Οι καπνιστές που σταματούν έχουν επίπεδα μεταβολιτών που μοιάζουν με αυτά των μη καπνιστών

Ακόμη και μετά από χρόνια καπνίσματος, το σώμα έχει μια αξιοσημείωτη ικανότητα να επισκευάζεται! Σε μια μελέτη στο περιοδικό ACS ‘Journal of Proteome Research, οι επιστήμονες αναφέρουν ότι ορισμένες μεταβολικές αλλαγές συμβαίνουν αμέσως μετά την διακοπή και αυτές οι αλλαγές θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν να εξηγήσουμε πώς ορισμένες ανεπιθύμητες επιδράσεις του καπνίσματος μπορεί να είναι αναστρέψιμες.

Το κάπνισμα σκοτώνει περισσότερα από 7 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως ετησίως και είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου για έξι από τις οκτώ κύριες αιτίες πρόωρου θανάτου, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Όμως, σύντομα αφότου ένα άτομο σταματήσει το κάπνισμα, το σώμα αρχίζει να ‘επισκευάζει’ κάποιες συσσωρευμένες βλάβες που προκαλούνται από το κάπνισμα.

Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των Η.Π.Α., εντός δύο έως τριών μηνών από την διακοπή, η πνευμονική λειτουργία αρχίζει να βελτιώνεται και ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής αρχίζει να μειώνεται. Μια προηγούμενη μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2013 υποδηλώνει ότι οι μεταβολικές μεταβολές που συμβαίνουν μετά την διακοπή του καπνίσματος μπορεί να προκαλέσουν αυτές τις βελτιώσεις. Βασιζόμενοι σε αυτό το έργο, ο Nikola Pluym και οι συνάδελφοί του επιδιώκουν να καταλάβουν τις μεταβολές που προκαλεί το κάπνισμα στις μεταβολικές διεργασίες του οργανισμού και αν κάποιες από αυτές τις αλλαγές είναι αναστρέψιμες μετά τη διακοπή.

Οι ερευνητές μάζεψαν ανά τακτά χρονικά διαστήματα δείγματα αίματος, ούρων και σάλιου από άνδρες εθελοντές που προσπαθούσαν να σταματήσουν το κάπνισμα έως και τρεις μήνες μετά τη διακοπή του καπνίσματος. Για να ελαχιστοποιηθούν οι διατροφικές επιδράσεις στο μεταβολισμό, οι ερευνητές έλεγξαν αυστηρά τη διατροφή των εθελοντών κατά τη διάρκεια τεσσάρων ολοήμερων διαμονών σε κλινική. Για να εξασφαλίσουν τη συμμόρφωση, μέτρησαν τα επίπεδα μονοξειδίου του άνθρακα και κοτινίνης, έναν μεταβολίτη νικοτίνης που μπορεί να ανιχνευτεί στα ούρα και το σάλιο για αρκετές ημέρες μετά από κάπνισμα.

Συνολικά, οι ερευνητές ταυτοποίησαν 52 μεταβολίτες που άλλαξαν σημαντικά μετά την διακοπή του καπνίσματος, συμπεριλαμβανομένων αρκετών που έδειξαν αναστρέψιμες αλλαγές σε σχέση με το μεταβολικό προφίλ του μη καπνιστή. Η ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αυτές οι χημικές ενώσεις θα μπορούσαν μία μέρα να χρησιμοποιηθούν ως βιοδείκτες για τις βιολογικές αλλαγές που προκαλούνται από το κάπνισμα. Επιπλέον, οι ερευνητές δηλώνουν ότι η μέθοδος αυτή θα ήταν επίσης χρήσιμη για την αξιολόγηση των ωφελειών, εάν υπάρχουν, για τους καπνιστές κατά τη μετάβαση σε νέα προϊόντα όπως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα.

Πηγή: American Chemical Society 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο