Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Δότη Μυελού των Οστών – 230 δότες από το «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» έχουν προσφέρει μόσχευμα

Σκοπός της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντή Δότη Μυελού των Οστών, είναι να εκφραστεί ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους δότες αιμοποιητικών κυττάρων, αλλά και να ευαισθητοποιηθεί το ευρύ κοινό για τη σημασία της εθελοντικής δωρεάς μυελού των οστών και τον αντίκτυπο της μεταμόσχευσης στη ζωή των ασθενών. Κάθε ασθενής με σοβαρό αιματολογικό νόσημα αξίζει την ευκαιρία να βρει συμβατό δότη και να προχωρήσει στη σωτήρια μεταμόσχευση.

Μόνο 1 στους 4 ασθενείς βρίσκει κατάλληλο δότη από το οικογενειακό περιβάλλον. Η μεγάλη πλειονότητα των ασθενών εξαρτάται από εθελοντές μη συγγενείς δότες. Η παγκόσμια βάση δεδομένων διαθέτει σχεδόν 40 εκατομμύρια εγγεγραμμένους εθελοντές δότες σε 55 διαφορετικές χώρες.

Στη χώρα μας ο Σύλλογος «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» με έδρα την Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη-ΕΛΠΙΔΑ» και ένα εκτεταμένο δίκτυο συνεργατών σε όλη την Ελλάδα προσπαθεί να αυξήσει τον αριθμό αυτό, ενημερώνοντας και εγγράφοντας νέους εθελοντές δότες μυελού των οστών.

Φέτος το «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» συμπληρώνει 10 χρόνια ζωής και μέχρι στιγμής, έχει καταφέρει να προσθέσει στο Παγκόσμιο Αρχείο 130.000 εθελοντές δότες (από τους 220.000 της Ελλάδας), έτοιμους να βοηθήσουν κάθε παιδί ή ενήλικα, σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη, που χρειάζεται συμβατό δότη για να κάνει μεταμόσχευση μυελού των οστών. Από τα ήδη εγγεγραμμένα άτομα του Συλλόγου, 230 δότες έχουν προσφέρει μέχρι στιγμής μόσχευμα σε ασθενείς που έχρηζαν μεταμόσχευσης μυελού των οστών. Στο παρελθόν, το νούμερο αυτό ήταν απογοητευτικό και σχεδόν όλα τα μοσχεύματα για τους Έλληνες ασθενείς προέρχονταν από το εξωτερικό.

Σε δήλωση της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος του Συλλόγου «ΕΛΠΙΔΑ» Μαριάννα Β.Βαρδινογιάννη επισημαίνει: «Το ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ ξεκίνησε πριν από 10 χρόνια με στόχο να μην υπάρχει ούτε ένας συνάνθρωπος μας που χρειάζεται μεταμόσχευση, χωρίς συμβατό δότη. Νιώθω βαθιά συγκίνηση γιατί μέσα στα δέκα αυτά χρόνια η ελληνική κοινωνία αγκάλιασε ολόθερμα το έργο μας, κάνοντας το ΟΡΑΜΑ μια μεγάλη αλυσίδα αγάπης, ένα δυναμικό ανθρωπιστικό κίνημα, το οποίο ήδη έχει χαρίσει ελπίδα ζωής σε 230 συνανθρώπους μας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Με τον ίδιο δυναμισμό και με την υποστήριξη ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας, και ιδιαίτερα της νέας γενιάς, συνεχίζουμε τη δεύτερη δεκαετία ζωής του ΟΡΑΜΑΤΟΣ με έναν και μόνο στόχο: Να μην μείνει κανένας συνάνθρωπος μας που πρέπει να υποβληθεί σε μεταμόσχευση αβοήθητος».

Η διαδικασία για να γίνει κάποιος Εθελοντής Δότη Μυελού των Οστών, είναι απλή και ανώδυνη. Για την εγγραφή, αρκεί η συμπλήρωση μίας αίτησης και η λήψη ενός στοματικού επιχρίσματος. Οι περισσότερες δωρεές αιμοποιητικών κυττάρων πραγματοποιούνται πλέον μέσω του περιφερικού αίματος με τη βοήθεια ενός μηχανήματος κυτταραφαίρεσης, με μία διαδικασία παρόμοια με την αιμοδοσία.

Η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Δότη Μυελού των Οστών καθιερώθηκε το 2014 και εορτάζεται παγκοσμίως κάθε 3ο Σάββατο του Σεπτεμβρίου. Για το 2022, η ημέρα αυτή αντιστοιχεί στις 17 Σεπτεμβρίου και αποτελεί πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Δοτών Μυελού των Οστών (WMDA), του μεγαλύτερου οργανισμού για εθελοντές δότες μυελού των οστών.

Σχετικές δημοσιεύσεις