Ουκρανία – Πάνω από 15.000 οι αγνοούμενοι λόγω του πολέμου

Περισσότεροι από 15.000 άνθρωποι θεωρούνται αγνοούμενοι κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία. Αυτό δήλωσε αξιωματούχος της Διεθνούς Επιτροπής για τους Αγνοούμενους (ICMP).

Η οργάνωση με έδρα τη Χάγη, που δημιουργήθηκε στον απόηχο των βαλκανικών πολέμων της δεκαετίας του ’90, άνοιξε γραφείο στο Κίεβο τον Ιούλιο για να βοηθήσει την Ουκρανία να τεκμηριώσει και να εντοπίσει τους αγνοούμενους.

Ο διευθυντής προγράμματος του ICMP για την Ευρώπη, Μάθιου Χόλιντεϊ, είπε ότι δεν είναι σαφές πόσα άτομα είχαν μεταφερθεί βίαια, κρατούνται στη Ρωσία, είναι εν ζωή και χωρίστηκαν από τα μέλη της οικογένειάς τους ή έχουν πεθάνει και ταφεί σε αυτοσχέδιους τάφους.

Η διαδικασία διερεύνησης των αγνοουμένων στην Ουκρανία θα διαρκέσει χρόνια ακόμη και μετά τη λήξη των εχθροπραξιών, δήλωσε ο Χόλιντεϊ σε συνέντευξή του στο Reuters.

Ο αριθμός των 15.000 είναι συντηρητικός αν σκεφτεί κανείς ότι μόνο στο λιμάνι της Μαριούπολης οι αρχές εκτιμούν ότι 25.000 άνθρωποι είτε είναι νεκροί είτε αγνοούνται.

«Οι αριθμοί είναι τεράστιοι και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ουκρανία είναι τεράστιες. Εκτός από αυτό, διεξάγει έναν συνεχή πόλεμο επίσης εναντίον της Ρωσίας», είπε ο Μάθιου Χόλιντεϊ.

Στο Κίεβο, η ICMP έχει αρχίσει να συλλέγει δείγματα DNA και εντείνει την προσπάθεια για μια πολυετή διαδικασία που θα βοηθήσει επίσης τους εισαγγελείς να δημιουργήσουν υποθέσεις εγκλημάτων πολέμου.

«Αυτό που είναι το σημαντικό τώρα είναι η θέσπιση όλων των σωστών μέτρων για να διασφαλιστεί ότι μπορούν να εντοπιστούν όσο περισσότερα άτομα», είπε ο Μάθιου Χόλιντεϊ.

«Η συντριπτική πλειονότητα των αγνοουμένων, των νεκρών, είναι θύματα εγκλημάτων πολέμου και οι δράστες πρέπει να θεωρηθούν υπεύθυνοι» κατέληξε ο Μάθιου Χόλιντεϊ.

Σχετικές δημοσιεύσεις