Ο Καραγκιόζης “συναντά” τον Γκινιόλ, στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης

Ομοιότητες και διαφορές αναζητούν αυτό το χρονικό διάστημα φορείς, από την Ελλάδα και τη Γαλλία, ανάμεσα στον κωμικό ήρωα του ελληνικού θεάτρου σκιών, τον Καραγκιόζη, και τη γαλλική μαριονέτα Γκινιόλ, σε μια προσπάθεια να παρουσιάσουν ταυτόχρονα τους δύο χαρακτήρες στη θεατρική σκηνή και να υπενθυμίσουν το ιστορικό πλαίσιο και το κοινωνικό περιβάλλον της εποχής της δημιουργίας τους, στα μέσα του 19ου αιώνα με τις αρχές του 20ού. Καραγκιόζης και Γκινιόλ θα συναντηθούν από τα μέσα Μαρτίου ως τα μέσα Μαϊου του 2020, σε ένα πολιτιστικό εκπαιδευτικό και παιδαγωγικό πρόγραμμα, το οποίο αποτελείται από έκθεση στο Γαλλικό Ινστιτούτο σειρά διαλέξεων από Γάλλους και Έλληνες ειδικούς στο σχετικό γνωστικό αντικείμενο, παραστάσεις Καραγκιόζη και Γκινιόλ για παιδιά και κοινή θεατρική παράσταση στην οποία θα συμμετέχουν Έλληνας καραγκιοζοπαίχτης και γαλλικός θίασος Γκινιόλ.
    Τα παραπάνω ανέφερε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο γενικός Πρόξενος της Γαλλίας και διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης Φιλίπ Ρέι (Philippe Ray) παρουσιάζοντας το πρόγραμμα των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Ινστιτούτου από τον Οκτώβριο ως τον ερχόμενο Ιούνιο. Ο κ. Ρέι χαρακτήρισε το πρόγραμμα πρωτότυπο, καινοτόμο και ποικίλο και ανέφερε ότι “ίσως είναι η πρώτη χρονιά που προσφέρονται τόσο πλούσια πολιτιστικά δρώμενα, με πολλούς καλλιτέχνες της πόλης, γεγονός που δείχνει τον πλούτο της καλλιτεχνικής της παραγωγής”. Συνολικά, η πολιτιστική ατζέντα του Γαλλικού Ινστιτούτου για την περίοδο 2019 -2020 περιλαμβάνει φεστιβάλ, μουσική, βραδιές καινοτομίας, εικαστικές εκθέσεις, ελληνογαλλικές συζητήσεις, λογοτεχνικές συναντήσεις και εκθέσεις γαλλικών πανεπιστημίων. 
    Καθώς το 2019 είναι έτος ορόσημο για τον θεσμό της Ακαδημίας Γκονκούρ επειδή γιορτάζει τα 100 χρόνια από τη βράβευση του Μαρσέλ Προυστ, το Γαλλικό Ινστιτούτο σε συνεργασία με την Ακαδημία, θα συντονίσει πέντε κριτικές επιτροπές που θα επιλέξουν ανάμεσα στα τέσσερα λογοτεχνικά έργα που προκρίθηκαν από την Ακαδημία. Στη συνέχεια θα απονείμουν κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης, το λογοτεχνικό βραβείο “Γκονκούρ Ελλάδας”. 
    Πιο συγκεκριμένα, την αυλαία των εκδηλώσεων ανοίγει στις 10 Οκτωβρίου στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ η βραδιά καινοτομίας με θέμα “η επιστήμη και η καινοτομία στην υπηρεσία της διαχείρισης των φυσικών κινδύνων”. Στις εικαστικές εκθέσεις κυριαρχεί η έκθεση της Άννας Φωκά από τις 18 Οκτωβρίου ως τις 8 Νοεμβρίου στο Γαλλικό Ινστιτούτο ενώ έχουν προγραμματιστεί εκθέσεις του Βασίλη Αλεξάνδρου, του Γιώργου Πολίτη, του Γιάννη Πατραμάνη και του Φώτη Μπάλα. 
    Στην κατηγορία των μουσικών δρώμενων η πρώτη εκδήλωση με τον Dj Raymond K θα γίνει στις 7 Νοεμβρίου ενώ στις 21 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί μουσική βραδιά αφιερωμένη στη νέα σοδειά Beaujolais με το σχήμα Yako TrioYako Trio και τον σαξοφωνίστα James Wylie. Ένα πρωτότυπο εικαστικό δρώμενο θα πραγματοποιηθεί στις 14 Νοεμβρίου στο Γαλλικό Ινστιτούτο για την δημοπρασία έργων τέχνης και τη συγκέντρωση χρημάτων που θα αξιοποιηθούν για την ολοκλήρωση της ταινίας “ΕΜΙΛΙΑ”. 
    Στο πλαίσιο των ελληνογαλλικών συζητήσεων, ενός θεσμού που αφορά την ανταλλαγή απόψεων μεταξύ ενός Γάλλου και ενός Έλληνα επιστήμονα, οι εκδηλώσεις θα γίνουν την 1η Νοεμβρίου στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων με αντικείμενο τη σημειωτική κριτική του λαϊκισμού και στις 27 Νοεμβρίου στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης με θέμα την ψυχανάλυση σε διάλογο με τα μαθηματικά και τη θεολογία. Έχουν προγραμματιστεί και άλλες ελληνογαλλικές συζητήσεις με αντικείμενο τη βιοηθική, την οικολογική κρίση, τις μυστικές υπηρεσίες και το ισλάμ στη Γαλλία και την Ελλάδα. 
    Επίσης από την 1η Νοεμβρίου ως τις 17 Φεβρουαρίου η πρεσβεία της Γαλλίας και το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την υπηρεσία campus France, διοργανώνουν στο Γαλλικό ινστιτούτο την Έκθεση Γαλλικών Πανεπιστημίων και Ανώτατων Σχολών. Κύριος σκοπός της έκθεσης είναι η ενημέρωση φοιτητών και αποφοίτων από εκπροσώπους πανεπιστημίων για τις δυνατότητες προπτυχιακών, μεταπτυχιακών σπουδών και έρευνας στη Γαλλία αλλά και για τη ζωή στη Γαλλία. 
    Το Γαλλικό Ινστιτούτο συμμετέχει, ακόμη, στο φεστιβάλ σύγχρονης αστικής κουλτούρας 7PLY Project με δύο πίνακες του Γάλλου καλλιτέχνη Αλέξανδρου Μπερέτα και σε συνεργασία με τον διοργανωτή του φεστιβάλ, Χάρη Καζαντζίδη. Στην έκθεση που πραγματοποιείται από τις 3 ως τις 5 Οκτωβρίου παρουσιάζονται ζωγραφισμένα skateboards, ενώ θα γίνουν επιδείξεις δεξιοτεχνίας, μαθήματα skate και εργαστήρια σύγχρονης τέχνης. Όπως γνωστοποίησε ο κ. Καζαντζίδης, ξεκινά συλλογή υπογραφών που θα διαρκέσει ως το τέλος του χρόνου για την υποστήριξη του αιτήματος της δημιουργίας skate park στη Θεσσαλονίκη. 
    Τέλος, η εβδομάδα των γεύσεων, θα πραγματοποιηθεί από τις 7 ως τις 13 Οκτωβρίου στο Γαλλικό Ινστιτούτο με σκοπό την επιμόρφωση του κοινού για τη σωστή διατροφή. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εργαστήρια μαγειρικής, γαστρονομικές εκδηλώσεις και συναντήσεις γευσιγνωσίας. 

Σχετικές δημοσιεύσεις