για τις συγκεκριμένες εισαγωγές περί τη 19η Νοεμβρίου.

Η κυβέρνηση του Μεξικού, αντιδρώντας στην ανακοίνωση, έκανε λόγο για μια «συνηθισμένη» έρευνα αντιντάμπινγκ, που δεν συνδέεται με τις απειλές που είχε εξακοντίσει ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, που διεμήνυσε τον Ιούνιο πως θα επιβάλλει δασμούς σε όλα τα εισαγόμενα προϊόντα μεξικανικής προέλευσης εάν δεν ανακοπούν οι μεταναστευτικές ροές.

Σχετικές δημοσιεύσεις