Παγκόσμια ανησυχία για τη μετάλλαξη του ιού

Έντονη ανησυχία προκαλεί στις χώρες της Ευρώπης αλλά και σε όλο τον κόσμο, η εμφάνιση μεταλλαγμένου στελέχους του κορωνοϊού στη Μεγάλη Βρετανία, το οποίο θεωρείται ότι αυξάνει τις πιθανότητες μετάδοσης κατά 70%.

Η ανησυχία χτυπάει «κόκκινο», καθώς ουδείς γνωρίζει αν μετάλλαξη θα επηρεάσει την αποτελεσματικότητα των διαγνωστικών τεστ.

Το γεγονός ότι μεταδίδεται με μεγαλύτερη ταχύτητα σημαίνει ότι θα δεχτούν μεγαλύτερη πίεση τα συστήματα υγείας των χωρών.

Τόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας όσο και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), κάλεσαν τις ευρωπαϊκές χώρες να ενισχύσουν τους ελέγχους για να αναχαιτίσουν την εξάπλωση του νέου στελέχους, κυρίως βελτιώνοντας τις ικανότητες ανίχνευσής του.

Την ίδια ώρα, η μία χώρα μετά την άλλη να ανακοινώνουν απαγορεύεις πτήσεων από και προς τη Μ. Βρετανία ή αυστηρότερους περιορισμούς για τους ταξιδιώτες από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Μάλιστα, επείγουσα συνεδρίαση του ευρωπαϊκού μηχανισμού κρίσης (IPCR) αναμένεται σήμερα το πρωί της Δευτέρας, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής προεδρίας της ΕΕ, Σεμπαστιάν Φίσερ.

Την ανησυχία επιτείνει, δε, το γεγονός πως πέρα από το Ηνωμένο Βασίλειο, η ίδια μετάλλαξη έχει εντοπιστεί επίσης στις Κάτω Χώρες, τη Δανία, την Αυστραλία και την Ιταλία.

Εφταήμερη καραντίνα

Στην Ελλάδα από σήμερα θα μπαίνουν υποχρεωτικά σε επταήμερη καραντίνα μέχρι και τις 7 Ιανουαρίου, όλοι οι επιβάτες που θα φτάνουν αεροπορικώς στην χώρα από την Αγγλία.

Με κατεπείγουσα ΝΟΤΑΜ που εξέδωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), ανακοινώθηκε η επιμήκυνση του διαστήματος της καραντίνας από 3 σε 7 ημέρες, για όλους τους επιβάτες που προέρχονται από τη Μεγάλη Βρετανία, έπειτα από σχετική απόφαση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων. Για τις αφίξεις από όλες τις υπόλοιπες χώρες, ο χρόνος της καραντίνας παραμένει στις 3 ημέρες.

Επίσης, οι προερχόμενοι από την Αγγλία επιβάτες θα πρέπει να διαθέτουν αρνητικό μοριακό τεστ, το οποίο θα έχει διενεργηθεί έως 72 ώρες πριν το ταξίδι, ενώ φτάνοντας στην Ελλάδα θα υποβάλλονται και σε rapid test.

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να ανακοινωθεί και από την Ελλάδα η απαγόρευση πτήσεων από τη Μεγάλη Βρετανία.

Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη βρίσκεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο η επεξεργασία των πρώτων δεδομένων της μετάλλαξης από τους επιστήμονες, οι οποίοι δεν κρύβουν τον έντονο προβληματισμό τους από την ανίχνευση του τροποποιημένου στελέχους του ιού.

Συναγερμός στην Ευρώπη

Σημειώνεται, ότι αρκετές ευρωπαϊκές χώρες ανακοίνωσαν ήδη την πλήρη διακοπή των αεροπορικών και των σιδηροδρομικών συνδέσεων με τη Μεγάλη Βρετανία.

Η Γερμανία ανακοίνωσε την απαγόρευση των πτήσεων από τη Βρετανία- με εξαίρεση τις εμπορικές- από απόψε τα μεσάνυχτα, χωρίς να προσδιορίσει τη διάρκεια του μέτρου.

Η Ολλανδία ανακοίνωσε απαγόρευση τουλάχιστον ως το τέλος του έτους και ζήτησε «μεγαλύτερη σαφήνεια» από το Λονδίνο για το θέμα της μετάλλαξης, υπογραμμίζοντας ότι ο περαιτέρω «κίνδυνος εισαγωγής του νέου ιού στελέχους θα πρέπει να ελαχιστοποιηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο».

Το Βέλγιο εξέδωσε απαγόρευση πτήσεων για 24 ώρες, ξεκινώντας από τα μεσάνυχτα της Κυριακής, ενώ διέκοψε τις σιδηροδρομικές συνδέσεις με τη Βρετανία, συμπεριλαμβανομένου του Eurostar.

Η Ιταλία απαγορεύει τις πτήσεις από τη Βρετανία μέχρι τις 6 Ιανουαρίου και απαγορεύει την είσοδο στην Ιταλία σε οποιονδήποτε έχει βρεθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο τις τελευταίες 14 ημέρες.

Η Γαλλία αναστέλλει κι αυτή τις πτήσεις και τα δρομολόγια των τρένων από τη Βρετανία για 48 ώρες «συμπεριλαμβανομένης και της μεταφοράς αγαθών, οδικώς, αεροπορικώς σιδηροδρομικώς και δια θαλάσσης».

Η Αυστρία ανακοίνωσε ότι θα σταματήσουν οι πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο. Το υπουργείο Υγείας ανέφερε ότι «αυτή η μετάλλαξη ιών δεν έχει ακόμη εντοπιστεί στην Αυστρία» και ότι υπάρχει στενή επαφή με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων.

Επίσης, η Ιρλανδία αναστέλλει, από τα μεσάνυχτα της Κυριακής, όλες τις πτήσεις από τη Βρετανία, με την απόφαση αυτή να έχει ισχύ για 48 ώρες, πριν από την επανεξέταση του θέματος στο υπουργικό συμβούλιο της χώρας. Σε δήλωση της κυβέρνησης, ανακοινώθηκε ότι θα υπάρξει «στενός συντονισμός με τις αρχές της Βόρειας Ιρλανδίας».

Στην Κύπρο αποφασίστηκε να μπαίνουν σε καραντίνα 10-14 ημερών, από τις 6 το πρωί της Δευτέρας, οι ταξιδιώτες από τη Βρετανία «έως ότου υπάρξουν περισσότερα στοιχεία από την επιστημονική κοινότητα»

Σχετικές δημοσιεύσεις