Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες – Μέτωπα σε Παλλήνη, Ανθούσα, Πεντέλη, Ντράφι και Γέρακα

Εφιαλτική ήταν η νύχτα στην Πεντέλη από την πυρκαγιά που ξεκίνησε από χθες το απόγευμα. Οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας με κύριο βραχίονα το Πυροσβεστικό Σώμα, έδινε ολονύχτια μάχη με τις φλόγες με σκοπό να περιοριστούν τα μέτωπα, ωστόσο η ταχύτητα, η ένταση των ανέμων και η συνεχής αλλαγή κατεύθυνσής τους, δημιουργούσαν συνεχώς μέτωπα και δυσχέραιναν το έργο των δυνάμεων. Ολονύχτια μάχη με τη φωτιά στην Πεντέλη- Διακοπές κυκλοφορίας στην Αττική οδό-Επιχειρούν εναέρια μέσα

Αυτή την στιγμή υπάρχουν μέτωπα σε Παλλήνη, Ανθούσα, Πεντέλη, Ντράφι και σε κάποια σημεία στον Γέρακα, ενώ στο σημείο πνέουν θυελλώδεις άνεμοι που δυσχεραίνουν εξαιρετικά το έργο των δυνάμεων. Η ταχύτητα των ανέμων στην περιοχή έφτασε στις μέγιστες τιμές της να ξεπερνά κατά πολύ τα 80 χλμ την ώρα κι εξαιτίας της έντασης και της ταχύτητας των ανέμων η φωτιά καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας άλλαζε συνεχώς κατεύθυνση. Δεν υπάρχει θέμα διαρροής φυσικού αερίου από την πυρκαγιά στην Πεντέλη

Με το πρώτο φως της ημέρας έχουν ξεκινήσει ρίψεις νερού από αέρος τα εναέρια μέσα και συνολικά στο σημείο επιχειρούν 3 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα. Από επίγειες δυνάμεις επιχειρούν 485 πυροσβέστες με 28 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 120 οχήματα ενώ συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες ΟΤΑ και μηχανήματα έργου. Επιπλέον στο σημείο βρίσκεται και το Κινητό επιχειρησιακό κέντρο Όλυμπος για τον συντονισμό των δυνάμεων ενώ μη επανδρωμένα αεροσκάφη δίνουν συνεχώς την εικόνα της φωτιάς.

Συνολικά έχουν γίνει από την ΕΛΑΣ 600 απομακρύνσεις πολιτών προς ασφαλές σημείο, ενώ μέσα στην νύχτα εκδόθηκαν συνολικά 5 μηνύματα μέσω του 112 για απομακρύνσεις πολιτών από την Πεντέλη και γύρω από το 414 στρατιωτικού νοσοκομείου, τις ανατολικές περιοχές του Γέρακα, Βούλα Πικερμίου και Πανόραμα Παλλήνης, Παλλήνη και Νέα Παλλήνη καθώς και για αποφυγή μετακίνησης στη Λεωφόρο Μαραθώνος, από τον κόμβο της Αττικής Οδού έως το Πικέρμι, λόγω της πυρκαγιάς στην περιοχή.

Έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, ζημιές σε κατοικίες, ωστόσο η καταγραφή θα πραγματοποιηθεί μετά τον έλεγχο της πυρκαγιάς.

Δεν θα λειτουργήσουν παιδικά camp σε σχολεία και αθλητικές εγκαταστάσεις στις περιοχές που επλήγησαν από την πυρκαγιά

Ισχυρή σύσταση να αποφεύγονται σήμερα οι μετακινήσεις παιδιών σε εγκαταστάσεις και χώρους απασχόλησης (λ.χ. camps) στην ευρύτερη περιοχή της βορειοανατολικής Αττικής, απευθύνει το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, λόγω της πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή της Πεντέλης.

Συγκεκριμένα το υπουργείο σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «Λόγω της πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή της Πεντέλης και για λόγους ασφαλείας και προστασίας από τον καπνό, το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας απευθύνει ισχυρή σύσταση να αποφεύγονται σήμερα οι μετακινήσεις παιδιών σε εγκαταστάσεις και χώρους απασχόλησης (λ.χ. camps) στην ευρύτερη περιοχή της βορειοανατολικής Αττικής».

Σχετικές δημοσιεύσεις