Οριστικό! Η κυβέρνηση μειώνει επτά φόρους

 Η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη μείωση επτά φόρων, όπως ο ΦΠΑ, ο ο φόρος στα καύσιμα, η εισφορά αλληλεγγύης. Το “πράσινο” φως έδωσε η Eurostat με το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018, το οποίο υπολόγισε στο 4,4% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος. Επίσης, αυτό το αποτέλεσμα δίνει τη δυνατότητα να μην περικοπεί και το αφορολόγητο, πράγμα που δήλωσε ήδη ο Αλέξης Τσίπρας.

Το μυστικό και το μεγάλο ζητούμενο ήταν ο δημοσιονομικός χώρος, που θα επέτρεπε να ληφθούν μέτρα ελάφρυνσης από τους φόρους. Αυτός ο δημοσιονομικός χώρος βρέθηκε. Ετσι, ικανοποιείται και η προϋπόθεση που είχε θέσει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις.

Επιπλέον, η κυβέρνηση μετά την έξοδο από τα μνημόνια έχει την ελευθερία να διαχειρίζεται όπως εκείνη επιθυμεί τον πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο, πράγμα που δεν θα μπορούσε να κάνει αν είχε πάρει προληπτική γραμμή.

Το πρωτογενές αποτέλεσμα ήταν μία πολύ μεγάλη και σπουδαία έκπληξη, δεδομένου ότι το υπουργείο Οικονομικών είχε προαναγγείλει αποτέλεσμα 3,9% του ΑΕΠ για το περασμένο έτος. Επίσης, στο τέλος του 2018 η κυβέρνηση είχε προχωρήσει σε διανομή κοινωνικού μερίσματος και καταβολή αναδρομικών σε ειδικά μισθολόγια, άνω των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Εάν δεν είχαν μεσολαβήσει αυτές οι διανομές, τότε το πρωτογενές αποτέλεσμα του 2018 θα είχε προσεγγίσει το 5,5% του ΑΕΠ, δυο μονάδες πάνω από τη δέσμευση για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5%.

Ακόμα και έτσι όμως το αποτέλεσμα της Eurostat δείχνει υπέρβαση του στόχου κατά περίπου 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ για το περασμένο έτος, εξέλιξη η οποία δεν αποκλείεται να χρησιμοποιηθεί για την επανεκτίμηση του φετινού πρωτογενούς πλεονάσματος την ώρα που η κυβέρνηση αναζητά πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο για παροχές.

Οι επτά φόροι που σχεδιάζει η κυβέρνηση να μειώσει

-Επαναφορά του ΦΠΑ στην εστίαση στον μεσαίο συντελεστή.

-Η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα.

-Η μείωση του πρώτου συντελεστή της φορολογικής κλίμακας για μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες και αυτοαπασχολούμενους, από το 22% στο 20%.

-Η μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης που επιβάλλεται σήμερα στα εισοδήματα πάνω από τις 12.000 ευρώ (η Κυβέρνηση θέλει να μην υπάρχει εισφορά έως τις 30.000 ευρώ).

-Η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ και συγκεκριμένα του υψηλού στο 22% από 24% και του χαμηλού στο 12% από 13%. Το μέτρο είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη με σκοπό να εφαρμοστεί το 2021. Ωστόσο, μπορεί να έρθει νωρίτερα.

-Η διατήρηση του μειωμένου κατά 30% συντελεστή ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Κω και Λέρος) που δέχονται τις μεγαλύτερες προσφυγικές ροές. Να σημειωθεί ότι το μέτρο αυτό λήγει κανονικά στις 30 Ιουνίου 2019.

-Και φυσικά η διατήρηση του αφορολογήτου.

Θανάσης Λυρτσογιάννης

Σχετικές δημοσιεύσεις