Οι χώρες που πέτυχαν το ακατόρθωτο – Δεν εμφάνισαν ούτε ένα κρούσμα κορωνοϊού

Την ώρα που η μετάλλαξη Δέλτα σαρώνει όλο τον πλανήτη και οι αρίθμοι τρομάζουν ακόμα και τους πιο αισιόδοξους επιδημιολόγους, υπάρχουν 13 χώρες που δεν εμφάνισαν ούτε ένα κρούσμα του ιού και ούτε ένα νεκρό. 

Ο συνολικός απολογισμός των κρουσμάτων είναι 220 εκατομμύρια και οι νεκροί έχουνξ ξεπεράσει τους 4.500.000 παγκοσμιώς όμως ο ΠΟΥ παρουσίασε τη λίστα με τις χώρες που είναι Covid free με υποσημείωση βέβαια ότι κάποια από τα στοιχεία αμφισβητούνται.

Βόρεια Κορέα

Θεωρείται απίθανο μια χώρα με χερσαία σύνορα με τη Κίνα να μην επηρεάστηκε από την πανδημία, πάντως η επίσημη ανακοίνωση από το καθεστώς είναι ότι δεν έχει καταγραφεί κανένα κρούσμα μέσα σε αυτά τα δύο χρόνια.

Τουρκμενιστάν

Η χώρα έχει ξεχάσει τι θα πει δημοκρατία εδώ και χρόνια. Ενώ έχει εμβολιαστεί μόλις το 0,2% του πληθυσμού δεν έχει παρουσιάσει κανένα κρούσμα, ούτε νεκρό, με αντικαθεστωτικές οργανώσεις να κάνουν λόγο για παραπλάνηση, αφού χιλιάδες πτώματα έχουν ταφεί περιέργως βιαστικά και χωρίς να έχει δοθεί η δυνατότητα σε συγγενείς να παρεβρεθούν στη κηδεία.

Αμερικανική Σαμόα

Το 50% του πληθυσμού της έχει εμβολιαστεί, ενώ γίνονται συνεχώς ενημερώσεις από τοπικούς φορείς για προληπτικά μέτρα όπως η κοινωνική απομόνωση και η πρόληψη μέσω μασκών και καθαριότητος.

Νήσοι Πίτκερν

Βρίσκεται μεταξύ Νέας Ζηλανδίας και Περού, απομονώθηκε από την αρχή της πανδημίας και ακόμα παραμένει επιφυλακτική ως προς το ποιους υποδέχεται, έχει εμβολιαστεί σχεδόν όλος ο πληθυσμός της, και μάλιστα με δωρεές εμβολίων από πλούσιες χώρες.

Νήσος Αγίας Ελένης

Αποτελεί κυριολεκτικά ένα θαύμα αφού δεν σταμάτησαν ποτέ οι πτήσεις από Αγγλία με την οποία συνδέονται εμπορικά. Δεν νοσηλεύτηκε κανείς με Covid, ούτε δηλώθηκε κάποιος νεκρός από τον ιό.

Ομοσπονδιακές Πολιτείες Μικρονησίας

Μόλις εξασφάλισε τις επαρκείς δόσεις εμβολίων ψήφισε νόμο όπου ο εμβολιασμός των ενηλίκων είναι υποχρεωτικός.

Νήσοι Κουκ

Έκλεισε από νωρίς λιμάνια και αεροδρόμια και όταν αποφάσισε να δεχτεί τουρίστες τους υποχρέωνε σε τεστ και καραντίνα που πλήρωναν μάλιστα οι τουρίστες.

Κιριμπάτι

Υπάρχουν ακόμα ταξιδιωτικοί περιορισμοί, δεν παρουσίασε κανένα κρούσμα, και τα ποσοστά εμβολιασμού είναι ακόμα πολύ χαμηλά. Πρόσφατα η κυβέρνηση ξεκίνησε καμπάνια εμβολιασμού ύπο το φόβο της μετάλλαξης Δέλτα.

Ναούρου

Η συνταγή η ίδια. Έκλεισε τα σύνορα της και εμβολίασε όλους τους ενήλικες, ενώ τώρα εξετάζει και τον εμβολιασμό των μαθητών.

Νιούε

Η πρώτη χώρα που απέκτησε wi-fi. Πήρε πολύ αυστηρά μέτρα καραντίνας ενώ καθιέρωσε την τηλεργασία. Μόλις το 2% του πληθυσμού της έχει εμβολιαστεί.

Τοκελάου

Ανεξάρτητο νησί όπου έχει εμπορικές δραστηριότητες μόνο με τη Νέα Ζηλανδία, εμβολιάστηκαν πάνω από το 58% του πληθυσμού, ενώ όσοι φτάνουν στο νησί μπαίνουν σε καραντίνα ακόμα και σήμερα.

Τουβαλού

Έχει κλείσει τα σύνορα της από την αρχή της πανδημίας και τα κρατάει ακόμα κλειστά, ενώ ασκούνται έντονες πιέσεις στον πληθυσμό να εμβολιαστεί μέσω απαγορεύσεων.

Τόνγκα

Επέβαλλε αυστηρό lockdown, το οποίο ισχύει ακόμα και σήμερα, απαγόρευε τον τουρισμό, ενώ μόλις ένας στους 4 έχει κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου.

Σχετικές δημοσιεύσεις