Οι πρόσφατες βροχοπτώσεις στο Πεκίνο είναι οι σφοδρότερες εδώ και τουλάχιστον 140 χρόνια

Οι βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών στο Πεκίνο είναι οι σφοδρότερες που έχουν πλήξει την κινεζική πρωτεύουσα εδώ και τουλάχιστον 140 χρόνια, όταν άρχισαν να διατηρούνται αρχεία, ανακοίνωσε σήμερα η μετεωρολογική υπηρεσία.

Από το Σάββατο το βράδυ ως σήμερα το πρωί ένας μετεωρολογικός σταθμός στο Πεκίνο κατέγραψε 744,8 χιλιοστά βροχής, «τη μεγαλύτερη βροχόπτωση εδώ και 140 χρόνια», επεσήμανε η μετεωρολογική υπηρεσία του Πεκίνου.

Ακριβή αρχεία άρχισαν να τηρούνται στην Κίνα το 1883, ενώ το προηγούμενο ρεκόρ είχε καταγραφεί το 1891, με 609 χιλιοστά βροχής, πρόσθεσε η υπηρεσία.

Από τις καταρρακτώδεις βροχές που έπληξαν το Πεκίνο και τη γειτονική του επαρχία Χεμπέι έχασαν συνολικά τη ζωή τους 20 άνθρωποι, ενώ 19 άλλοι αγνοούνται, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Ο τυφώνας Ντοκσούρι, που υποβαθμίστηκε σε τροπική καταιγίδα, πλήττει την Κίνα από τα νοτιοανατολικά προς τα βόρεια από την Παρασκευή, αφού προκάλεσε τον θάνατο έξι ανθρώπων στις Φιλιππίνες. Οι βροχοπτώσεις στο Πεκίνο ξεκίνησαν το Σάββατο και σε διάστημα 40 ωρών καταγράφηκε στην πρωτεύουσα της Κίνας βροχόπτωση ίση με αυτή που κατά μέσον όρο σημειώνεται ολόκληρο τον Ιούλιο.

Τα ορμητικά νερά μετέτρεψαν δρόμους σε ποτάμια, παρέσυραν αυτοκίνητα και γέφυρες, διέκοψαν την κυκλοφορία των οχημάτων και προκάλεσαν προβλήματα στις επικοινωνίες, με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να βρεθούν εγκλωβισμένοι.

Στο Πεκίνο συνολικά 127.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, ενώ άλλοι 847.000 στην επαρχία Χεμπέι.

Στην πόλη Ζουοζού, που βρίσκεται στην επαρχία Χεμπέι, η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη καθώς μεγάλο μέρος της βρίσκεται κάτω από το νερό.

Λόγω των πλημμυρών έχουν διακοπεί η υδροδότηση και η ηλεκτροδότηση σε πολλές περιοχές της Ζουοζού, μετέδωσε η κινεζική κρατική τηλεόραση CCTV.

Κάτοικοι της πόλης δήλωσαν ότι τα νερά έφτασαν σε ύψος τεσσάρων μέτρων, με αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να μεταφερθούν σε πιο ψηλά κτίρια.

Σύμφωνα με βίντεο που μετέδωσε η CCTV, διασώστες προσπαθούσαν σήμερα με φουσκωτές βάρκες να προσφέρουν βοήθεια σε εγκλωβισμένους.

Χθες, Τρίτη, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ ζήτησε από τις κινέζικές αρχές να «κάνουν τα πάντα» για να σώσουν τους «αγνοούμενους» και τους «εγκλωβισμένους».

Φέτος το καλοκαίρι καταγράφονται στην Κίνα ακραία μετεωρολογικά φαινόμενα και θερμοκρασίες ρεκόρ, τα οποία, σύμφωνα με τους επιστήμονες, εντείνονται λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Εξάλλου η χώρα είναι σε συναγερμό καθώς στις ανατολικές ακτές της πλησιάζει νέος τυφώνας, ο Κάνουν.

Σχετικές δημοσιεύσεις