Παγκόσμια ημέρα κατά του παιδικού καρκίνου

Εκδήλωση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τον παιδικό καρκίνο πραγματοποιήθηκε πρόσφατα. Εκεί παρουσιάστηκε η ευρωπαϊκή διακήρυξη που θα οδηγήσει στη θεραπεία μεγαλύτερου αριθμού παιδιατρικών ασθενών, με μεγαλύτερη επιτυχία και στη μείωση των διαφορών μεταξύ των κρατών.

 Κάθε δύο λεπτά ένα παιδί γύρω μας διαγιγνώσκεται με καρκίνο. Περίπου 300.000 παιδιά διαγιγνώσκονται κάθε έτος παγκοσμίως. Πριν γίνουν 20 ετών, 1 στα 260 παιδιά και έφηβοι θα έχουν καρκίνο. Στην Ευρώπη διαγιγνώσκονται κάθε χρονιά περίπου 15.000 καρκίνοι σε αυτή την ηλικιακή κατηγορία, και αντίστοιχος αριθμός είναι και στις Η.Π.Α.

Παρότι είναι σπάνιος, ο παιδικός καρκίνος είναι η κύρια αιτία θανάτου από ασθένεια στα παιδιά, με πρώτη γενική αιτία το ατύχημα. Περίπου το 20% αυτών θα αποβιώσει από αυτή την αιτία.

Η μέση ηλικία κατά τη διάγνωση είναι 10 ετών (για τις ηλικίες 0 έως 19), 6 ετών για παιδιά (ηλικίας 0 έως 14) και 17 ετών για εφήβους (ηλικίας 15 έως 19 ετών), ενώ η μέση ηλικία των ενηλίκων στη διάγνωση του καρκίνου είναι 65 ετών.

Σχετικές δημοσιεύσεις