Παιδιά από την Ουκρανία εκπαιδεύονται στις νέες τεχνολογίες και μαθαίνουν ελληνικά και αγγλικά

Χαρούμενες παιδικές φωνές «πλημμύρισε», σήμερα, ο χώρος του Thessaloniki Tech Lab στη Θεσσαλονίκη και μπορεί αυτή να είναι μια εικόνα συνηθισμένη στον συγκεκριμένο χώρο, όμως σήμερα είχε χρώμα Ουκρανίας, αφού σηματοδότησε την έναρξη του προγράμματος G.O.A.T. (Greatest of All time).

Το πρόγραμμα, που εκπονείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Αμερικανικές Γωνιές» (American Spaces), με την υποστήριξη της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα και του Γενικού Προξενείου στη Θεσσαλονίκη, στόχο έχει την υποστήριξη μαθητών και νέων που έχουν καταφύγει από την Ουκρανία στην πόλη μας, ώστε να αποκτήσουν πολύτιμες δεξιότητες κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην Ελλάδα μέσω ουσιαστικών και ελκυστικών μαθησιακών δραστηριοτήτων.

Στο πλαίσιό του, ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην εκμάθηση της αγγλικής γλώσσας και σε άλλα θέματα αιχμής, όπως οι πολιτιστικές ανταλλαγές, ο αθλητισμός, η θεμελιώδης κατανόηση της ελληνικής γλώσσας και οι δραστηριότητες STEM. 

Η συμμετοχή στο πρόγραμμα, το οποίο θα φιλοξενηθεί στις εγκαταστάσεις του Thessaloniki Tech Lab, το οποίο στεγάζεται στον χώρο του Εκπαιδευτικού Οργανισμού Eduact, στο νέο κτίριο της ΧΑΝΘ, είναι εντελώς δωρεάν για όλα τα ενδιαφερόμενα παιδιά και νέους. 

Μάλιστα, όπως ανέφερε κατά τη σημερινή εκδήλωση ο Κώστας Βασιλείου, εκπαιδευτικός, πρόεδρος του Οργανισμού Δράση για την Εκπαίδευση- EduAct και υπεύθυνος συντονιστής του Thessaloniki Tech Lab, συμμετοχή έχουν δηλώσει 68 παιδιά νηπιαγωγείου, δημοτικού και γυμνασίου, ενώ ετοιμάζεται και μια δεύτερη φάση που θα απευθύνεται σε λίγο μεγαλύτερα παιδιά και φοιτητές, στους οποίους θα δοθεί η δυνατότητα να αποκτήσουν τις δεξιότητες εκείνες που ενδέχεται να τους φανούν χρήσιμες για τη μετέπειτα επαγγελματική τους εξέλιξη.

Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε σε συνεργασία -μεταξύ άλλων- με την ουκρανική κοινότητα στη Θεσσαλονίκη ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των παιδιών που βρίσκονται στην πόλη αλλά και στην ηλικιακή ομάδα στην οποία ανήκουν. Άλλωστε, όπως εξηγούσε ο κ. Βασιλείου, το πρόγραμμα «στοχεύει στα νούμερα των μαθητών που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη Θεσσαλονίκη και θα εξελιχθεί σε δύο φάσεις καθώς η μετακίνηση των ανθρώπων είναι εν εξελίξει, οπότε αυτό που θέλουμε είναι οτιδήποτε συμβαίνει να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των παιδιών».

«Για εμάς είναι πολύ σημαντικό να είναι τα παιδιά μας εδώ, στον ελεύθερο χρόνο τους, να επικοινωνούν μεταξύ τους, να ξεχάσουν τις δυσκολίες που περνάει η χώρα μας αλλά και παράλληλα να μάθουν καλύτερα την ελληνική και την αγγλική γλώσσα και τη ρομποτική καθώς αυτό θα τους βοηθήσει στη ζωή τους», τόνισε, από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του προξενείου της Ουκρανίας στη Θεσσαλονίκη στην εκδήλωση, πρόξενος Ολεξάντερ Σοσονιούκ (Oleksandr Sosoniuk).

«Εδώ», σημείωσε ο Ουκρανός διπλωμάτης, «βρίσκονται περισσότερο γυναίκες και παιδιά, οι άνδρες είναι στην Ουκρανία και πολεμούν. Οι μητέρες αναγκάζονται να δουλέψουν και αυτό σημαίνει πως μερικές φορές τα παιδιά μένουν μόνα τους», πρόσθεσε, εξηγώντας τη σημασία των παράλληλων δραστηριοτήτων, όπως αυτές του προγράμματος, για τα παιδιά που βρέθηκαν πρόσφυγες στην πόλη εξαιτίας του πολέμου.

Σε διαδικτυακή παρέμβασή της, η μορφωτική ακόλουθος στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Σάνα Σουρέντρα (Shanna Surendra), σημείωσε -μεταξύ άλλων- πως «μία από τις πολύ σημαντικές αποστολές της αμερικανικής πρεσβείας και του αμερικανικού προξενείου στη Θεσσαλονίκη είναι να επεκτείνει και να ενισχύσει τις σχέσεις μεταξύ του λαού των Ηνωμένων Πολιτειών και των λαών άλλων χωρών μέσω εκπαιδευτικών, πολιτιστικών και επαγγελματικών ανταλλαγών».

Εξήρε δε τη συνεργασία με το προξενείο της Ουκρανίας, την Περιφερειακή Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, τους διευθυντές εκπαίδευσης και τον οικοδεσπότη οργανισμό EduAct για την εκπόνηση αυτού του ουσιαστικού, όπως τόνισε, προγράμματος για τη νεολαία της Ουκρανίας.

Για τη στήριξη της Περιφέρειας στις δράσεις της EduAct αλλά και τη σημασία του Thessaloniki Tech Lab μίλησε ο αντιπεριφερειάρχης Ψηφιακής Πολιτικής Κεντρικής Μακεδονίας, Άγγελος Χαριστέας. «Ως Περιφέρεια προσπαθούμε πάντα να είμαστε κοντά σε δράσεις που έχουν να κάνουν με την ψηφιακή κουλτούρα -και όχι μόνο- και με τα παιδιά», τόνισε ο κ. Χαριστέας και μιλώντας για το πρόγραμμα ανέφερε πως βοηθά τα παιδιά ν’ αναπτύξουν μια σειρά από σημαντικές δεξιότητες.

«Ο Δήμος έχει ανοιχτή την αγκαλιά του και θα είμαστε αρωγοί σε κάθε προσπάθειά σας. Αυτό το πρόγραμμα έχει πολύ μεγάλη σημασία λόγω της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η πατρίδα σας», σημείωσε ο αντιδήμαρχος Αθλητισμού, Νεολαίας και Εθελοντισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης Νίκος Ζεϊμπέκης.

Σχετικές δημοσιεύσεις