Ο στρατός της Τουρκίας βομβαρδίζει θέσεις Κούρδων στο βόρειο Ιράκ

Μαχητικά αεροσκάφη, ελικόπτερα και τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAVs) των ένοπλων δυνάμεων της Τουρκίας έπληξαν στρατόπεδα, υπόγειες στοές, κρησφύγετα και αποθήκες πυρομαχικών κούρδων αυτονομιστών ανταρτών στο βόρειο Ιράκ, δήλωσε ο τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ χθες Κυριακή, σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Σύμφωνα με τον κ. Ακάρ, στην επιχείρηση συμμετέχουν επίσης μονάδες των ειδικών δυνάμεων της Τουρκίας, που «εισήλθαν» στο Ιράκ. Οι στόχοι βρίσκονται στις περιοχές Μετίνα, Ζαπ και Αβασίν-Μπασιάν του βόρειου Ιράκ, πάντα σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας της κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Ως τώρα, η επιχείρησή μας συνεχίζεται επιτυχώς όπως προέβλεπε το σχέδιο», διαβεβαίωσε, χωρίς να αναφερθεί σε απώλειες στην επιχείρηση.

Σκοπός της πολλοστής στρατιωτικής επιχείρησης του τουρκικού στρατού στην ιρακινή επικράτεια είναι να «προληφθούν τρομοκρατικές ενέργειες» και να υπάρξουν εγγυήσεις για «την ασφάλεια των συνόρων» της Τουρκίας, κατά τον Χουλουσί Ακάρ. Στην επιχείρηση συμμετέχουν επίσης μονάδες του πυροβολικού, διευκρίνισε.

Η ευρείας κλίμακας τουρκική επίθεση εντάσσεται στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης πολυετούς εκστρατείας στο Ιράκ και τη Συρία εναντίον αντίστοιχα του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK) και των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), που η Άγκυρα χαρακτηρίζει «τρομοκρατικές» οργανώσεις.

Το PKK πήρε τα όπλα εναντίον του τουρκικού κράτους το 1984. Πάνω από 40.000 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους μειονοτικοί, έχουν σκοτωθεί έκτοτε στον πόλεμο, κυρίως στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Τούρκοι αξιωματούχοι λένε κατ’ ιδίαν πως παρά τις επανειλημμένες δημόσιες διαμαρτυρίες της, η κυβέρνηση στη Βαγδάτη τάσσεται στο πλευρό της Άγκυρας στον πόλεμο εναντίον του PKK, οργάνωσης την οποία χαρακτηρίζουν επίσης «τρομοκρατική» οι ΗΠΑ και η ΕΕ.

Σχετικές δημοσιεύσεις